Όλο το ΔΙΚΑΤΣΑ πάσχει. Φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί ανάγκες άλλων εποχών. Απαξιώθηκε και από την τεχνολογία και από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μήπως ήρθε καιρός να ξεθεμελιωθεί και να ξαναχτιστεί εκ βάθρων;
Παραιτήθηκε τελικά ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Λιανός από την προεδρία του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΔΙΚΑΤΣΑ), μία από τις τρεις δημόσια χρηματοδοτούμενες θέσεις που κατείχε. Η παραίτηση ήρθε μετά την αποκαλυπτική έρευνα των συναδέλφων κ.κ. Νίκου Μάστορα και Κατερίνα Ρούτση («Τα Νέα» 26.2.2002) από την οποία προέκυψε ότι άδικα ταλαιπωρούνται τα χιλιάδες ελληνόπουλα για αναγνώριση του πτυχίου τους στο απαρχαιωμένο ΔΙΚΑΤΣΑ. Μπορούν να εργασθούν ως δικηγόροι, γιατροί κ.λ.π. στην χώρα μας εάν πάνε στο εγγραφούν σε επαγγελματικούς συλλόγους ή επιμελητήρια κάποιας ευρωπαϊκής χώρας και μετά να… μεταναστεύσουν στη Ελλάδα. Αυτό αποτελεί νέο εύσημον παραλογισμού της ελληνικής γραφειοκρατίας (Έλληνες να μεταναστεύουν στην … Ελλάδα για να εργασθούν), αλλά ας είναι. Το εξωφρενικό βρίσκεται αλλού.
Τον Ιούλιο του χρόνου του διανύουμε ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε μια έκθεση κόλαφο για την λειτουργία του ΔΙΚΑΤΣΑ και την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών: «…το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών έως και την παραλαβή της πράξης αναγνώρισης είναι ιδιαίτερα μεγάλο και προσεγγίζει, κατά μέσο όρο, τους 8 έως 10 μήνες. (!)», έγραφε η Ανεξάρτητη Αρχή. Η απάντηση του ΔΙΚΑΤΣΑ; Σιωπή…
«Υπό το ισχύον καθεστώς λειτουργίας του και της ακολουθούμενης πρακτικής του, το ΔΙΚΑΤΣΑ αδυνατεί: (α) να παράσχει στους ενδιαφερόμενους προφορική ή και γραπτή ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσής τους, (β) να τους γνωστοποιήσει τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στη διεκπεραίωσή της, και (γ) σε ορισμένες περιπτώσεις να τους ειδοποιήσει έγκαιρα για τη συμπλήρωση του φακέλου τους», ανέφερε ο Συνήγορος του πολίτη. Ποια ήταν η απάντηση του προέδρου του ΔΙΚΑΤΣΑ κ. Λιανού; «Οι πολίτες πρέπει να μάθουν να ενημερώνονται σωστά!»
Τον Σεπτέμβριο αποκαλύφθηκε ότι εκλάπησαν γραπτά από το ΔΙΚΑΤΣΑ με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να ταλαιπωρηθούν ξαναδίνοντας εξετάσεις εκατοντάδες ελληνόπουλα. Η απάντηση του ΔΙΚΑΤΣΑ (περιφραστικά); Εμείς φταίμε, ξαναδώστε εξετάσεις.
Όλα αυτά συνέβησαν σ’ ένα χρόνο και ουδείς είχε την ευαισθησία να ζητήσει ένα συγνώμη – πόσο μάλλον να παραιτηθεί. Η προχθεσινή παραίτηση του κ. Λιανού μπορεί να ικανοποιεί ένα περί δικαίου αίσθημα, αλλά δεν είναι αρκετή. Όλο το ΔΙΚΑΤΣΑ πάσχει. Φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί ανάγκες άλλων εποχών. Απαξιώθηκε και από την τεχνολογία και από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μήπως ήρθε καιρός να ξεθεμελιωθεί και να ξαναχτιστεί εκ βάθρων;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 29.11.2002