Δεν υπάρχει επιχειρηματίας που ματαίωσε επένδυση επειδή οι χρηματοδοτήσεις του κράτους δεν ήταν επαρκείς. Απλώς όλοι γνωρίζουν ότι το κλίμα δεν τους σηκώνει. Κατ’ αρχήν είναι κατασυκοφαντημένοι. Αν συναλλάσσονται με το κράτος θα κατηγορηθούν για διαπλοκή. Αν βγουν στην αγορά σίγουρα θα τους κολλήσει η ρετσινιά του κερδοσκόπου.
Αν ταξιδέψει κανείς στην εθνική οδό θα δει διάφορα πανό με ένα κοινό παρονομαστή: «Αίτημα του λαού της περιοχής είναι η ίδρυση Πανεπιστημίου». Φιλομάθεια ή κατανόηση για την έλευση του (κατά Aλβιν Τόφλερ) «Τρίτου Κύματος» της οικονομικής οργάνωσης; Όχι. Μάλλον άδεια σπίτια προς ενοικίαση. Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε από τους 52 νομάρχες της χώρας για τις προτεραιότητες στην περιοχή του θα σας απαντήσει ότι χρειάζεται δρόμους, εφετείο, εφορία αρχαιοτήτων, πιθανότατα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., και μερικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αν η «Μισελέν» ήθελε -λέμε τώρα!- να κάνει εργοστάσιο στην Ελλάδα καμιά από τις τοπικές κοινωνίες δεν θα σκοτωνόταν για να πείσει τα στελέχη της εταιρίας να χτίσει τις εγκαταστάσεις στην περιοχή της. Κι αν τελικά έφτιαχνε το εργοστάσιο, θα φρόντιζαν οι συνδικαλιστές να το διώξουν. Όπως ακριβώς έκαναν με την «Πιρέλι».
Παρ’ όλα αυτά, κατατέθηκε ένας ακόμη αναπτυξιακός νόμος για να καταγράψει το πολιτικό σύστημα της χώρας μια ακόμη μελλοντική αποτυχία. Όχι επειδή είναι κακός ο νόμος. Καλές είναι οι επιχορηγήσεις, και οι πρόσθετες ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όλα τα παραφερνάλια, αλλά μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη δεν πρόκειται να δημιουργήσουν. Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια η ελληνική κοινωνία δεν έχει απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα. Θέλει ανάπτυξη ή όχι; Όσοι απαντήσουν αβίαστα «βεβαίως», είναι οι πιο επικίνδυνοι φαφλατάδες.
Η ελληνική κοινωνία έχει μια ιδιόμορφη άποψη για την ανάπτυξη. Την θέλει μεν αλλά χωρίς το κόστος της. Θέλει θέσεις εργασίας χωρίς εργοστάσια. Τουρισμό με «αχούρια to let». Τουριστικές επενδύσεις χωρίς ξενοδοχεία. Αειφόρο ανάπτυξη με ένα πανωσήκωμα στο εξοχικό. Επενδύσεις με το χωροφύλακα στο κεφάλι του επιχειρηματία. Επιχειρηματική δραστηριότητα με συνεταίρο τον έφορο (είτε φανερά, είτε κρυφά).
Δεν υπάρχει επιχειρηματίας που ματαίωσε επένδυση επειδή οι χρηματοδοτήσεις του κράτους δεν ήταν επαρκείς. Απλώς όλοι γνωρίζουν ότι το κλίμα δεν τους σηκώνει. Κατ’ αρχήν είναι κατασυκοφαντημένοι. Αν συναλλάσσονται με το κράτος θα κατηγορηθούν για διαπλοκή. Αν βγουν στην αγορά σίγουρα θα τους κολλήσει η ρετσινιά του κερδοσκόπου. Η ελληνική κοινωνία έχει απαξιώσει την επιχειρηματικότητα τοις κείνων «ρήμασι πειθώμενη» ότι η επιχείρηση είναι ένας μηχανισμός για να ρουφά το αίμα των εργαζομένων με το μπουρί της σόμπας». Οι ανακοινώσεις της ιδεολογικά κυρίαρχης στον τόπο Αριστεράς είναι σαφείς. «Το σχέδιο νόμου “κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση” ακολουθεί την ήδη διακηρυγμένη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της “αναπτυξιακής” πολιτικής της Ν.Δ.», λέει ο Συνασπισμός. Το ίδιο κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θέλει να βασίσει την ανάπτυξη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις (sic), ενώ αποκλείει τις κρατικές από την …κρατική χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων.
Το ΚΚΕ, όπως είναι φυσικό, κατηγορεί το νέο νόμο ως «βαθιά αντιλαϊκό», ο οποίος «αποτελεί ένα εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο για μεγαλύτερη και ταχύτερη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου». Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τι λέει το ΚΚΕ και ο «Συνασπισμός» (που σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκαν με το θέμα), αλλά ότι αυτά που λένε αποτελούν βαθιά πεποίθηση της ελληνικής κοινωνίας. Κι αυτή η πεποίθηση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις επενδύσεις και τελικά στην ανάπτυξη…
Υ.Γ.: Αυτή τη πρόσθετη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα δίνεται με υπουργική απόφαση σε διάφορες περιοχές της χώρας, την έχουν σκεφτεί; Διότι από αύριο, όλοι οι φορείς, όλων των περιοχών θα βομβαρδίζουν τα γραφεία των υπουργών με το «δίκαιο αίτημά» τους να πάρουν την ενίσχυση. Μέχρις ότου επεκταθεί το μέτρο σε όλη την επικράτεια. Γιατί δεν ξεκαθαρίζουν από τώρα ποιες περιοχές το δικαιούνται για να γλιτώσουν τον πονοκέφαλο των πιέσεων και των υπομνημάτων;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 24.11.2004