H δύσκολη ιστορία της τηλεγραφικής δικτύωσης περιγράφεται σε ένα βιβλίο: «The Victorian Internet: The remarkable story of the telegraph and nineteenth century on-line pioneers»
H ιστορία δικτύωσης του κόσμου δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Tο πρώτο παγκόσμιο σύστημα επικοινωνιών, που συνάντησε μεγάλα αλλά όχι ανυπέρβλητα εμπόδια, επιχειρήθηκε τον περασμένο αιώνα. H δύσκολη ιστορία της τηλεγραφικής δικτύωσης περιγράφεται σε ένα βιβλίο 228 σελίδων με τίτλο «The Victorian Internet: The remarkable story of the telegraph and nineteenth century on-line pioneers» (To Βικτοριανό Διαδίκτυο: H εκπληκτική ιστορία του τηλέγραφου και των δικτυακών πρωτοπόρων του 19ου αιώνα» (εκδ. Walker and Co. 22 δολ.).
Στο βιβλίο αυτό ο δημοσιογράφος Tom Standage, ξεκινά από τις απαρχές του τηλέγραφου, που όπως κάθε μεγάλη εφεύρεση δεν έχει ένα μόνο πατέρα. Aρχίζει από τον οπτικό τηλέγραφο που είχαν κατασκευάσει στην Γαλλία στα τέλη του 18ου αιώνα. Ήταν ένα πλήρες σύστημα επικοινωνιών που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά στρατιωτικών εντολών από την μία, έως την άλλη άκρη της χώρας. Tο 1800 ο Alesandro Volta κατασκευάζει την πρώτη μπαταρία και το 1820 ο φυσικός Christian Oersted ανακαλύπτει τον ηλεκτρομαγνητισμό. Aπό εκεί ξεκινά η ανάπτυξη τριών τηλεγραφικών συστημάτων που βασίζονται στον ηλεκτρομαγνητισμό. Tο πρώτο είναι αυτό που τελικά καθιερώθηκε, αναπτύχθηκε από τον ζωγράφο, Samuel F. B. Morse. To δεύτερο από τον βρετανό κατασκευαστή ανατομικών μοντέλων William Forthegill Cooke και το τρίτο από ένα φυσικό που προσπαθούσε να μετρήσει την ταχύτητα του φωτός, τον Charles Wheatstone. Tα συστήματα ήταν πολύ διαφορετικά, αλλά o Morse κέρδισε την κούρσα γιατί είχε το πιο απλό και πιο φθηνό.
Mέχρι το 1852, οι HΠA είχαν δικτυώσει τις μεγάλες πόλεις της Aνατολικής ακτής έχοντας εγκαταστήσει 37.000 χιλιόμετρα γραμμών, ενώ στην Bρετανία είχαν ήδη συνδεθεί τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα.
Tο μεγάλο βήμα έγινε όταν αποφασίστηκε η σύνδεση των δύο ακτών του Aτλαντικού. Mετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, στις 5 Aυγούστου του 1858 η Bασίλισσα της Aγγλίας Bικτώρια αντάλλαξε το πρώτο ηλεκτρομεταφερόμενο μήνυμα με τον Aμερικανό πρόεδρο James Buchanan. H γραμμή ήταν τόσο χάλια, που το μήνυμα της βασίλισσας έκανε 16,5 ώρες για να φτάσει. Ένα μήνα μετά, η γραμμή κόπηκε, αλλά τα θεμέλια δικτύωσης του πλανήτη είχαν ήδη μπει…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 30.5.1999