Mέγα θέμα για τα όρια της ελευθερολογίας εγείρουν οι ποινικές διώξεις που άσκησε ο Εισαγγελέας Γεώργιος Γεράκης κατά των υπευθύνων τριών εφημερίδων («Το Βήμα», «Ελευθεροτυπία» και «Τα Νέα») για πρόκληση φυλετικού μίσους και διακρίσεων με δημοσιεύματά τους.
Mέγα θέμα για τα όρια της ελευθερολογίας εγείρουν οι ποινικές διώξεις που άσκησε ο Εισαγγελέας Γεώργιος Γεράκης κατά των υπευθύνων τριών εφημερίδων («Το Βήμα», «Ελευθεροτυπία» και «Τα Νέα») για πρόκληση φυλετικού μίσους και διακρίσεων με δημοσιεύματά τους. Oι διώξεις έγιναν μετά από μηνύσεις του Ελληνικού Παρατηρητήριου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και του Συλλόγου Αλλοδαπών Προσφύγων (ΣΑΠΕ) για παραβίαση των άρθρων 1 (απαγόρευση φυλετικών διακρίσεων και μίσους) και 2 (απαγόρευση δημοσίως δια του τύπου έκφρασης προσβλητικών ιδεών κατά προσώπων λόγω καταγωγής τους) του Ν. 927/1979.
Eναντίον της εφημερίδας «Tο Bήμα» ασκήθηκε δίωξη γιατί σε επιστολή αναγνώστριας που δημοσιεύτηκε στις 26/1/2002 αναφερόταν μεταξύ άλλων: «… Τι σχέση μπορεί να έχουν οι έλληνες μετανάστες με τα αποβράσματα που «διοχετεύονται» παράνομα στη χώρα μας;… Οι μετανάστες μας δεν πήγαν ούτε με το έτσι θέλω ούτε για να σκοτώσουν, κλέψουν, βιάσουν τη χώρα που τους υποδέχθηκε… Αλήθεια, για σκεφθείτε να ήσαστε εσείς στη θέση της Ελληνίδας που παραλίγο να πέσει θύμα βιασμού από κάποια τέρατα λαθρομετανάστες…»
H Eλευθεροτυπία μηνύθηκε γιατί πάλι σε επιστολή αναγνώστη που δημοσιεύτηκε στις 15/4/2002 αναφερόταν: «… είναι αποδεδειγμένο ότι οι Εβραίοι είναι αναξιόπιστοι, ανερμάτιστοι. Διεισδύουν μέσα στις κοινωνίες κάνοντας στην αρχή τους καψερούληδες με στόχο να προκαλέσουν τον οίκτο και στη δεδομένη στιγμή σε πιάνουν από το λαιμό. Οι Εβραίοι…για μας τους Έλληνες τρέφουν ανεξήγητο μίσος. Και η εξήγηση που θα μπορούσε να εικάσει κανείς είναι ότι μας φθονούν επειδή η χώρα μας έδωσε τα φώτα του πολισμού σε όλους τους άλλους λαούς….»
«Τα Νέα» και τα «Ακίνητα στην Ελλάδα» μηνύθηκαν από το ΕΠΣΕ και το ΣΑΠΕ για τη συστηματική δημοσίευση μικρών αγγελιών με την ένδειξη «όχι αλλοδαποί».
Oι μάρτυρες κατηγορίας επεσήμαναν ότι υπάρχει ευθύνη των εφημερίδων που επιλέγουν, ανάμεσα στις πολλές επιστολές που παίρνουν να δημοσιεύουν κάποιες με ρατσιστικό περιεχόμενο, χωρίς καμιά αποστασιοποίησή συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση κλίματος φυλετικού μίσους και διακρίσεων.
Tο θέμα είναι τεράστιο μιας και στη ζυγαριά μπαίνει από τη μία μεριά η ελευθερία διατύπωσης απόψεων και από την άλλη η πρόκληση ρατσιστικού μίσους. Δίνει δε την ευκαιρία για να συζητηθούν διεξοδικά δεοντολογικά ζητήματα, γιατί η φιλοξενία τέτοιων απόψεων είναι δεοντολογικό ζήτημα και όχι ποινικό.
Η απάντηση του “Ελληνικού Παρατηρητηρίου για τις συμφωνίες του Ελσίνκι” εδώ…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Aπογευματινή» στις 16.8.2002