Κακά τα ψέματα, οι μαχητές, όπως λέει η λέξη, μάχονται. Χρησιμοποιούν τα όπλα εναντίον άλλων οπλοφόρων –μαχητών ή στρατιωτών– για να κερδίσουν στο πεδίο μάχης. Βεβαίως, κανένας σύγχρονος πόλεμος, καμιά μάχη μετά το 1914, οπότε πρωτοχρησιμοποιήθηκαν τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα, δεν περιορίζεται μεταξύ των οπλοφόρων. Οι άοπλοι πληρώνουν μεγάλο φόρο αίματος. Κάποιες φορές, οι νεκροί άμαχοι είναι περισσότεροι από εκείνους που φορούσαν στολή.
Από την άλλη, ο όρος τρομοκρατία έχει πολλές αρνητικές συνδηλώσεις και δεν εννοούμε μόνο τις ηθικές. Χρησιμοποιήθηκε από κάθε κατεστημένο για να αμαυρώσει πράξεις αντίστασης. Δεν αναφερόμαστε μόνο στους δικούς μας αντιστασιακούς, κατά τη γερμανική κατοχή ή την ελληνική χούντα, αλλά και οι ίδιοι οι Εβραίοι Σιωνιστές χαρακτηρίζονταν «τρομοκράτες» από τη βρετανική κυβέρνηση για κάθε πράξη αντίστασης στην Παλαιστίνη. Ερώτημα: Ηταν «πράξη αντίστασης» ή «τρομοκρατική επίθεση» η τοποθέτηση βόμβας στο ξενοδοχείο King David στην Ιερουσαλήμ τον Ιούλιο του 1946; Εκεί βρισκόταν το αρχηγείο της βρετανικής διοίκησης της Παλαιστίνης και εκεί φυλάσσονταν διάφορα κατασχεθέντα από τον βρετανικό στρατό έγγραφα που ενοχοποιούσαν διάφορες εβραϊκές οργανώσεις, με πρώτη την Jewish Agency – η καταστροφή αυτών των εγγράφων ήταν το κίνητρο της επίθεσης. Από την άλλη, όμως, υπήρχαν και 91 νεκροί: Βρετανοί, Αραβες και Εβραίοι.
Η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν είχε κάποιο στρατιωτικό σκοπό και παρεμπιπτόντως σκότωσαν και κάποιους αμάχους. Δεν πήγαν για να καταστρέψουν κάποια βάση, να καταλάβουν κάποιο φυλάκιο, να δώσουν μάχη, να σκοτώσουν ενστόλους και μέσα στον καπνό της μάχης να την πληρώσουν και κάποιοι άμαχοι. Μπήκαν απλώς για να δολοφονήσουν και να πάρουν ομήρους. Τρομοκρατία, χωρίς φερετζέ…
Επομένως, έχει δίκιο η καθηγήτρια κ. Βάσω Κιντή όταν γράφει «το καθήκον ενός δημοσιογραφικού οργανισμού είναι, πρωτίστως, να αναζητεί και να λέει την αλήθεια. Αν η αλήθεια απαιτεί να πεις ότι κάποιος είναι τρομοκράτης, πρέπει να το πεις» («Οι λέξεις έχουν σημασία», «Καθημερινή», 22.10.2023). Αυτοί που μπήκαν τις προάλλες στο Ισραήλ δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι μαχητές διότι την ώρα της μάχης, όταν δηλαδή το Ισραήλ κατάλαβε τι γινόταν και έστειλε στρατό, αυτοί αποσύρθηκαν με τους ομήρους.
Μια ένσταση μόνο: Η παραπάνω ανάλυση ταιριάζει περισσότερο για τα ελληνικά ΜΜΕ που χρησιμοποιούν τον όρο «μαχητές της Χαμάς». Ο αγγλικός όρος «millitant», που χρησιμοποιεί το BBC, είναι μεν ουδέτερος, αλλά δεν φτάνει στο επίπεδο παραπλάνησης που έχει η λέξη «μαχητής» (fighter).
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 24.10.2023