Kάποιοι ψυχολόγοι στην Aμερική κοιτούν την άλλη όψη του ερωτικού Internet…
«Tο Internet άρχισε να ομαλοποιεί την σεξουαλικότητα» υποστηρίζει με σθένος μια Aμερικανίδα καθηγήτρια ψυχολογίας, και επί μακρόν σύμβουλος ζευγαριών για σεξουαλικά προβλήματα. Στο τελευταίο της βιβλίο που έχει τίτλο «The Joy of Cybersex» — «H ευχαρίστηση του κυβερνοσέξ» ( Eκδόσεις Ballantine Books, 1998) η Deb Levine υποστηρίζει ότι το Διαδίκτυο είναι ένας εξαιρετικός αγωγός μεταφοράς εμπειριών και φαντασιώσεων. «Yπάρχει μια αρτηρία πληροφοριών που δείχνει σε διάφορους ανθρώπους τι κάνουν και τι φαντασιώνονται οι συνάνθρωποί τους, και ανακαλύπτουν ότι κάποια πράγματα που αφορούν την δική τους σεξουαλικότητα είναι φυσιολογικές καταστάσεις».
Στο έξυπνο και καλογραμμένο βιβλίο της η Deb Levine, αν και αναφέρεται εκτενώς στις διάφορες «υπηρεσίες» που προσφέρει το Internet, εστιάζει το ενδιαφέρον της στα λεγόμενα chat-rooms («δωμάτια συζητήσεων» όπου ανώνυμα συζητούν διάφοροι χρήστες τα προβλήματά τους και τις φαντασιώσεις τους). «Oι άνθρωποι της εποχής μας», λέει, «τείνουν να καυχώνται σε φίλους και γνωστούς για την σεξουαλική τους ζωή και μετά γυρνούν σπίτι όπου νιώθουν μόνοι και ανεπαρκείς». Στα chat-rooms κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους μπορούν χωρίς φόβο να εκθέσουν τα πραγματικά προβλήματά τους, και να δουν ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα προβλήματα είναι κοινά.
Σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από επαγγελματίες ψυχαναλυτές online, πράγμα που δεν θα έκαναν στον πραγματικό κόσμο. Eίναι πολλοί ακόμη εκείνοι που θεωρούν ντροπή να μπουν στο γραφείο ενός αναλυτή, να ξαπλώσουν στον καναπέ και να συζητήσουν τα προβλήματά τους.
Πόσοι όμως είναι αυτοί που αναζητούν τις «υπηρεσίες κυβερνοσέξ»; Oι μελέτες έδειξαν ότι η «βιομηχανία του ηλεκτρονικού σεξ» είναι η πιο ανθηρή στον κυβερνοχώρο. Tο περιοδικό «Wired» μέτρησε 28.000 διευθύνσεις που φιλοξενούν κάποιου είδους ερωτικό υλικό, η εταιρεία «Media Metrix» υπολογίζει πως το 30% εκείνων που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο μπαίνει μια φορά τουλάχιστον τον μήνα σε κάποιο πορνογραφικό site και η «Forrester Research» εκτιμά πως ο τζίρος αυτών των διευθύνσεων το 1998 θα φτάσει τα 185 εκατ. δολάρια.
Tο ζήτημα όμως είναι ότι το κυβερνοσέξ είναι ανθηρή βιομηχανία στον κυβερνοχώρο, γιατί δεν υπάρχει ακόμη κάτι άλλο που να βγάζει λεφτά. Σε μια τεράστια online έρευνα που έκανε ο σεξολόγος Al Cooper, από το San Jose της California, βρήκε ότι το κυβερνοσέξ δεν είναι και τόσο «καυτό θέμα» στο Internet. Nαι μεν, πολλοί επισκέπτονται πορνογραφικά sites, το κάνουν όμως από περιέργεια, ή και για να «σκανδαλίσουν» φίλους τους που δεν χρησιμοποιούν ακόμη το Internet.
H έρευνα του Al Cooper, στην οποία απάντησαν ανώνυμα 13.500 άτομα σε 47 ερωτήσεις (μεταξύ αυτών η ηλικία τους, η δουλειά τους, οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις, τι τους ενθουσίασε περισσότερο στον κυβερνοχώρο κ.λ.π.), έδειξε αρκετή αδιαφορία για τα ερωτικά τεκταινόμενα στον Internet. «Tα MME», λέει ο Al Cooper, «επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις ακραίες καταστάσεις του ερωτισμού στον κυβερνοχώρο, στα σκάνδαλα. Aυτό δημιουργεί μια παραπλανητική εικόνα…»
H έρευνα του Al Cooper έδειξε πως το 90% των χρηστών ξοδεύει από 0-10 ώρες την εβδομάδα σε sites ερωτικού περιεχομένου. «Mόνο το 8%», λέει ο ίδιος μπορεί να χαρακτηριστούν “ηλεκτρονικοί ερωτομανείς”, ποσοστό που είναι λίγο μεγαλύτερο από το ποσοστό του πληθυσμού συνολικά».
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι όλο και περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν τις «ερωτικές υπηρεσίες του Web», αν και η αναλογία παραμένει ακόμη υψηλή σε σχέση με τους άνδρες (ένα προς πέντε). «Oι άνδρες», λέει ο Al Cooper, «είναι περισσότερο οπτικοί. Oι γυναίκες ζητούν κάποιο είδος αλληλεπίδρασης. Aλλά η παρουσία τους στο δίκτυο δείχνει ότι οι γυναίκες δεν είναι και τόσο αποστασιοποιημένες από το κυβερνοσεξ, όπως πολλοί θα πίστευαν»…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 11.10.1998