Οι πρόεδροι των ερευνητικών κέντρων που διορίζονται από τον υπουργό ανάπτυξης, δοξάζουν τον υπουργό με πληρωμένη καταχώρηση για το νομοθετικό του έργο.
Δεν γνωρίζουμε πόσο καλό είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Ερευνα και την Τεχνολογία που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή. Ελπίζουμε να είναι τόσο καλό, όσο δοξολογούν με πληρωμένη ανακοίνωσή τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι πρόεδροι δεκατριών ερευνητικών κέντρων του Δημοσίου.
Αλλά πάλι δημόσια ανακοίνωση όπου κάποιοι (κατ’ ουσίαν) διορισμένοι από τον υπουργό Ανάπτυξης ευλογούν τον υπουργό Ανάπτυξης, δεν έχουμε ματαδεί. Τουλάχιστον από την μεταπολίτευση και δώθε.
Οι πρόεδροι των ερευνητικών κέντρων διορίζονται από τον υπουργό Ανάπτυξης έπειτα από μια πρώτη επιλογή που κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας – το οποίο επίσης διορίζεται από τον υπουργό Ανάπτυξης. Γι’ αυτό αν μη τι άλλο είναι ανοίκειο οι υφιστάμενοι του υπουργού να δοξάζουν τον υπουργό με καταχώριση στα Μέσα Ενημέρωσης, καταχώριση την οποία προφανώς πληρώσαμε εμείς οι φορολογούμενοι. Θυμίζει άλλες εποχές η φρασεολογία: «Η Σύνοδος των προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων χαιρετίζει την σημερινή απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την έγκριση του νέου θεσμικού πλαισίου για την Ερευνα και την Τεχνολογία (…) επισημαίνει τις ειλικρινείς προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας καθ. Ι. Α. Τσουκαλά, καθώς και τις συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα και της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου για την ολοκλήρωση και ψήφιση του νέου νομοσχεδίου Ερευνας και Τεχνολογίας»
Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν ότι υπάρχουν οι ρομαντικοί που θεωρούν την επιστήμη μια διαρκή αμφισβήτηση και εναντίωση στη στράτευση. Ας ξεχάσουμε ότι μόνο στην αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ οι επιστήμονες υμνούσαν τους πολιτικούς τους προϊστάμενους δημοσίως. Μια συλλογική ανακοίνωση, όμως, θα είχε νόημα αν υπήρχε κάποιο πλαίσιο διεκδίκησης. Ή, έστω, αν ήθελαν να παρέμβουν για να ασκήσουν πολιτική πίεση. Δεν είδαμε για παράδειγμα καμιά δημόσια ανακοίνωση για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις δημόσιες δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία ή για την διαρροή εγκεφάλων που είναι χρόνια. Δεν υπήρξε από τη Σύνοδο των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων κάποια διαμαρτυρία για τις συνθήκες δουλειάς των Ελλήνων ερευνητών.
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να είναι πραγματικά τόσο καλό το νέο πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία ώστε να δικαιολογεί και το δοξαστικό των προέδρων προς τον προϊστάμενό τους υπουργό, αλλά και τα λεφτά που ξοδέψαμε, εμείς οι φορολογούμενοι, για να δημοσιευθεί αυτό στον Τύπο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 20.7.2007