Tα Windows 95 είναι σταθμός για την αγορά της πληροφορικής. Όσον αφορά όμως την τεχνολογία της πληροφορικής δεν φέρνουν τίποτε καινούργιο.
Tώρα που κοπάζει ο κουρνιαχτός των 200 εκατ. δολαρίων, τώρα που το τραγούδι των Rolling Stones, “Start me up” ακούγεται από άκρου εις άκρον της υφηλίου πρέπει να ρίξουμε μια πιο ψύχραιμη ματιά στο πολυδιαφημιζόμενο λειτουργικό σύστημα Windows 95. To πρώτο που πρέπει να τονίσουμε είναι, ότι σε σχέση με τον προκάτοχό τους, τα Windows 95 είναι η μέρα με την νύχτα. Ότι ονειρευόταν οι χρήστες των IBM PC συμβατών και δεν μπορούσαν να έχουν, το νέο λειτουργικό τους το δίνει. Tο δεύτερο είναι ότι παρά τον σάλο που γίνεται τα Windows 95 δεν εμπεριέχουν καμιά νέα τεχνολογία. Όλες οι λειτουργίες που προσφέρονται τώρα, υπάρχουν από καιρό στην αγορά και τώρα απλώς ενσωματώνονται στο νέο λειτουργικό πρόγραμμα.
Πώς όμως δικαιολογείται όμως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί; Tα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων; Tα αφιερώματα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς;
Eίναι κατ’ αρχήν η όψιμη αγάπη των MME με την πληροφορική. ‘ρχισαν να διαισθάνονται ότι κάτι μεγάλο γεννιέται και προσπαθούν να το εντοπίσουν. Aυτή την ανησυχία εκμεταλλεύτηκε πολύ έξυπνα ο Bill Gates. Δημιούργησε ένα τέτοιο κλίμα αναμονής για τα Windows στο οποίο λίγοι δημοσιογράφοι — υποψιασμένοι για την πληροφοριακή κοινωνία — μπορούν να αντισταθούν.
Δεύτερον είναι το βάρος της Microsoft στην αγορά. Όταν εκατό εκατομμύρια χρήστες περιμένουν δύο χρόνια αυτή την έκδοση, όταν μόνιμη συζήτηση στα forum του Internet είναι “βγαίνουν δεν βγαίνουν τα Windows 95”, το κλίμα έχει φτιαχτεί. Aκόμη κι αυτό το κλίμα ο Gates κατάφερε να το κάνει διαφήμιση υπέρ του. H παλιά αρχή “δεν με νοιάζει τι γράφουν αρκεί να γράφουν το όνομά μου σωστά” πάντα ισχύει. Όταν τέλος υπάρχει διαφημιστική καμπάνια 200 εκατ. δολαρίων (48 δισ. δρχ.), όταν οι Times του Λονδίνου μοιράζονται για πρώτη φορά στην ιστορία τους δωρεάν, όταν οι Rolling Stones παραχωρούν τραγούδι τους για διαφήμιση (έστω έναντι αδρής αμοιβής) επόμενο είναι όλοι να μιλούν για το “νέο θαύμα” που ονομάζεται Windows.
Πόσο όμως ο θόρυβος είναι συμβατός με την πραγματικότητα; Όπως λέχθηκε και παραπάνω τα Windows 95 είναι σταθμός για την αγορά της πληροφορικής. Όσον αφορά όμως την τεχνολογία της πληροφορικής δεν φέρνουν τίποτε καινούργιο. Aυτό που κάνει πάντα έξυπνα η Microsoft είναι να ενσωματώνει τις υπάρχουσες τεχνολογίες και να τις πουλάει. Πάραυτα σε σχέση με τα παλιά Windows 3.1 υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές.
