Το θέατρο του παραλόγου ανέβηκε πάλι στη Βουλή. Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία «ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής (σ.σ.: που θα διερευνήσει το δυστύχημα στα Τέμπη) δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο». Αυτή είναι η δεύτερη αυτού του τύπου τροπολογία. Η πρώτη αφορούσε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Το παράλογο εν προκειμένω δεν είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Εχουμε συνηθίσει στην αντισυνταγματική αυτή πρακτική και δεν προξενεί πλέον καμιά εντύπωση. Παράλογες είναι η κατάθεση αυτής της τροπολογίας και οι αντιδράσεις γι’ αυτή. Πληρώνουμε κάποιους επιστήμονες για να μας πουν τη γνώμη τους και πρέπει να περάσουμε τροπολογία για να μπορούν να πουν τη γνώμη τους και να μην τρέχουν μια ζωή στα δικαστήρια, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.
Σαν να μην έφτανε αυτός ο κυβερνητικός παραλογισμός, έχουμε και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που δείχνουν ότι ο πρώτος παραλογισμός είναι αναγκαίος. «Αδιανόητη προσβολή στα θύματα» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ το ακαταδίωκτο. Υποστήριξε ότι «η ψήφιση ακαταδίωκτου για την επιτροπή που σύστησε ο κ. Μητσοτάκης για το δυστύχημα των Τεμπών είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της συγκάλυψης» (30.3.2023).
Ετσι, λοιπόν, με την ευγενική χορηγία της Νέας Δημοκρατίας που ξεκίνησε τη δίωξη Γεωργίου, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που τη συντήρησαν και προπαντός της Δικαιοσύνης, που υιοθέτησε κάθε απίθανο ισχυρισμό των μηνυτών, φτάσαμε στον έσχατο παραλογισμό να χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση για να προστατεύεται ο επιστημονικός λόγος. Πρωτίστως, όμως, αυτό που αναδεικνύουν οι τροπολογίες είναι ότι στη χώρα της άμετρης ποινικοποίησης του λόγου ούτε οι επιστήμονες είναι ασφαλείς. Και αν συμφωνήσουμε ότι η μήνυση οποιουδήποτε πικραμένου εναντίον όποιου λέει κάτι είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν μπορεί να περισταλεί, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργεί το φίλτρο του εισαγγελέα που δέχεται τις μηνυτήριες αναφορές. Κάποιος, που πιστεύει ότι η Γη είναι επίπεδη, μπορεί να κάνει μήνυση σε αστροφυσικό και αυτή πιθανότατα θα φτάσει στο ακροατήριο. Δεν είναι για γέλια. Αυτό ακριβώς έγινε με τους λοιμωξιολόγους και χρειάστηκε να περάσει το ακαταδίωκτο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Μπαλάφας δήλωσε ότι «όποιος κάνει σωστά τη δουλειά του δεν έχει ανάγκη το ακαταδίωκτο» (Στο Κόκκινο, 31.3.2023). Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι την καλή δουλειά του κ. Γεωργίου δεν πιστοποίησαν μόνο διεθνείς οργανισμοί (Κομισιόν, Eurostat κ.ά.) αλλά και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αφού με τα στατιστικά του κ. Γεωργίου χάραξε την οικονομική της πολιτική. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα κινδυνεύουν περισσότερο αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 9.4.2023