Η χώρα θα ζήσει το «πάρτι» του υπονοούμενου…
Eχει πλάκα ο πρόεδρος του Λά.Ο.Σ. Πετά ένα αερολόγημα στη Βουλή και διάφοροι αδαείς μένουν εκστατικοί με τη σοφία του. Ετσι και στην τελευταία συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε το εξής σοφό: «Ξέρετε ότι χάσατε δύο μονάδες από τη δημοσκόπηση της τελευταίας Παρασκευής (των ευρωεκλογών). Είστε ερασιτέχνες…».
Ας υποθέσουμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα και ο κ. Καρατζαφέρης είναι ο μόνος που γνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχασε δύο μονάδες από τη δημοσκόπηση της Παρασκευής πριν από τις ευρωεκλογές. Ομως, ο ίδιος πώς το ξέρει; Ή γνώριζε τις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης ημέρας και έκανε τις προσθαφαιρέσεις, ή απλώς λέει «άρες, μάρες κουκουνάρες». Κι επειδή δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι αρχηγός ενός κοινοβουλευτικού κόμματος λέει ό,τι του κατέβει χωρίς στοιχεία, θα δεχθούμε ότι ήξερε κάποιες δημοσκοπήσεις της Πέμπτης προ των ευρωεκλογών.
Το επόμενο ερώτημα είναι: γιατί να μην τις ξέρουμε κι εμείς, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε αν και κατά πόσο ένας πολιτικός αρχηγός μιλάει με στοιχεία, ή λέει ό,τι του καπνίσει; Διότι, αν ο κ. Καρατζαφέρης μπορεί αδαπάνως να τερατολογεί (περί απώλειας δύο μονάδων σε μια μέρα κι εξαιτίας μιας δημοσκόπησης) με τις δημοσκοπήσεις δημοσιευμένες, φαντάζεστε τι θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να πλάσει όταν πέσει το πέπλο σιωπής που ξαναψήφισε η κυβέρνηση.
Η χώρα θα ζήσει το «πάρτι» του υπονοούμενου. Θα βγαίνει ο κ. Καρατζαφέρης στην τηλεόραση, θα πετά ένα δήθεν στοιχείο θα καταλήγει «το πιάσατε το υπονοούμενο;». Αν οι δημοσιογράφοι τον ρωτήσουν να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοεί, ο αρχηγός το Λά.Ο.Σ. θα σηκώνει τα χέρια ψηλά δηλώνοντας ότι του απαγορεύει ο νόμος να πει περισσότερα.
ΥΓ. Τα στελέχη του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη επιδιώκουν να επιβάλλουν τον τονισμό του Λά.Ο.Σ. στη λήγουσα (δηλαδή ΛΑ.ό.Σ.) προβάλλοντας το δημοκρατικό επιχείρημα του αυτοπροσδιορισμού. Εγώ υιοθετώ την πρόταση του κ. Παντελή Μπουκάλα για τονισμό στην παραλήγουσα όχι μόνο διότι, όπως έγραψε ο ίδιος, «θέλει να δείξει διά του τονισμού ότι δεν θεωρεί τον λαό “ονομαστική” ιδιοκτησία κανενός». Υπάρχει κάτι επιπλέον: ένα κόμμα είναι συλλογικό υποκείμενο και «συλλογικός αυτοπροσδιορισμός» κατά τον Λά.Ο.Σ. δεν υπάρχει. Εκτός αν, εσχάτως άλλαξε πάλι άποψη…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 18.7.2009