… είναι η αλλαγή κυβέρνησης.
Εχει ένα δίκιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, όταν επισήμανε στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ότι «η κρίση πέρα από οικονομική και κοινωνική είναι μια κρίση εμπιστοσύνης» (5.10.2016). Είναι αληθές ότι υπάρχει βαθιά κρίση εμπιστοσύνης εντός της ελληνικής κοινωνίας αλλά και εκτός της χώρας για την ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η κρίση προσθέτει γραφειοκρατία στο σύστημα και αποτρέπει όποιον διαχειρίζεται κεφάλαια να τα επενδύσει στην Ελλάδα. Ακόμη κι όσοι έχουν μερικά χιλιάρικα στο στρώμα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση για να τα καταθέσουν στις τράπεζες, ούτε καν να κάνουν κάποιες επιδιορθώσεις στο σπίτι τους. «Ασε να δούμε, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται…» είναι η μόνιμη επωδός.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι αυτή η κρίση εμπιστοσύνης επιδεινώνεται. Το δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Και πώς να μη χειροτερέψει, όταν ο υπουργός Οικονομικών θέτει –έστω διά γλωσσικού ολισθήματος– πάλι ζήτημα παραμονής στην Ευρωζώνη; Πώς να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στο εσωτερικό, όταν ουδείς γνωρίζει τι του ξημερώνει φορολογικώς; Πώς να εμπιστευτούν τα λεφτά τους οι ξένοι, όταν ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς βρίσκει αρχαίους αεροδιαδρόμους στο Ελληνικό, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κλείσει τη μοναδική μεγάλη επιχείρηση εξόρυξης που απέμεινε στον τόπο και να καταργήσει την αζερική επένδυση στο φυσικό αέριο, ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας αλλάζει κρυφίως τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ με κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η επένδυση της Cosco, ο κ. Νίκος Παππάς κάνει διαγωνισμούς με αυθαίρετο αριθμό τηλεοπτικών αδειών, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλεί σε δίκη τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για τα μοναδικά στατιστικά στοιχεία που εμπιστεύονται όλοι οι διεθνείς οργανισμοί;
Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης στη χώρα και η κυβέρνηση το μετατρέπει σε βαθιά και επιδεινούμενη κρίση. Ποτέ κυβέρνηση δεν είπε τόσα ψέματα. Οχι μόνο προεκλογικώς, αλλά κυρίως μετεκλογικώς. Χτίζουν εμπιστοσύνη οι δηλώσεις που, κατόπιν θορύβου, γίνονται «διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά μου»; Τα νομοσχέδια που ψηφίζονται εσπευσμένα και μετά αποκαλύπτονται τροπολογίες που ευνοούν συγκεκριμένα συμφέροντα; Δυστυχώς, με την παρούσα κυβέρνηση η επιδείνωση της κρίσης δεν αντιστρέφεται. Διογκώνεται μέρα με τη μέρα, και αν ο κ. Δραγασάκης θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτό ας εισηγηθεί εκλογές.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 8.10.2016