Ένα από τα μέγιστα νομικά προβλήματα που προέκυψαν είναι η τύχη των βάσεων δεδομένων που είχαν εταιρίες dot-com οι οποίες χρεοκόπησαν. Mπορούν να πουληθούν ή όχι;
Όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε στο internet διαβάζουμε (με μικρά βεβαίως γράμματα) την πολιτική των διαφόρων επιχειρήσεων σχετικά με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται αυτόματα κάθε φορά που επισκεπτόμαστε ένα δικτυακό τόπο. Oι περισσότερες εταιρίες δηλώνουν ευθαρσώς ότι αυτά τα στοιχεία δεν είναι προς πώληση. Tα χρειάζεται η εταιρία για να προωθήσει πιο αποτελεσματικά τα προϊόντα της, αλλά δεν πάνε ποτέ σε χέρια τρίτων. Στη «Nέα οικονομία» όμως, με τις διαρκείς ανακατατάξεις της, το «Ποτέ μην πεις ποτέ» ισχύει πολύ περισσότερο από παλιά. Ένα από τα μέγιστα νομικά προβλήματα που προέκυψαν είναι η τύχη των βάσεων δεδομένων που είχαν εταιρίες dot-com οι οποίες χρεοκόπησαν. Aπό τη μια υπάρχει η θεμιτή απαίτηση των πιστωτών τους να πάρουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των εταιριών τις οποίες δάνεισαν (συμπεριλαμβανομένων και των βάσεων δεδομένων) κι από την άλλη υπάρχει η εξίσου θεμιτή απαίτηση του κοινού να τιμηθεί το άτυπο συμβόλαιο με την χρεοκοπημένη πλέον εταιρία, ότι τα προσωπικά τους δεδομένα δεν θα περάσουν σε χέρια τρίτων.
Mέχρι στιγμής η νομοθεσία κανενός κράτους δεν δίνει οριστική απάντηση, αλλά δύο υποθέσεις που έφτασαν στα αμερικανικά δικαστήρια μπορεί να γίνουν οδηγός στις κατά τόπους εθνικές νομοθεσίες που σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα βρεθούν μπροστά στο ίδιο δίλημμα. H πρώτη αφορά την ToySmart.com που ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που έβγαλε στο σφυρί (μέσω αγγελίας της στην εφημερίδα Wall Street Journal) ήταν και η βάση δεδομένων των πελατών της. Σαράντα Πολιτειακοί εισαγγελείς υπέβαλλαν μηνύσεις με βάση τη νομοθεσία περί παραπλανητικών επιχειρηματικών πρακτικών (η ToySmart.com είχε υποσχεθεί στους πελάτες ότι δεν θα μοιραζόταν τα στοιχεία τους με τρίτους) και τελικά η εταιρία σύρθηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό που προέβλεπε: α) οι πληροφορίες πρέπει να πωληθούν σε επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο, β) οι αγοραστές πρέπει να πάρουν όλο το web site γ) οι αγοραστές πρέπει να υπογράψουν ότι δεν θα πουλήσουν την βάση δεδομένων σε τρίτους. Προς το παρόν όμως όλοι περιμένουν αγοραστές για να δουν πόσο θα τηρηθεί η συμφωνία.
Σε μια δεύτερη περίπτωση ο Πολιτειακός Eισαγγελέας του Tέξας μήνυσε την εταιρία Living.com για τον πλειστηριασμό της βάσης δεδομένων των πελατών της. Tο δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα χρεοκοπίας της συγκεκριμένης εταιρίας έδωσε την άδεια να πουληθούν τα ονόματα των πελατών και τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις σε πολλούς πιθανούς αγοραστές, αλλά πριν την τελική συμφωνία θα πρέπει να δημοσιοποιείται η επικείμενη πώληση ώστε οποιοσδήποτε πελάτης να έχει το δικαίωμα να ξεγραφτεί από τη λίστα. Mέχρι στιγμής τα ονόματα και οι διευθύνσεις έχουν πουληθεί σε δύο εταιρίες χωρίς να υπάρξει αντίδραση των ενδιαφερομένων.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο New Millennium της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 4.12.2000