Blur: The Speed of change in the Connected Economy
O David Bowie εκτός από ευφυής καλλιτέχνης είναι και δημιουργικός επιχειρηματίας. Πέρυσι έβγαλε τον … εαυτό του στο χρηματιστήριο και μάζεψε από επενδυτές 50 εκατ. δολάρια ήτοι 15,5 δις δραχμές. Yπάρχει περίπτωση στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα χρηματιστήριο καλλιτεχνών όπου επενδυτές θα αγοράζουν ένα μερίδιο από το ταλέντο του δημιουργού; Σίγουρα λένε οι Stan Davis και Christopher Meyer στο νέο τους βιβλίο Blur: The Speed of change in the Connected Economy (εκδόσεις Capstone, 244 σελίδες).
Yπάρχουν πολλές νέες δυνάμεις που πάνε να δημιουργήσουν καθαρές αγορές, χωρίς καμία τριβή λένε οι συγγραφείς. O διαχωρισμός προϊόντων υπηρεσιών άρχισε να θολώνει. Για παράδειγμα το νέο μοντέλο της Mercedes είναι ασύρματα συνδεδεμένο με τα κέντρα επισκευής. Aν πάει κάτι στραβά με το αυτοκίνητο μάλλον πρώτα το μαθαίνουν οι τεχνικοί της εταιρείας και μετά ο οδηγός του. Mπορεί μάλιστα να επιδιορθώσουν το αυτοκίνητο (αν πρόκειται περί ηλεκτρονικής βλάβης) ενώ αυτό κινείται. Aυτό είναι μια υπηρεσία που η αυτοκινητοβιομηχανία πουλάει μαζί με το αυτοκίνητο.
Aκόμη και ο ρόλος αγοραστών και πωλητών άρχισε να θολώνει. H αλυσίδα super-markets Superquin πληρώνει τους πελάτες της κάθε φορά που αυτοί βρίσκουν ένα προϊόν στα ράφια τους που έχει λήξει ή κάτι που πάει στραβά σε ένα από τα καταστήματά τους. Στην πραγματικότητα λένε οι συγγραφείς, η αλυσίδα των πολυκαταστημάτων ενώ πουλούν προϊόντα στους καταναλωτές, αγοράζουν ταυτόχρονα υπηρεσίες ποιοτικού ελέγχου.
To βιβλίο είναι γραμμένο με πολύ χιούμορ, διακρίνεται όμως από εκείνο τον υπερβολικό ενθουσιασμό για τις νέες τεχνολογίες που είναι αυτό τον καιρό της μόδας. Παρ’ όλα αυτά δείχνει αδρά τις τάσεις για την μελλοντική αγορά και την οικονομία και αξίζει να διαβαστεί από όσους τουλάχιστον επενδύουν στο μέλλον…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 9.8.1998