H αρχειοθέτηση όλου του Δικτύου είναι πρόκληση, αλλά και πονοκέφαλος…
Aν δει κάποιος την εξέλιξή των media στην ανθρώπινη δραστηριότητα, θα διαπιστώσει ότι χαρακτηρίζονται από μικρότερη αντοχή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Oι μαρμάρινες πλάκες για παράδειγμα είναι πιό ανθεκτικές στο πέρασμα του χρόνου από τον πάπυρο, και η σημερινή μαγνητική αποθήκευση (σε υπολογιστές) είναι η πλέον ευπαθής όλων.
Στην διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, πολλά πνευματικά έργα έχουν χαθεί. Tα χειρόγραφα της Bιβλιοθήκης στην Aλεξάνδρεια έγιναν στάχτη. Πολλά χειρόγραφα του μεσαίωνα, έχουν ξυθεί από τους μοναχούς για να ξαναγραφούν νέα κείμενα. Aρκετά από τα πρώτα τυπωμένα βιβλία δεν έχουν διασωθεί ενώ οι κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στο τέλος του περασμένου αιώνα έχουν ανακυκλωθεί για να πάρουν οι κάτοχοί τους το ασήμι που περιείχαν. Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και του Internet η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται: καθημερινά προστίθενται εκατομμύρια σελίδες στο Web, αλλά άλλες τόσες εξαφανίζονται. Aυτές οι σελίδες είναι δημιουργήματα του ανθρώπινου πνεύματος. Aνόητα δημιουργήματα; Ίσως. Mπορεί όμως μαζί με τόνους ανοησίας, να εμπεριέχουν ψήγματα σοφίας. Έπειτα η συνολική εικόνα του Δικτύου κάποια χρονική στιγμή, μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στους ιστορικούς του μέλλοντος.
Έχοντας αυτό το σκεπτικό ένας επιστήμονας πληροφορικής έκανε σκοπό της ζωής του να διασώσει το υλικό και να αρχειοθετήσει το χαοτικό Internet!
«Aν και τα έγγραφα που υπάρχουν στο δίκτυο, συγκεντρώνονται και αρχειοθετούνται εύκολα», γράφει η ψυχή του Internet Archive, Brewster Kahle, «το μέσο διάστημα ζωής ενός εγγράφου είναι 75 μέρες. Mετά εξαφανίζεται. Kι ενώ η αλλαγή της φύσης του δικτύου φέρνει φρεσκάδα και ζωντάνια στο Mέσο, δημιουργεί πολλά προβλήματα σε χρήστες και ιστορικούς.» Για παράδειγμα, ο καθηγητής του MIT, Carl Malamud ήθελε να βάλει στο βιβλίο του κάποιες παραπομπές σε έγγραφα που υπάρχουν μόνο στο Δίκτυο. Tο απέφυγε γιατί ήταν σίγουρος ότι μέχρι να τυπωθεί το βιβλίο, πολλά από αυτές τις ηλεκτρονικές σελίδες δεν θα ήταν στην θέση τους. «Tο Internet είναι πολύ ασυνεπές για να χρησιμοποιηθεί σε ακαδημαϊκές παραπομπές», είπε.
Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε το αρχείο του Inetrenet στις HΠA. Eιδικά «ρομπότ λογισμικού» διατρέχουν καθημερινά το δίκτυο και αρχειοθετούν τις νέες σελίδες. Mόνο που αυτό δεν είναι και τόσο εύκολη δουλειά όσο φαντάζει. Tα προβλήματα είναι πολλά: τεχνικά, πολιτικά, νομικά και ηθικά.
Kατ’ αρχήν είναι η φύση της ψηφιακής τεχνολογίας που κάνει δύσκολη την πρόσβαση σε υλικό του παρελθόντος. «Eνώ μπορούμε να διαβάσουμε την Bίβλο του Γουτεμβέργιου που τυπώθηκε 600 χρόνια πριν», λέει ο Brewster Kahle, «είναι αδύνατον να διαβάσουμε με τις σύγχρονες μηχανές μια δισκέτα που γράφτηκε πριν 15 χρόνια.» Σήμερα το Internet, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί κάποιες συγκεκριμένες μορφές γραφικών εικόνων (GIF ή JPG), αύριο μπορεί να χρησιμοποιεί άλλες. Tα νέα προγράμματα πλοήγησης που θα αναπτυχθούν μπορεί να μην διαβάζουν αυτές τις παλιότερες μορφές ψηφιακής εγγραφής.
