Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αποφάσισε να μην βγάλει δήλωση υπέρ της Ελευθερίας του Τύπου αλλά να γιορτάσει τη μέρα έμπρακτα. Αποφάσισε λοιπόν την απέλαση ενός κορυφαίου Αλβανού δημοσιογράφου στη χώρα μας…
Προχθές, το Σάββατο 3 Μαΐου, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου. Ο υπουργός Τύπου κ. Χρήστος Πρωτόπαπας έβγαλε μια ομολογουμένως όμορφη ανακοίνωση: «Ο ελεύθερος άνθρωπος», δήλωσε, «και η δημοκρατική συνείδηση διαμορφώνονται μόνο μέσα σε μια ελεύθερη κοινωνία. Εκεί που ο Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός δεν υπόκειται σε ανεπίτρεπτους περιορισμούς, δεσμεύσεις και απειλές. Εκεί όπου ο πολίτης είναι ελεύθερος να επιλέξει και κανείς δεν του στερεί το δικαίωμα να απορρίψει οτιδήποτε είναι αντίθετο με τη δική του ηθική, με το δικό του τρόπο σκέψης, με τη δική του κουλτούρα».
Ο συνάδελφός του υπουργός Δημόσιας Τάξης αποφάσισε να μην βγάλει δήλωση υπέρ της Ελευθερίας του Τύπου αλλά να γιορτάσει τη μέρα έμπρακτα, όπως οι διαβρωμένες υπηρεσίες του πολύ καλά ξέρουν. Αποφάσισε λοιπόν την απέλαση ενός κορυφαίου Αλβανού δημοσιογράφου στη χώρα μας, του κ. Γκαμζέτ Καπλάνι. Το χειρότερο; Δεν μας λέει καν για ποιο λόγο τον διώχνει. Απλώς αναφέρει ότι η απέλαση γίνεται «για λόγους που σχετίζονται με την δημόσια τάξη και ασφάλεια» της χώρας»!
Ο κ. Γκαμζέτ Καπλάνι μετανάστευσε στην Ελλάδα το 1991, σε ηλικία 18 ετών. Έκτοτε μένει νόμιμα στην Ελλάδα ως φοιτητής. Το 1997 πήρε το πτυχίο του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, στην Αθήνα, με κρατική υποτροφία. Ως δημοσιογράφος, συνεργάζεται με την εφημερίδα «Τα Νέα», την κρατική ραδιοφωνία (ΝΕΤ), την αλβανική εφημερίδα «Koha Jone», και την έκδοση «Balkan Crisis Report» του Ινστιτούτου Κάλυψης Πολέμων και Ειρήνης (IWPR). Είναι ακόμα ιδρυτικό μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών», μέλος του κόμματος «Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς».
Δικαίως λοιπόν ξεσηκώθηκαν οι οργανώσεις υπεράσπισης πολιτικών δικαιωμάτων και η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ζητούν, αν μη τι άλλο, να μάθουν ποιοι είναι οι «λόγοι που σχετίζονται με την δημόσια τάξη και ασφάλεια» της χώρας». Διότι κ. Χρυσοχοϊδη, χορτάσαμε από τα παιγνιδάκια των υπηρεσιών «ασφαλείας» σας. Αν θυμάστε ακόμη το δημοκρατικό σας παρελθόν, οφείλετε μια απάντηση. Διότι, όπως ισχυρίζεται ο συνάδελφός σας κ. Πρωτόπαπας «στις 3 Μαΐου, δεν γιορτάζουμε μόνο την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας. Γιορτάζουμε την ίδια τη Δημοκρατία. Την απόρριψη κάθε είδους λογοκρισίας και εξαναγκασμού, μεθόδων που υπονομεύουν τη Δημοκρατία και στρέφονται ενάντια στην κοινωνία…»
Ωραία λόγια! Να τα ‘κανε και πράξη ο κ. Χρυσοχοϊδης…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 5.5.2003