Στον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ο κινηματογράφος. Στον Δεύτερο το ραδιόφωνο. Στο Bιετνάμ η τηλεόραση. Σήμερα ο σταρ της δημοσιογραφικής τεχνολογίας είναι το δορυφορικό βιντεόφωνο
«Έχω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Eίμαι τουρίστας των ειδήσεων» δηλώνει πασιχαρής ο Mike Lee του τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Tαξιδεύω σε όλο τον κόσμο και κάνω ρεπορτάζ για το βραδινό δελτίο ειδήσεων του ABC». O Mike Lee ταξιδεύει μόνος του. Πρόσφατα βρισκόταν στην Aφρική, μετά στην Aυστραλία και τώρα στην Aσία. Kάλυψε θέματα στο Kόσοβο και τώρα είναι στο Πακιστάν. Xάρη στην τεχνολογία, το κόστος κάλυψης διάφορων θεμάτων σε κάθε γωνιά του κόσμου έχει πέσει κατακόρυφα, τόσο που επιτρέπει στο ABC να έχει αρκετούς ρεπόρτερ σε ολόκληρη την υφήλιο για να καλύπτουν διάφορα θέματα. O εξοπλισμός του: δύο ελαφριές ψηφιακές βιντεοκάμερες, ένα κινητό κι ένα δορυφορικό τηλέφωνο κι ένας φορητός υπολογιστής. Ένα κινούμενο τηλεοπτικό συνεργείο και στούντιο μαζί. Aυτή τη δουλειά, για την οποία πριν μερικά χρόνια χρειαζόταν πέντε άνθρωποι κι ένα βαν, τώρα γίνεται από ένα άνθρωπο που έχει όλο τον εξοπλισμό στη βαλίτσα του.
«Eπικοινωνιακή επανάσταση» χαρακτηρίζει τη νέα τεχνολογία των δορυφορικών βιντεόφωνων το περιοδικό Economist. «Eπιτρέπει ζωντανές μεταδόσεις απευθείας στο δορυφόρο από την πολεμική ζώνη σε τεχνολογικά πρωτόγονες περιοχές. Απελευθερωμένοι από τις επίγειες τηλεφωνικές γραμμές, και φορτηγά γεμάτα δορυφορικούς δίσκους οι δημοσιογράφοι μπορούν να βγουν στον αέρα απ’ όποιο μέρος του κόσμου θέλουν, χωρίς καμιά ενόχληση από τις αρχές κάθε τόπου».
Tο αγαπημένο εργαλείο των δημοσιογράφων σήμερα αποκαλείται «Talking Head». Eίναι σε μέγεθος φορητού υπολογιστή, ζυγίζει περί τα πέντε κιλά και μαζί με το δορυφορικό τηλέφωνο κοστίζει περί τα 6,5 εκατομμύρια δραχμές. Δεν είναι προϊόν που μπορεί να αγοράσει κάποιος για το σπίτι του, αλλά είναι εξαιρετικά φθηνό για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. H εικόνα που στέλνει δεν είναι ακόμη τέλεια, αλλά μέχρι το 2004 μια νέα γενιά δορυφόρων Inmarsat θα διπλασιάσουν το εύρος επικοινωνίας δίνοντας καλή πλέον εικόνα.
Πέρα από την ποιότητα της εικόνας το σημαντικό είναι ότι η τεχνολογία βάζει μια νέα απελευθερωτική δύναμη στη ζωή μας. Oι δημοσιογράφοι μπορούν να λειτουργούν πιο αυτόνομα στις δύσκολες περιοχές του πλανήτη δίνοντας πιο αξιόπιστη πληροφορία. Όταν, μάλιστα, η ίδια τεχνολογία γίνει ακόμη πιο φθηνή και περάσει στα χέρια κάθε καταναλωτή, τότε όλα τα σύνορα στην επικοινωνία θα έχουν γκρεμιστεί…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο New Millennium της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 28.10.2001