Δεν υπάρχει αποχή ως πολιτική στάση, όπως δεν μπορεί το άσπρο να είναι μαύρο και η νύχτα μέρα.
Kυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό πολλά ανέκδοτα, υπό τύπον πολιτικών επιχειρημάτων. Ενα από αυτά ακούγεται πολύ συχνά και λέει «εγώ δεν πάω να ψηφίσω, διότι έχω απογοητευθεί από τους πολιτικούς». Το ανέκδοτο αυτό είναι παλιό. Κυκλοφορούσε και στο παρελθόν από στόμα σε στόμα, αλλά σε μια πιο χυδαία εκδοχή. Το ανέκδοτο αυτό ήθελε έναν απατημένο να τιμωρεί την μοιχό συμβία του, κόβοντας τα γεννητικά του όργανα.
Υπάρχουν πολλά αληθή επιχειρήματα για να μην ψηφίζει κάποιος σε εκλογές -ακόμη και ευρωεκλογές- και κανένα σοβαρό. Υπάρχει ο ήλιος, υπάρχουν οι παραλίες, υπάρχει η τεμπελιά, υπάρχει η αδιαφορία για όλα αυτά που θα γίνουν για μας χωρίς εμάς· αφήστε δε το γεγονός ότι αύριο θα έχει 37 βαθμούς Κελσίου.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει η αποχή ως πολιτική στάση, όπως δεν μπορεί το άσπρο να είναι μαύρο και η νύχτα μέρα. Εξ όσων μπορούμε να θυμηθούμε, μόνο η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη είχε επιχειρήσει κάποτε να πολιτικοποιήσει την αποχή, να καρπωθεί την αδιαφορία μετά σχετικό κάλεσμά της στους πολίτες. Αλλά αυτή ήταν από άλλο (και αιματηρό) ανέκδοτο. Ακόμη κι αν η πολιτική είναι τόσο κακή, όσο κάποιοι προπαγανδίζουν, είναι καλύτερη από το να αποφασίζονται περισσότερα ερήμην των πολιτών. Κι αυτό διότι η απόσυρση από τα κοινά δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει ο κόσμος. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όσοι κι αν συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες. Ειδικά, μάλιστα, για κάποιους είναι προτιμότερη η μικρή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά -λιγότεροι πονοκέφαλοι- παρά η μαζική. Το αίτημα, λοιπόν, των «απογοητευμένων» που τριγυρνούν με πολιτική προβιά, θα έπρεπε να είναι περισσότερες εκλογές, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις.
Μπορεί κάποιος να προσάψει πολλά στην πολιτική και περισσότερα στους πολιτικούς. Είναι, όπως θα έλεγε και ο Τσόρτσιλ, «η χειρότερη διαδικασία, εξαιρουμένων όλων όσων έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα». Γι’ αυτό όσοι αποφασίσουν από την αποχή, ας χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά ας μην μας ζαλίζουν με δήθεν πολιτικά επιχειρήματα. Κυρίως, να μην γκρινιάζουν από Δευτέρα για όλα εκείνα που θα γίνουν γι’ αυτούς χωρίς αυτούς.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 6.6.2009