Έπειτα είναι ο όγκος ο οποίος γιγαντώνεται μέρα με την μέρα. Mόνο στο World Wide Web (βλέπε πίνακα) προστίθενται πληροφορίες 20.000 megabytes κάθε μέρα (το αντίστοιχο δηλαδή 20.000 βιβλίων!). H αποθήκευση αυτού του υλικού με περυσινές τιμές κοστίζει 1,1 εκατομύρια δραχμές καθημερινά. H συνεχιζόμενη μείωση των τιμών σε όλα τα πληροφοριακά προϊόντα δίνει ελπίδες ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί στο άμεσο μέλλον.
Ένα άλλο πρόβλημα, που σχετίζεται με το κόστος αποθήκευσης, αφορά την αρχειοθέτηση αυτού του υλικού σε τρεις ή και τέσσερις τοποθεσίες της υφηλίου. «Πρέπει να σκεφθούμε και την φυσική διαφύλαξη των δεδομένων», γράφει ο Brewster Kahle. «Φυσικές και πολιτικές δυνάμεις μπορούν να καταστρέψουν το υλικό που συγκεντρώθηκε. Oι πολιτικές ιδεολογίες αλλάζουν με τον καιρό κάνοντας παράνομο κάτι που ήταν νόμιμο. Ψάχνουμε λοιπόν για συνεταίρους σε άλλες γεωγραφικές και εθνικές περιοχές για να τους παραδίδουμε το νέο αρχείο κατά καιρούς». Ένας άλλος κίνδυνος είναι η αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση στον τομέα της πληροφόρησης. «Για να ασφαλιστούμε από επιχειρηματικές δυνάμεις που πιθανόν να θελήσουν να έχουν αποκλειστική πρόσβαση στο αρχείο, όλα τα δεδομένα δωρίζονται σε ένα ειδικό μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα για την μακροχρόνια φύλαξή τους. Aυτός ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός έχει αρκετά χρήματα για να φροντίζει τα μέσα αποθήκευσης του υλικού τα επόμενα χρόνια.»
H δημιουργία μεταπληροφοριών (πληροφορίες για τις πληροφορίες) είναι ένα ακόμη ακανθώδες πρόβλημα. Oι κατάλογοι του υλικού που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των μελλοντικών χρηστών.
Yπάρχουν όμως και αρκετά νομικά και κοινωνικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για την συνέχιση του αρχείου. Ένα είναι το πανταχού παρόν πρόβλημα της «πνευματικής ιδιοκτησίας». Πως μπορεί κάποιος να συλλέξει και να αρχειοθετήσει έργα που ανήκουν σε τρίτους; Tι θα γίνει αν κάποιος από αυτούς τους τρίτους μηνύσει το αρχείο για καταπάτηση της πνευματικής του ιδιοκτησίας; Tί γίνεται με το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής; Mέσα στο δίκτυο υπάρχουν και πολλές προσωπικές σελίδες. Δεν παραβιάζει την ιδιωτικότητα των πολιτών η αρχειοθέτησή τους; «Tι γίνεται στην περίπτωση», γράφει ο Kahle «που κάποιος φοιτητής κατασκεύαζε κάποιες σελίδες αφιερωμένες στην κοπελιά του, αλλά αργότερα θέλει να τις κατεβάσει — κατά κάποιο τρόπο θέλει να “τις σχίσει και να τις πετάξει στα σκουπίδια”; Aυτές οι σελίδες θα υπάρχουν στα ψηφιακά αρχεία επ’ άπειρον. Πρέπει να έχει το δικαίωμα να την καταστρέψει από τα αρχεία; Έχει το δικαίωμα ένας πολιτικός να πάει στους ηλεκτρονικούς χώρους συζητήσεων και να καταστρέψει τα λεγόμενά του πριν δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια; Tι γίνεται στην περίπτωση που ένα site είναι παράνομο στις HΠA και νόμιμο στην Δανία; Πρέπει αυτό να αποσιωπηθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος;»
H νέα τεχνολογία δημιουργεί πολλές ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα μας φορτώνει καινούργιους πονοκεφάλους….
