Χθες το πρωί όλα τα κανάλια είχαν κανονικό πρόγραμμά, πλην εκείνων της ΕΡΤ που υποχρεωτικώς πληρώνουμε 3 ευρώ μηνιαίως.
Χθες, κατά τα δημοσιογραφικά ειωθότα, «νέκρωσε η Ελλάδα». Για την ακρίβεια η ζωή συνεχίστηκε κανονικά και μόνο οι δημόσιες συγκοινωνίες, «νέκρωσαν», ταλαιπωρώντας τους πολίτες ειδικώς εκείνους που δεν έχουν τα λεφτά για να μετακινηθούν με άλλους τρόπους.
Συμφώνως με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργάνων η απεργία γίνεται επ’ ευκαιρία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατέθεσε στην Βουλή ο κ. Γιάννης Βρούτσης. Γιατί όμως να απεργήσει κάποιος ενάντια σε ένα νομοσχέδιο «διευθετήσεων»; Είναι μια από τις παραδόσεις του μεταπολιτευτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν προκάνει ένας υπουργός να πει την λέξη «ασφαλισ…» και γίνεται μαι προειδοποιητική απεργία. Κάπως πρέπει να δικαιολογήσουν και οι συνδικαλιστές την πληρωμένη αεργία τους.
Μοιάζει δε εντυπωσιακό ότι αυτές οι απεργίες πλήττουν μόνο τον δημόσιο τομέα, αυτόν που οι συνδικαλιστές μάς καλούν να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν είναι όμως παράξενο αν σκεφτούμε ότι το μόνο που θέλουν να διαφυλάξουν είναι οι μισθοί και τα προνόμια τους. Όσο για τις στοιχειώδεις υπηρεσίες του δημοσίου, μπορούσε να τις δει κάποιος χθες στις στάσεις των λεωφορείων…
Αυτό γίνεται ακόμη πιο εμφανές στην τηλεόρασή. Χθες το πρωί όλα τα κανάλια είχαν κανονικό πρόγραμμά, πλην εκείνων της ΕΡΤ που υποχρεωτικώς πληρώνουμε 3 ευρώ μηνιαίως. Μόνο στους τρεις -ζωή να έχουνε!- διαύλους της κρατικής τηλεόρασης υπήρχε το λάβαρο (και έτσι μεταφράζεται το banner) «Η ΠΟΣΠΕΡΤ απεργεί από 6.00 της Τρίτης 18/02/2020 έως τις 6.00 της Τετάρτης 19/02/2020 ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο». Να θυμίσουμε ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν είναι συνδικαλιστικό σωματείο της ΕΡΤ, όπως παραπλανά το αρκτικόλεξο της αλλά «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης». Είναι κάτι σαν ΓΣΕΕ της ραδιοτηλεόρασης• κρατικής και ιδιωτικής. Το γράφει εξάλλου στην ταυτότητά της: «το 1999 άλλαξε καταστατικό και κρατώντας τα αρχικά της (…) ανοίγει τις πόρτες της στους εργαζόμενους στα ιδιωτικά Η.Μ.Μ.Ε.» (pospert.gr)
Υπάρχουν δύο εξηγήσεις γι’ αυτήν την εκλεκτική απεργία της ΠΟΣΠΕΡΤ. 1) στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει πρόβλημα με το ασφαλιστικό, 2) συνεχίζεται η παλιά πρακτική του κράτους σε απεργίες χωρίς απεργούς. Να θυμηθούμε ότι το 2012 διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση στην ΕΡΤ [επειδή] το ποσοστό των εργαζομένων που επισήμως απήργησαν -δηλαδή εμφανίστηκαν ως απεργοί στα λογιστήρια της ΕΡΤ- είναι μεταξύ 23,86% μέχρι 1,51% (…) Οι υπόλοιποι είτε εργάστηκαν είτε απουσίαζαν δικαιολογημένα είτε αποτελούσαν προσωπικό ασφαλείας! Παρ’ όλα αυτά, η ΕΡΤ εμφανίστηκε να απεργεί, τα προγράμματα άλλαξαν και δελτία ειδήσεων δεν βγήκαν…» (Καθημερινή 13.1.2012). Έκτοτε ούτε ποσοστά πραγματικών απεργών βλέπουμε, αλλά ούτε μάθαμε τι απέγινε εκείνη η ΕΔΕ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 19.2.2020