Στις δύσκολες στιγμές χρειάζονται ηγεσίες. Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία που ασκούν οι τριακόσιοι της Βουλής είναι στο ύψος του 1,74%.
Κι όμως! Μέσα στην κατήφεια των ημερών, μέσα στα χρέη και τα ελλείμματα υπάρχουν και κάποια καλά νέα, τα οποία όλως παραδόξως παρά το γεγονός ότι που είναι σπάνια δεν γίνονται ειδήσεις. Ενα παράδειγμα είναι η Νομαρχία Αθηνών η οποία είναι ένας (πιθανώς και ο μόνος) από τους δημόσιους φορείς που παρουσίασε πλεόνασμα! Οχι μόνο φέτος, που ζούμε τα δύσκολα, αλλά τα τελευταία επτά χρόνια και μάλιστα χωρίς δανεισμό. Η συνταγή, όπως δήλωσε ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός είναι απλή: «Δεν τα σπαταλήσαμε σε “άρτους και θεάματα”. Αντιθέτως, φροντίσαμε να έχουμε περιορισμένα λειτουργικά έξοδα και πραγματοποιήσαμε σε 7 χρόνια στους 48 δήμους, έργα ύψους 316.750.076 ευρώ».
Φυσικά το πλεόνασμα των 194.358.759 ευρώ που διατίθενται σε πρόσθετα έργα είναι σταγόνα στον ωκεανό των δημόσιων ελλειμμάτων, αλλά από σταγόνες ελλειμμάτων φτιάχτηκε ο ωκεανός του χρέους. Και επειδή πολλά λέγονται (ορθώς κατά κανόνα) περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σπατάλης μπορεί να μας πει κάποιος έναν (αριθμός: 1) δημόσιο φορέα της κεντρικής διοίκησης που παρουσίασε φέτος πλεόνασμα; Αντιθέτως, οι περισσότεροι γυρνούν σαν κοράκια γύρω από την πλατεία Συντάγματος μπας κι αρπάξουν κανένα κομμάτι παραπάνω, από τα ισχνά ταμεία του κράτους.
Οι βουλευτές μας, για παράδειγμα, οι οποίοι γενικώς είναι ευεπίφοροι σε μεγάλες κουβέντες και σφοδρή κριτική γκρινιάζουν διότι θα μειωθεί το επιμίσθιο των εξεταστικών επιτροπών κατά 15%. Σε όλα τα υπουργεία κατακρατείται το 10% των λειτουργικών δαπανών, πλην της Βουλής. Αυτοί που έπρεπε να δίνουν το καλό παράδειγμα σε κρίσιμες για τη χώρα στιγμές, απλώς λουφάρουν κι έχουν το δάχτυλο ψηλά στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα και τις σπατάλες της Αυτοδιοίκησης. Α! Να μην ξεχάσουμε: ο πρόεδρος των βουλευτών κ. Φίλιππος Πετσάλνικος μείωσε τον προϋπολογισμό της Βουλής κατά 1,74%! Τρία ολόκληρα εκατομμύρια!
Στις δύσκολες στιγμές χρειάζονται ηγεσίες. Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία που ασκούν οι τριακόσιοι της Βουλής είναι στο ύψος του 1,74%. Αυτό πρέπει να το θυμηθούμε στις επόμενες εκλογές και να τους στείλουμε τον δικό μας λογαριασμό.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 6.2.2010