Χαράματα στην Ουάσιγκτον οι δημοσιογράφοι όλου του κόσμου τρέχουν να ενημερωθούν για τον πόλεμο. Όχι για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά για τα επόμενα βήματα της πολιτικής. Δεν πάνε σε κυβερνητικά κτίρια αλλά συμμετέχουν σε «μπρίφιγκ» που κάνουν ειδήμονες σε διάφορες δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον.
Χαράματα στην Ουάσιγκτον οι δημοσιογράφοι όλου του κόσμου τρέχουν να ενημερωθούν για τον πόλεμο. Όχι για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά για τα επόμενα βήματα της πολιτικής. Δεν πάνε σε κυβερνητικά κτίρια αλλά συμμετέχουν σε «μπρίφιγκ» που κάνουν ειδήμονες σε διάφορες δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον.
«Κάθε Τρίτη», μας πληροφορεί ο Steve Schifferes, ανταποκριτής του BBC στην αμερτικανική πρωτεύουσα, «το κορυφαίο νεοσυντηρητικό ινστιτούτο “American Enterprise Institute” (ΑΕΙ) κάνει τον πρωινό καφέ για τους δημοσιογράφους. Συνήθως μιλούν Ιρακινοί εξόριστοι ή το αστέρι του “ΑΕΙ” Ρίτσαρντ Πέρλ… Την περασμένη εβδομάδα μίλησε στο μπίφιγκ ο πρώην αρχηγός της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ. Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της Ουάσιγκτον τον έφερναν ως υπουργό Πληροφοριών της μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ.»
Κάθε Τετάρτη πρωινό καφέ προσφέρει στους δημοσιογράφους το «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών» που βρίσκεται απέναντι από το «ΑΕΙ». Εκεί εδρεύουν οι σκεπτικιστές περί το Ιράκ Ρεπουμπλικανοί. Συνήθως ενημερώνει ο φημισμένος στρατιωτικός αναλυτής Άντονι Κόρντεσμαν, αλλά εκεί έδωσε και τη μεγάλη διάλεξη ο Κόλιν Πάουελ πριν καταθέσει τα στοιχεί στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλειας στις 5 Φεβρουαρίου. «Μερικά τετράγωνα παρακάτω», μεταδίδει ο Steve Schifferes, «υπάρχει το πρώτο ιστορικά think tank, το “Brookings Institution”, που συγκεντρώνει τους δημοσιογράφους κάθε Πέμπτη. Συμμετέχουν πολλά πρώην μέλη της κυβέρνησης Κλίντον, συμπεριλαμβανομένου του αστέρα Κένεθ Πόλακ που εργαζόταν στα Ιρακινά θέματα και για τη CIA και για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.»
Δίπλα ακριβώς βρίσκεται «Ίδρυμα Carnegie για την Παγκόσμια Ειρήνη». Είναι φωλιά περιστερών, αλλά έχει και τον ιστορικό Ρόμπερτ Κέιγκαν ο οποίος υποστηρίζει ότι Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν αγεφύρωτες διαφορές, ειδικά στο στο θέμα χρήσης της πολεμικής ισχύος. Τελευταίο του βιβλίο είχε τίτλο «Οι Αμερικανοί είναι από τον Άρη και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη».
Ο πολύς υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πολ Γούλφοβιτς στεγαζόταν στη «Σχολή Προκεχωρημένων Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζόν Χόπκινς». Διάδοχός του είναι ο γνωστός για το έργο του «Το Τέλος της Ιστορίας και ο Τελευταίος Άνθρωπος», Φράνσις Φουκογιάμα. Αυτός εκτός από την ακαδημαϊκή του μόρφωση έχει και μακρά εμπειρία στη χαραξη πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Υποστηρίζει πως πρέπειθ να υπάρξει παγκόσμια τάξη, αλλά αμφιβάλλει ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ.
Ο ανατγωνισμός όλων αυτών των think tank είναι ισχυρός. Το έπαθλο είναι κονδύλια για μελέτες και συγγραφή βιβλίων καθώς και δημοσιότητα. Και η δημοσιότητα στις ΗΠΑ είναι πραγματικό χρήμα. Οι εμφανίσεις για ομιλίες ή συνεντεύξεις πληρώνονται σε δολάρια. Όσο πιο γνωστός είναι κάποιος, τόσο περισσότερα χρήματα ζητά και παίρνει…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 6.4.2003