Παρατηρητήριο των ΜΜΕ υπάρχει. Δημιουργήθηκε άτυπα, δίχως εγκαίνια και χωρίς μεγαλόστομες κουβέντες. Είναι διάχυτο στην «μπλογκόσφαιρα».
Eνα από τα παλιά αιτήματα του δημοσιογραφικού χώρου ήταν η δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Ηταν αναγκαίο γιατί οι στρεβλώσεις της πραγματικότητας -σκόπιμες ή λόγω άγνοιας- ήταν πολλές και πολλάκις επικίνδυνες. Από το «νερό του Καματερού» (που θεράπευε τον καρκίνο) μέχρι την επικείμενη νίκη των «Φρουρών της Επανάστασης» (που θα συνέτριβαν τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στις πύλες της Βαγδάτης – Στάλινγκραντ), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δημιουργούσαν συνθήκες εικονικής πραγματικότητας. Διέστρεφαν -και σε πλείστες όσες περιπτώσεις συνεχίζουν να διαστρέφουν- κάθε άρθρο του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αναπολόγητα. Ετσι είδαμε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα με τίτλο «Ιδού ο δολοφόνος» που φωτογράφιζαν έναν αθώο ως «εκτελεστή της 17 Νοέμβρη» μέχρι και τηλεοπτικά ρεπορτάζ για μελέτες που «αποδείκνυαν ότι το σπέρμα καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού».
Το παρατηρητήριο, λόγω κυρίως της αβελτηρίας των συνδικαλιστικών οργάνων των δημοσιογράφων, ουδέποτε συστάθηκε. Ισως ήταν δύσκολο, λόγω των εσωτερικών ανταγωνισμών στον δημοσιογραφικό κόσμο. Ποιος θα είχε το κύρος να κρίνει τους συναδέλφους του και αν είχε το κύρος σίγουρα θα ήταν σε προχωρημένη ηλικία και δεν θα είχε την όρεξη να το κάνει.
Ετσι ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας διολίσθησε για να καταλήξει κενό γράμμα, ενώ η αξιοπιστία των Μέσων κατέληξε στα Τάρταρα κατεβαίνοντας ένα σκαλί τη φορά.
Το παράδοξο είναι ότι σήμερα Παρατηρητήριο των ΜΜΕ υπάρχει. Δημιουργήθηκε άτυπα, δίχως εγκαίνια και χωρίς μεγαλόστομες κουβέντες. Είναι ένα οιονεί Παρατηρητήριο που κρίνει αυστηρά τους δημοσιογράφους και αποκαλύπτει πολλές από τις λαθροχειρίες τους. Είναι διάχυτο στην «μπλογκόσφαιρα»· χιλιάδες χρήστες βλέπουν, κρίνουν, επικρίνουν, μοιράζονται απόψεις και κυρίως επισημαίνουν τα λάθη των Μέσων.
Θα συμφωνήσουμε ότι η κριτική που γίνεται στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα ευπρεπής, ούτε δίκαιη. Πολλές φορές γλιστρά και καταλήγει υβρεολόγιο. Αλλά το εκπληκτικό χαρακτηριστικό του Μέσου είναι ότι στο Διαδίκτυο δεν επικρίνονται μόνο οι λαθροχειρίες των παραδοσιακών Μέσων, κρίνονται και οι κριτικές και επικρίνονται οι άδικες. Στον νέο ηλεκτρονικό κόσμο κρίνονται άπαντες και κυρίως οι κρίνοντες.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 16.5.2009