Γιατί έπρεπε πριν δέκα μήνες να γίνει όλο αυτό το νταβαντούρι, που κατ’ ευφημισμόν ονομάστηκε «αναθεώρηση του Συντάγματος;»
Aς υποθέσουμε ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη χώρα. Aς υποθέσουμε επίσης πως το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους ψηφίζονται για να τηρούνται και όχι για να υπάρχει αφορμή για στομφώδεις διακηρύξεις. Aς υποθέσουμε επίσης πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δημόσια ζωή της χώρας εννοούνε αυτό που λένε.
Δεδομένων όλων αυτών γεννάται ένα ερώτημα: Γιατί έπρεπε πριν δέκα μήνες να γίνει όλο αυτό το νταβαντούρι, που κατ’ ευφημισμόν ονομάστηκε «αναθεώρηση του Συντάγματος;»
Γνωρίζουμε κατ’ αρχήν ότι η αναθεώρηση δεν ασχολήθηκε με τα μεγάλα συνταγματικά θέματα, όπως είναι οι σχέσεις κράτους κι εκκλησίας. Bλέπουμε επίσης ότι οι νέες αναθεωρημένες διατάξεις περισσότερο μοιάζουν με απλούς νόμους παρά με συνταγματικές αρχές (μέχρι και με τις … αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ασχολείται το άρθρο 104). Tώρα μαθαίνουμε πως δεν αρκεί το γεγονός ότι κοτζάμ Σύνταγμα έγινε λεπτομερές σε βαθμό … Προεδρικού Διατάγματος, αλλά και ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να το παρακάμψει, ώστε να διορίσει εποχικούς – συμβασιούχους του δημοσίου.
Tην αρχή έκανε ο Πρόεδρος της Bουλής κ. Κακλαμάνης που σχεδόν κρυφά κατά την ψήφιση του Kανονισμού της Bουλής βόλεψε αναδρομικά τους συνεργάτες των βουλευτών. Θα συνεχίσει την Δευτέρα ο πρωθυπουργός με βασικούς του συνεργάτες, οι οποίοι θα συσκεφθούν την για να βρουν εύσχημους τρόπους «ερμηνείας» της συνταγματικής επιταγής η οποία αναφέρει: «απαγορεύεται η από το νόμο μονιμοποίηση προσωπικού … ή η μετατροπή των συμβάσεών του σε αορίστου χρόνου».
Δεν μπορώ να ξέρω πόσο δίκιο ή άδικο έχουν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι οι οποίοι ζουν με το όνειρο της μονιμοποίησης. Δεν γνωρίζω επίσης ποιό ακριβώς κομμάτι του αναθεωρημένου άρθρου 103 (που ψήφισαν πριν 10 μήνες) δεν κατανοούν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του. Tο μόνο που εκ πείρας ξέρει κάθε Έλληνας είναι πως το Σύνταγμα πρόχειρα ψηφίστηκε και κουρελιάζεται με κάθε ευκαιρία. Γι’ αυτό στην επόμενη αναθεώρηση ίσως πρέπει το ακροτελεύτιο άρθρο να διατυπωθεί ως εξής: «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, αλλά και των πολιτικών…»
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Aπογευματινή» στις 16.2.2002