«Οι ευρωεκλογές γίνονται για να εκλέξουμε ευρωβουλευτές. Εχουμε μιλήσει επανειλημμένα για την ευρωπαϊκή διάσταση των ευρωεκλογών και για τις σημαντικές αποφάσεις που θα παρθούν στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία», είπε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε ώτα μη ακουόντων δημοσιογράφων, οι οποίοι κατά τη διακαναλική συνέντευξη (Χανιά, 2.6.2024) τον ρώτησαν μόνο για αμιγώς εσωτερικά θέματα.
Λογικό, αφού αυτή τη φράση δεν την άκουσε ούτε ο ίδιος. Αμέσως μετά, στην ίδια απάντηση, πρόσθεσε: «Προφανώς οι ευρωεκλογές έχουν και μια σημαντική εθνική διάσταση. Είναι εθνική κάλπη. Είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα μετά τις εθνικές εκλογές. Δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Μετά, όμως, για τρία χρόνια δεν θα έχουμε εκλογές. Θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη (…) και ότι θα εξακολουθεί να έχει αυτή την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχτηκε».
Είναι αδύνατον να ακολουθήσουμε τον συλλογισμό της κυβέρνησης για τη φύση των επικείμενων εκλογών. Πρώτον, δεν γνωρίζαμε ότι το «Πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027», το έντυπο που ανέμισε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική, είναι κάτι σαν τα συμβόλαια των εταιρειών με τους καταναλωτές. Θα έχει τίποτε «ψιλά γράμματα» που προειδοποιούν ότι «η υλοποίηση αυτών των υποσχέσεων προϋποθέτει ότι η Ν.Δ. θα πάρει τουλάχιστον 33% στις ευρωεκλογές».
Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο λέγοντας ότι η αντιπολίτευση ξεκίνησε αυτόν τον καβγά: «Η αντιπολίτευση έρχεται και λέει “στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση, αποδοκιμασίας”, καθυστέρησης υλοποίησης αυτού του προγράμματος με το οποίο εμείς έχουμε εκλεγεί». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Τι θέλετε να κάνουμε; Να παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης;».
Ελα, όμως, που κάνει ακριβώς αυτό! Η αντιπολίτευση ξεκίνησε τα παιδιαρίσματα, «θέλετε να παίξουμε τις εθνικές εκλογές στις 9 Ιουνίου;» και η κυβέρνηση αντέτεινε αμέσως: «Ναι, και θα σας δείξουμε εμείς…». Ή όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «θα σηκώσουμε το γάντι της πρόκλησης και θα πούμε ξεκάθαρα ότι εμείς θέλουμε ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε εκλεγεί».
Το πρόβλημα είναι ότι η επιτυχία των κυβερνήσεων στις ευρωεκλογές δεν εγγυάται επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων· 43% είχε πάρει ο κ. Κώστας Καραμανλής τον Ιούνιο 2004. Πιο πιθανή είναι η ενίσχυση των αρνητικών πλευρών διακυβέρνησης, όπως είναι η αλαζονεία και η περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών που πρέπει να ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 4.6.2024