Θυμάται κανείς ποια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση ξεκίνησε επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, όπως ανέφερε στο κυριακάτικο άρθρο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης; («Μεταρρυθμίζεται το Δημόσιο;», «Καθημερινή» 14.2.2021). Θα συμφωνήσουμε ότι η τότε κυβέρνηση είχε βαρύ έργο στους ώμους της. Υπήρχαν σοβαρές μνημονιακές υποχρεώσεις και ο κ. Σαμαράς είχε να διαχειριστεί πολιτικώς τη δική του kolotoumpa. Αλλά, σε σχέση με τη διάρθρωση του κρατικού μηχανισμού, το μόνο από εκείνη την περίοδο που αξίζει μνείας ήταν οι καβγάδες με την τρόικα για την ανεξαρτησία της Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ο τότε πρωθυπουργός κατάφερε με νύχια και με δόντια να την κρατήσει υπό κυβερνητικό έλεγχο –απέπεμψε μάλιστα και τον επικεφαλής κ. Χάρη Θεοχάρη– για να υπονομεύσει τελικώς την αξιοπιστία του απέναντι στους εταίρους. Κάποιοι μάλιστα βασίμως ισχυρίζονται ότι η απροθυμία για τη θεμελιώδη αυτή μεταρρύθμιση ήταν η αιτία που η Μέρκελ τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησής του. Δεν δέχθηκε το θρυλικό mail Χαρδούβελη, κάτι που ήταν καθοριστικό για να μπούμε στην περιπέτεια με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Περασμένα ξεχασμένα (και γι’ αυτό ο κ. Βορίδης μπορεί να ανακριβολογεί), αλλά το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε τώρα. Από το άρθρο, που έχει τη μορφή «προγραμματικών δηλώσεων», προκύπτει μια μονολεκτική απάντηση: τίποτα. Ο υπουργός επαναδιατυπώνει τις γνωστές γενικολογίες: «Αποτελεσματικό και αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων (…) προσλήψεις που θα εγκρίνονται με βάση έναν ορθολογικό μηχανισμό αξιολόγησης αναγκών, κινητικότητας, (…) επιμόρφωση των υπαλλήλων, αναβάθμιση της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (…), ψηφιακά οργανογράμματα και περιγράμματα των θέσεων εργασίας, περιγραφή των καθηκόντων των θέσεων (…), στοχοθεσία των οργανικών μονάδων, βελτιωτική αξιολόγηση του προσωπικού, αντικειμενικό αλλά ταυτόχρονα γρήγορο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, σύστημα επιβράβευσης όσων εργάζονται αποδοτικότερα, σύγχρονες μορφές εργασίας όπως η τηλεργασία, σοβαρό πειθαρχικό δίκαιο και ακόμα πιο σοβαρά και υπεύθυνα και επαρκώς λειτουργούντα πειθαρχικά συμβούλια, εσωτερικός έλεγχος και ενίσχυση της ακεραιότητας των διαδικασιών αποτελούν ένα πλέγμα δράσεων, νομοθετικών και διοικητικών, που θα μας οδηγήσουν σε ένα Δημόσιο σύγχρονο, ικανό να διαδραματίσει αποτελεσματικά τον ρόλο του στη σύγχρονη απαιτητική εποχή».
Φέξε μου και γλίστρησα, που λένε και στα χωριά μας. Πόσες φορές θα ακούσουμε για «αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων», «έγκαιρο προγραμματισμό», «στοχοθεσία» και λοιπά φληναφήματα; Δυστυχώς πάρα πολλές, κι αυτό, διότι ουδείς σκέφτεται ότι η σωστή απάντηση στο ερώτημα του κ. Βορίδη «μεταρρυθμίζεται το Δημόσιο;» είναι «όχι». Μόνο αποκεντρώνεται, κάτι που δεν μοιάζει να είναι στις προτεραιότητες και αυτής της κυβέρνησης.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 16.2.2021