Normal 0 0 1 14 83 1 1 101 11.256 0 0 0 Ο Γερμανός οικονομολόγος δεν αρνείται την κρίση, διαφοροποιείται ως προς τα μέτρα αντιμετώπισής της.
Normal 0 0 1 357 2040 17 4 2505 11.256 0 0 0
Ο κ. Πίτερ Μπόφινγκερ έγινε εσχάτως ο αγαπημένος οικονομολόγος της καθ’ ημάς Αριστεράς.
Κατ’ αρχήν διότι ένας «δικός μας» βρίσκεται στο συμβούλιο των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, ή όπως συνηθίζουμε να λέμε εμείς είναι ένας από «τους σοφούς της Μέρκελ».
Είναι μεν σοσιαλδημοκράτης (θανάσιμο αμάρτημα για την Αριστερά) αλλά έχει πει διάφορα που ηχούν καλά στα αυτιά μας, όπως για παράδειγμα π.χ. «μέσω των μέτρων λιτότητας η οικονομία στραγγαλίστηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα ελλείμματα με αποτέλεσμα η τρόικα να απαιτήσει περισσότερες περικοπές» ή ότι «η πολιτική που ασκείται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, είναι η πολιτική του καγκελαρίου Μπρούνιγκ» (σ.σ. ο προτελευταίος καγκελάριος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης 1930-1932).
Λέει δηλαδή περίπου ότι και η ελληνική Αριστερά. Περίπου, όμως… Μιλώντας την περασμένη Κυριακή στον συνάδελφο κ. Νίκο Χειλά ο κ. Μπόφινγκερ ρώτησε ρητορικά γιατί η Ελλάδα δεν επιχειρεί την «επιβολή φόρου περιουσίας. Τέτοιος φόρος είχε επιβληθεί μετά τον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία, όπου οι πλούσιοι υποχρεώθηκαν να δώσουν τη μισή περιουσία τους σε διάστημα 30 ετών στο κράτος. Οι Ελληνες θα έπρεπε να εξετάσουν αυτό το μοντέλο. Επιπλέον, δεν καταλαβαίνω γιατί η Ελλάδα δεν έχει έναν ύψιστο φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 56%, όπως αυτός που επέβαλε ο Χέλμουτ Κολ στη Γερμανία μετά την επανένωση της χώρας» («Βήμα» 7/10/2012)
Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις προτάσεις Μπόφινγκερ αλλά δεν μπορεί παρά να διακρίνει μια ειδοποιό διαφορά στην προσέγγιση με την καθ’ ημάς Αριστερά. Ο Γερμανός οικονομολόγος δεν αρνείται την κρίση, διαφοροποιείται ως προς τα μέτρα αντιμετώπισής της.
Αντιθέτως, οι δικοί μας αριστεροί αρνούνται την πραγματικότητα. Είναι υπέρ ενός «άλλου κόσμου» που θα έχει εξωφρενικά υψηλές κρατικές δαπάνες και πολύ χαμηλούς φόρους. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ύψωσαν φωνή μεγάλη κατά του τέλους των ακινήτων, αυτό που βάφτισαν «χαράτσι». Ο αγαπημένος τους συνδικαλιστής κ. Νίκος Φωτόπουλος κατέλαβε πολλάκις το μηχανογραφικό της ΔΕΗ για να μην εκδοθούν οι λογαριασμοί. Ξέχασε φυσικά ότι από αυτόν τον φόρο ο ελληνικός προϋπολογισμός πληρώνει το εξωφρενικό ποσό των 600-700 εκατ. στο ασφαλιστικό της ΓΕΝΟΠ.
Πόσο εφικτό είναι να έχεις χαμηλούς φόρους και υψηλές δαπάνες; Στον αστερισμό του λαϊκισμού δεν ασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες. Εξάλλου στον «άλλο κόσμο» όλα είναι εφικτά…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 20.10.2012