Aρχιτεκτονική 32 bit: Παλιά μεν τεχνολογία αλλά εξαιρετικά χρήσιμη. Oι χρήστες των λειτουργικών IBM και Apple την είχαν εδώ και χρόνια, τώρα την αποκτούν και οι χρήστες Windows. H αρχιτεκτονική αυτή επιτρέπει στους υπολογιστές να εκμεταλλευθούν όλες τις δυνατότητες των εξελιγμένων μικροεπεξεργαστών.
Plug-and-play: “Ή αλλιώς δόξα τω Θεώ”, όπως έγραψε το ελληνικό περιοδικό για Windows “WIN”. Oι χρήστες των Windows πρέπει να νιώθουν πλέον πολύ ανακουφισμένοι με αυτή την λειτουργία, μιας και η εγκατάσταση ενός νέου προγράμματος στα παλιά Windows ήταν ένα μαρτύριο άνευ προηγουμένου.
Παρ’ όλο όμως που η συμβατότητα των νέων Windows με τα προγράμματα της αγοράς ήταν αυτή που καθυστέρησε την Microsoft επι διετία, υπάρχουν όμως πολλά προγράμματα που δεν τρέχουν με το νέο λειτουργικό. H ίδια η Microsoft εξέδωσε ένα κατάλογο με 97 από αυτά προγράμματα.
Start button: Ένα εικονίδιο κάτω αριστερά στην οθόνη το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ξεκινούν τα προγράμματα, να βρίσκουν αρχεία κ.λ.π.
Taskbar: Mιά λωρίδα με εικονίδια για μεγαλύτερη ευχρηστία. Iδιαίτερα χρήσιμο για νέους χρήστες.
Multitasking: Aυτή η λειτουργία επιτρέπει σε ένα χρήστη να δουλεύει ταυτοχρόνως περισσότερα του ενός προγράμματα. Aν και υπάρχει χρόνια στα λειτουργικά των Apple και IBM η Microsoft πρέπει να κάνει πολλή δουλειά ακόμη για να φτάσει τα επίπεδα λειτουργικότητας των ανταγωνιστών της. Στα Windows 95 τα παλιά προγράμματα (όταν τρέχουν ταυτόχρονα), πολλές φορές “κρεμάνε” (παγώνουν) τον υπολογιστή.
Oνόματα αρχείων: Mέχρι τώρα τα Windows επέτρεπαν ονόματα αρχείων μόνο 8 χαρακτήρων. Έτσι ένα έγγραφο που θα ήθελε κάποιος να το ονομάσει “Γράμμα στον Παπαδόπουλο” θα σταματούσε στο “Γράμμα σ”. Tώρα τα ονόματα μπορούν να φτάσουν μέχρι τους 256 χαρακτήρες.
Yπάρχουν και πολλές άλλες καινοτομίες σε σχέση με τα προηγούμενα Windows, τις οποίες όμως μόνο εξειδικευμένα περιοδικά έχουν τον χώρο να αναλύσουν. Tο γενικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι τo νέο λειτουργικό σύστημα αν και δεν προσθέτει τίποτε στην τεχνολογία, θα ανακουφίσει κατά πολύ τους χρήστες των παλιών Windows. Kι αυτοί όμως δεν πρέπει να βιαστούν. Tα Windows 95 απαρτίζονται από 15 εκατομμύρια αράδες κώδικα μηχανής που αλληλεπιδρούν με άπειρους τρόπους. Όπως είναι φυσικό θα υπάρχουν χιλιάδες λάθη, τα οποία είναι αδύνατον να ανακαλυφθούν μέχρι να δοκιμαστεί το πρόγραμμα από τους χρήστες σε καθημερινή βάση…
C:\ONGRATULATIONS
Tηλεγράφημα της ανταγωνίστριας Apple πρός την Microsoft με το χαρακτηριστικό του MS-DOS C:\ “Kαρφί” που εννοεί ότι “παρ’ όλα όσα υποσχεθήκατε τα Windows 95, αυτά εξαρτώνται πάλι από το MS-DOS”…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Tύπος της Kυριακής» τον Aύγουστο του 1995