Υπάρχει ένας άνθρωπος στον κόσμο που επιθυμεί την αυτοδυναμία της Ν.Δ. περισσότερο και από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν εξηγείται αλλιώς η δήλωσή του ότι «δεν πρόκειται να συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία ακόμα και αν λείπουν 2-3 έδρες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση» (ΑΝΤ1, 25.5.2023).
Η άρνησή του δεν είναι προϊόν μιας ιδιότυπης (λόγω υποκλοπών) κρητικής βεντέτας, όπως ισχυρίζονται πολλοί. Προκύπτει περισσότερο από πολιτικό σχεδιασμό και ένα φόβο. Ο κ. Ανδρουλάκης και οι επιτελείς του, έχοντας φάει χρόνια στην Ευρώπη, ξέρουν πως οι σοσιαλδημοκράτες βγήκαν χαμένοι όποτε συνεργάστηκαν ως ήσσονες εταίροι με δεξιά κόμματα. Ακόμη και στην Ελλάδα μετά την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, παρά τις ειδικές συνθήκες του 2015, το ΠΑΣΟΚ έχασε οκτώ μονάδες (ή, έστω, πέντε αν συνυπολογίσουμε το βραχύβιο κόμμα του κ. Γιώργου Παπανδρέου) σε σχέση με το 12,3% του Ιουνίου 2012. Ο εταίρος του, η Νέα Δημοκρατία, έχασε μόνο δύο. Εχοντας δε ως εμπειρικό δεδομένο ότι η δεύτερη τετραετία κάθε κυβέρνησης ήταν χειρότερη από την πρώτη, το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο να χάσει από μια συνεργασία. Ο μικρός εταίρος φορτώνεται με τις δυσλειτουργίες και ο μεγάλος τις επιτυχίες.
Ο κ. Ανδρουλάκης, βλέποντας να αποκτά δυναμική το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλει να τη θυσιάσει σε μια πιθανή συγκυβέρνηση. Αυτό ίσως να εξηγεί και την ακατανόητη στους ψηφοφόρους υπεκφυγή περί συνεργασίας με το πρώτο κόμμα, αρκεί να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του. Αυτό δεν είναι παράλογο σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εγινε και στην Ελλάδα το 2011, όταν ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος με 44% και 160 έδρες παρέδωσε την πρωθυπουργία στον κ. Λουκά Παπαδήμο. Στην Ελλάδα, όμως, ήταν μια επικίνδυνη παραδοξότητα. Πιθανότατα στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ ψήφους κεντροαριστερών, οι οποίοι προτίμησαν να υπάρχει κυβερνητική λύση και σύμφωνα με το exit poll το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε συσπείρωση 75% με 13,6% των ψηφοφόρων του να πηγαίνουν στη Νέα Δημοκρατία.
Συνεπώς, είναι μεγάλο ρίσκο η δήλωση περί μη συνεργασίας διότι, κατά τα λεγόμενα του κ. Ανδρουλάκη, «ο λαός τίμησε τον κ. Μητσοτάκη και παρά τα σκάνδαλα, τα δημοσιονομικά εγκλήματα, τα 10 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις και την περαιτέρω φτωχοποίηση των φτωχών, αντί να κατακρημνιστεί αύξησε τα ποσοστά του. Εμείς ζητάμε από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ που παλιά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ να έρθουν στο πρόγραμμά μας» (ΑΝΤ1, 25.5.2023). Αυτό σημαίνει ότι «οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που παλιά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ» δεν πρόκειται, σε αυτές τουλάχιστον τις εκλογές, να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Θα προτιμήσουν και πάλι τη σταθερότητα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 1.6.2023