Οι κυβερνήσεις πέφτουν μα το πελατειακό κράτος έχει συνέχεια.
Την εποχή της επάρατης Δεξιάς και του τρισκατάρατου ΠΑΣΟΚ επισημαίναμε από αυτήν εδώ τη στήλη διάφορα ρουσφέτια της τότε κυβέρνησης για κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Επισημαίναμε ότι «προκειμένου να μη λάβει αυτά τα δύσκολα μέτρα, προτίμησε να εκθέσει τη χώρα σε κίνδυνο χρεοκοπίας…» και σημειώναμε ότι αναιρούσε με υπουργικές αποφάσεις μέτρα επιβίωσης του ασφαλιστικού, όπως ήταν η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα. Για το επικουρικό ταμείο των ενστόλων λέγαμε ότι «προς παράταση έξι μηνών οδεύει και η εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική τους ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης έτσι ώστε να μην ισχύσει από την 1.1.2015, αλλά από τον Ιούλιο και βλέπουμε…» («Καθημερινή», 12.12.2014)
Οι κυβερνήσεις πέφτουν μα το πελατειακό κράτος έχει συνέχεια. Η νέα Αριστερή –με ολίγη από εθνικολαϊκισμό– κυβέρνηση, διά στόματος του νέου αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, επιβεβαίωσε και επέκτεινε το ρουσφέτι των προηγούμενων για το επικουρικό ταμείο των ενστόλων. Σημειώνουμε ότι το πολυνομοσχέδιο 4281/14 (που ψηφίστηκε αυγουστιάτικα για να πάρουμε την επόμενη δόση) προέβλεπε ένταξη όλων των επικουρικών Τταμείων σε ένα ενιαίο ή τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, έτσι ώστε τα μέλη τους να παίρνουν ως επικουρική σύνταξη όσες ασφαλιστικές εισφορές δίνουν. Οι προηγούμενοι –αφού πήραμε τη δόση– μετέθεσαν την εφαρμογή του (μόνο για το επικουρικό ταμείο των ενστόλων) έξι μήνες, ο κ. Στρατούλης το έστειλε στις ελληνικές καλένδες.
Η νέα κυβέρνηση δεν είναι αριστερή. Είναι ό,τι να ’ναι. Δεν θα αναφερθούμε στο ότι μόνο από τις εξαγγελίες του κ. Στρατούλη ο προϋπολογισμός (από πλεόνασμα 1,5% που διαπραγματεύεται ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης) θα καταλήξει με έλλειμμα 3%· χωρίς να μετράμε τις εξαγγελίες του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Εννοούμε ότι όποιος παρακολούθησε τις ομιλίες στη Βουλή κατανοεί ότι στην κυβέρνησή του «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν». Ενα ακόμη παράδειγμα: προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει τη ρετσινιά της τρόικας αποφάσισε να βάλει στο παιγνίδι τον ΟΟΣΑ, έτσι ώστε να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα πείσουν τους εταίρους να συνεχίσουν ομαλά τη δανειοδότηση.
Δεν ξέρουμε αν θα πιάσει το μασκάρεμα της επιτήρησης, αλλά την ημέρα που ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία ερχόταν στην Αθήνα για να συζητήσει το σχέδιο, ο κ. Στρατούλης πετούσε στον κάδο των αχρήστων τις προηγούμενες ιδέες του. Του κ. Γκουρία ήταν το μέτρο που ακύρωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός, αυτό που δυσφημίστηκε ως «ρήτρα θανάτου» και θέλει τους ασφαλισμένους να δηλώνουν αν επιθυμούν να μεταβιβαστεί μετά θάνατον η επικουρική τους σύνταξή· αν το επιθυμούν παίρνουν μικρότερη σύνταξη επειδή εκείνη θα καταβάλλεται επί μακρότερο διάστημα.
Βεβαίως, ο κ. Στρατούλης ανακοίνωσε και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος των ταμείων επικουρικών συντάξεων και τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ασχέτως αν όλοι οι συνδικαλιστές σχίζουν τα ιμάτιά τους ότι αυτές «πληρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων».
Μ’ αυτά και μ’ αυτά η χώρα επιταχύνει προς τα βράχια. Κάποιοι από την κυβέρνηση –για να πούμε την αλήθεια– προσπαθούν να επιβραδύνουν. Κάποιοι άλλοι πατάνε γκάζι. Φοβόμαστε ότι οι τελευταίοι είναι οι περισσότεροι…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 11.2.2015