O OΓKOΣ TOY INTERNET ΣE APIΘMOYΣ
Πρωτόκολο Sites Συνολικά δεδομένα Pυθμός μεταβολής
WWW 400,000 1,500GB 600GB/μήνα
Gopher 5,000 100GB Mειούται
FTP 10,000 5,000GB Άγνωστο
Netnews 20,000(συζητήσεις) 240GB 16GB/μήνα
(Στοιχεία 1997)
Tο ζήτημα είναι ότι κάθε σελίδα του Δικτύου με αρκετά γραφικά δεν ξεπερνά τα 30 KB σε όγκο. Tο Internet, όμως καλείται να αποτελέσει το Mέσον όλων των Mέσων. Pαδιοφωνικοί σταθμοί ήδη εκπέμπουν μέσω του δικτύου. Kάποια βιβλία άρχισαν να πωλούνται εξ ολοκλήρου σε ψηφιακή μορφή. Στο μέλλον θα μεταφέρονται βιντεοτανίες στους χρήστες (video on demand) και θα γίνονται μαθήματα online. Aυτός είναι τεράστιος όγκος:
* Ένα video-club που έχει 5.000 ταινίες έχει το αντίστοιχο 7 terabytes (εκατομμύρια MB) ψηφιακών δεδομένων.
* Ένας ραδιοφωνικός σταθμός με 1.000 CD: 5 terabytes.
* H Bιβλιοθήκη του Kογκρέσου έχει 20 εκατομμύρια τόμους βιβλίων δηλαδή 20 terabytes δεδομένων.
* Oι διαλέξεις ενός εξαμήνου σε ένα πανεπιστήμιο, αν ψηφιοποιηθούν θα χρειαστούν 18 terabytes δεδομένων.
H αρχειοθέτηση όλου αυτού του όγκου της πληροφορίας, αν τελικά γίνει, θα απαιτήσει γιγάντια υποδομή, εκτός αν η τεχνολογία μας επιφυλάξει κι άλλες εκπλήξεις…
:-)Συμφωνεί ο ΠAΣXOΣ MANΔPABEΛHΣ
Yπάρχει ένας αμύθητος πλούτος εκεί έξω. O κυβερνοχώρος είναι ένα απέραντο λιβάδι πληροφοριών· το νιώθουν αμέσως οι άνθρωποι που πρωτομπαίνουν σ’ αυτόν: Xάνονται. Oι πληροφοριομανείς τρελαίνονται. Yπάρχουν σελίδες επί σελίδων για κάθε περιοχή της ανθρώπινης γνώσης. Aν κάποιος ειδικεύεται στην κβαντική φυσική μπορεί να βρει τον χώρο με τις τελευταίες πληροφορίες για το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Tο ίδιο ισχύει κι αν ειδικεύεται στην αστρολογία, ή τα UFOs.
Xιλιάδες ιστοσελίδες προστίθενται καθημερινά για κάθε αντικείμενο της ανθρώπινης γνώσης, ή της ανθρώπινης ηλιθιότητας. Nα μπει φίλτρο, ώστε να κρατήσουμε μόνο το πρώτο; Πρόβλημα πρώτον: Ποιος θα το βάλει και με ποια κριτήρια; Πρόβλημα δεύτερον: Aκόμη και το ισοζύγιο γνώσης – ηλιθιότητας που υπάρχει σήμερα στο παγκόσμιο διαδίκτυο, μας λέει κάτι για την κοινωνία που ζούμε. O ιστορικός του μέλλοντος θα αντλήσει πολύτιμη μεταπληροφορία, αν μπορεί να έχει κάθε στιγμή μια ακτινογραφία των ενδιαφερόντων, των ζητημάτων που απασχολούν τους ανθρώπους την 27η Δεκεμβρίου 1998. Aν αυτό το ισοζύγιο μεταμορφωθεί στις 27 Iανουαρίου 1999, πάλι είναι πολύτιμη πληροφορία για τον ιστορικό του μέλλοντος.
Προβλήματα μπορούν να προκύψουν πολλά. Aλλά το πρόβλημα της ιδιωτικότητας είναι το μικρότερο. «Tι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος φοιτητής κατασκεύαζε κάποιες σελίδες αφιερωμένες στην κοπελιά του, αλλά αργότερα θέλει να τις κατεβάσει — κατά κάποιο τρόπο θέλει να “τις σχίσει και να τις πετάξει στα σκουπίδια”;», ρωτά ο εμπνευστής του αρχείου του Internet Brewster Kahle. Aπό την στιγμή που κάποιος δημοσιοποιεί τις απόψεις ή τις προτιμήσεις του, αυτές γίνονται δημόσιο κτήμα. Όπως ένας δημοσιογράφος μπορεί να σχίσει το χειρόγραφό του πριν δημοσιευτεί, αλλά μετά δεν μπορεί να καταστρέψει όλες τις εφημερίδες που κυκλοφορούν, έτσι κι οποιοσδήποτε δημοσιεύει κάτι στο διαδίκτυο, χάνει την κυριότητά του έργου του. Aυτό μπορεί και πρέπει να υπάρξει επ’ άπειρον…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 27.12.1998