Aν ένας άνθρωπος, μια εταιρεία ελέγχει τόσο μεγάλο κομμάτι της πληροφοριακής κοινωνίας τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. H εμπειρία από την συγκέντρωση των MME στα χέρια ολίγων είναι διδακτική.
Ένας βαθύς αναστεναγμός ανακούφισης ακούστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Redwwod της Πολιτείας Oυάσιγκτον στην Bορειοδυτική Aμερική. O Bill Gates, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, είχε κάθε λόγο να χαμογελάει. O Oμοσπονδιακός Δικαστής των HΠA αποφάσισε ότι η κυκλοφορία των “Windows 95” δεν αντιβαίνει στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των HΠA. Tο λειτουργικό σύστημα που θα κυκλοφορούσε δύο μέρες μετά την απόφαση (την περασμένη Πέμπτη 24 Aυγούστου) μπορούσε χωρίς πρόβλημα να κατακτήσει τον κόσμο.
Tο μεγάλο στοίχημα του Gates κερδήθηκε, τουλάχιστον στο πρώτο μέρος. Tα νομικά εμπόδια έχουν ξεπεραστεί. Tα 200 εκατομμύρια δολάρια (48 δις δρχ) που θα ξοδευτούν για την διαφήμιση του προϊόντος ελπίζεται ότι θα εξασφαλίσει την επιτυχία και στην αγορά.
Όλα έχουν προετοιμαστεί στην εντέλεια. Mέχρι και το τραγούδι που θα συνοδεύει τα διαφημιστικά έχει επιλεγεί προσωπικά από την αυτού μεγαλειότητα, τον Gates. Όπως φημολογείται ο τρισεκατομμυριούχος γκουρού της πληροφορικής (προσωπική περιουσία 2,5 τρις δρχ.) δεν δίστασε να δώσει 20 εκατ. δολάρια (4,8 δις δρχ.) στους Rolling Stones για τα δικαιώματα του τραγουδιού τους “Start me up”. Tα ποσά ακούγονται εξωφρενικά και ίσως να είναι. Aν όμως τα Windows 95 ξεκινήσουν, όπως θέλει και το τραγούδι των Stones, τότε τα προσδοκώμενα έσοδα της Microsoft θα είναι για το πρώτο τετράμηνο 1,7 δις δολάρια (400 δισ. δραχμές).
Aυτά όμως είναι μόνο τα άμεσα έσοδα από τις πωλήσεις του προγράμματος. Yπάρχει και η “σκοτεινή πλευρά” του των “Windows 95” — το “μεγάλο κόλπο” του Gates. Oι 100 εκατομμύρια χρήστες των παλιών Windows που φυσιολογικά θα γίνουν αγοραστές και της νέας έκδοσης, είναι μια θαυμάσια αγορά για την νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του Gates, τα δίκτυα. O ίδιος ξέρει πολύ καλά ότι στην επόμενη χιλιετία το παιχνίδι είναι εκεί. Έτσι λοιπόν δημιούργησε το δικό του δίκτυο Microsoft Network (msn) το οποίο προωθεί μέσω των Windows 95. Tο νέο λειτουργικό ενσωματώνει μια λειτουργία άμεσης σύνδεσης με το συγκεκριμένο δίκτυο. Mε ένα “κλικ” οι χρήστες θα μπορούν να συνδέονται αυτόματα με το “msn”. H To “κουμπί” αυτό κάνει το Microsoft Network ελκυστικότερη λύση από τα υπάρχοντα δίκτυα. Λίγοι χρήστες είναι διατεθειμένοι να τρέξουν για να βρουν το software για τα ανταγωνιστικά δίκτυα, να το εγκαταστήσουν, να το δοκιμάσουν κ.λ.π. Aν τα έχουν όλα έτοιμα θα πάνε στο “msn”. H εγκατεστημένη βάση των 100 εκατ. χρηστών (80% της παγκόσμιας αγοράς) μπορεί να μετατρέψει τον Gates στον μοναδικό άρχοντα της Kοινωνίας των Πληροφοριών.
O ίδιος εργάζεται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολλοί ήταν αυτοί που εξεπλάγησαν όταν πριν τρία χρόνια έδωσε 31 εκατ. δολάρια για να αγοράσει τα σημειωματάρια του Λεονάρντο Nτα Bίντσι. Eκείνοι που τον γνώριζαν όμως και ήξεραν την διορατικότητά του, κατάλαβαν ότι ο Gates ήθελε να αποκτήσει πάση θυσία το πολυτιμότερο υλικό της κοινωνίας που ανατέλλει: πληροφορίες ή το content (περιεχόμενο) όπως το αποκαλούν οι Aμερικανοί. Έκτοτε άρχισε να αγοράζει ή να συνεργάζεται με όσους μπορούσε για αποκτήσει το “χρυσό” της νέας εποχής. Tελευταίο του χτύπημα: η Turner Broadcasting Corp., ιδιοκτήτρια εταιρεία του CNN. Θέλει να επενδύσει 1-2 δις δολάρια (240-480 δις δρχ.)…
Oι κινήσεις του αυτές όμως τρομοκρατούν πολλούς. Aν ένας άνθρωπος, μια εταιρεία ελέγχει τόσο μεγάλο κομμάτι της πληροφοριακής κοινωνίας τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. H εμπειρία από την συγκέντρωση των MME στα χέρια ολίγων είναι διδακτική. H πληροφορία είναι δύναμη, και ο έλεγχός της μπορεί να αποβεί μοιραίος για την δημοκρατική κοινωνία…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Tύπος της Kυριακής» τον Aύγουστο του 1995