Χρόνια τώρα συζητάμε για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στη Θράκη. Αυτές είναι ομιχλώδεις. Ολοι γνωρίζουμε ότι γίνονται, αλλά ουδείς ορίζει τι ακριβώς συνιστά «παρέμβαση». Συνήθως οι παρεμβάσεις αναγνωρίζονται διά των αποτελεσμάτων. Κάποιοι χάνουν επειδή τους υπονόμευσε(;), δεν τους προτίμησε(;) το προξενείο.
Προσφάτως η σύζυγος ενός αποτυχόντος υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ότι στη Ροδόπη έγινε «ωμή και αισχρή παρέμβαση» του προξενείου. Και μετά άρχισε το συμπούρμπουλο· είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε τα ευαίσθητα θέματα, το γεγονός ότι ξεκίνησε μια θυελλώδης συζήτηση από πέντε αράδες στο facebook.
Δεν είμαστε αφελείς. Ας θεωρούμε σίγουρο ότι το προξενείο της Κομοτηνής κάνει τα παιχνιδάκια του. Ετσι κάνουν τα προξενεία σε όλο τον κόσμο, φιλικών και όχι τόσο φιλικών χωρών. Το ένα πρόβλημα είναι τα παιχνιδάκια και πρέπει να κοπούν. Στον βαθμό όμως που ισχύουν όσα καταγγέλλονται, το βασικό μας πρόβλημα είναι πως αυτά τα παιχνιδάκια πιάνουν: οι «εκλεκτοί του προξενείου» εκλέγονται κι αυτό πρέπει να μας κάνει να ψαχτούμε.
Από την άλλη πλευρά, επειδή ακριβώς δεν είμαστε αφελείς, ξέρουμε πως «οι πολιτικοί τα πιάνουν» και «οι δημοσιογράφοι είναι “πετσωμένοι”». Αυτές οι πεποιθήσεις είναι θέμα κοινωνιολογικής και ίσως ψυχολογικής ανάλυσης. Αν όμως προσωποποιηθούν χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία. Τώρα βγήκαν στη σέντρα ονομαστικώς δύο συμπολίτες μας με τη σοβαρή (και ποινική!) κατηγορία ότι είναι ενεργούμενα ξένης δύναμης. Τα μόνα στοιχεία που έχουμε είναι ότι το προξενείο κάνει παιχνίδια, αυτοί εκλέχτηκαν, συν η ανάρτηση μιας πικραμένης συζύγου στο facebook!
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης προσέθεσε μια νέα πτυχή. Κατήγγειλε ότι «έγιναν οργανωμένες μεταφορές μεταναστών μουσουλμάνων, κυρίως από τη Γερμανία, προκειμένου να ψηφίσουν (σ.σ. τους εκλεκτούς του τουρκικού προξενείου). Ηρθαν χιλιάδες και οργανωμένα με έτοιμα ψηφοδέλτια» (One 13.6.2023). «Και το ενδεχόμενο να ήρθαν μόνοι τους, όπως δικαιούνται;», ρώτησε ο συνομιλητής του. «Χιλιάδες όμως Αντώνη μου; Και οργανωμένα;», ρώτησε ρητορικώς ο κ. Φλωρίδης.
Αυτή είναι μια σοβαρή καταγγελία, αλλά έπρεπε να συνοδεύεται με στοιχεία. Αν μετακινήθηκαν «χιλιάδες» με έξοδα του προξενείου και η ΕΥΠ δεν πήρε χαμπάρι για να πάει έστω λίγα στοιχεία στον εισαγγελέα, τότε έχουμε πρόβλημα. Πόσες «χιλιάδες» όμως ήρθαν και μάλιστα «οργανωμένα»; Ο κ. Φλωρίδης δεν είπε, αλλά ξέρουμε από το υπουργείο Εσωτερικών ότι το 2019 (όταν η Ροδόπη ήταν «γαλάζια») ψήφισαν 63.030 άτομα. Φέτος ψήφισαν λιγότεροι: 62.863.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 15.6.2023