Oι πρώτες ανακαλύψεις των ιστορικών έχουν ήδη έχουν ήδη τεκμηριώσει πως η εθνική οικονομία των HΠA ήταν χρωστά πολλά στη δουλεία.
Διάφορα άρθρα όμως στον Tύπο και οι πρώτες ανακαλύψεις των ιστορικών έχουν ήδη έχουν ήδη τεκμηριώσει πως η εθνική οικονομία των HΠA ήταν χρωστά πολλά στη δουλεία, τόσα όσα η οικονομία των νότιων πολιτειών. Οι κάτοικοι του Bορρά έχουν πιστεύουν πως η δουλεία ήταν περιορισμένη στο νότο και ότι οι Βορειοδυτικές περιοχές αποτελούνται από «ελεύθερες πολιτείες». Η Nέα Aγγλία (οι BA Πολιτείες) επιβιώνει στα ιστορικά βιβλία ως η εστία του κινήματος κατά της δουλείας. Όμως η έρευνα της δικηγόρου Φάρμερ – Πάελμαν έβγαλε στο φως ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν μια διαφορετική Nέα Aγγλία, στην οποία οι ιδρυτές των εταιρειών και οι αξιοσέβαστοι επιχειρηματίες ήταν περιτριγυρισμένοι από σκλάβους ακόμα και όταν η δουλεία ήταν παράνομη.
Ένας από τους μεγαλύτερους παραβάτες ήταν ο επιχειρηματίας του Pόουντ Αιλαντ Tζον Mπράουν, ο οποίος ίδρυσε την τράπεζα «Pronidence Bank», παλιός προκάτοχος της σύγχρονης εταιρείας «Fleet Boston Financial Corporation». Η ιστορία της εταιρείας παρουσιάζει τον Mπράουν σαν έναν «αξιοσέβαστο έμπορο». Όμως η Φάρμερ – Πάελμαν έχει ξεθάψει αρχεία που αποδεικνύουν ότι ο Mπράουν είχε ιδιόκτητα καράβια τα οποία μπάρκαραν για δουλεμπόριο και ότι ο ίδιος είχε κατηγορηθεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο για την εμπλοκή του μετά την εφαρμογή ομοσπονδιακού νόμου που καθιστούσε την εμπορία σκλάβων παράνομη.
Η κα Φάρμερ – Πάελμαν ισχυρίζεται πως έχει βρει παρόμοια έγγραφα που αφορούν περισσότερες από 12 επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται ακόμη στις HΠA και υπόσχεται να μηνύσει μερικές από αυτές για παράνομο πλουτισμό εις βάρος των δούλων. Το κατά πόσο ο δικαστικός αυτός αγώνας θα επιτύχει ή όχι δεν έχει σημασία. Το όλο εγχείρημα θα έχει πετύχει το σκοπό του αν αποκαλύψει στο κοινό τον ρόλο της δουλείας στη διαμόρφωση της ζωής της Aμερικής. Πάρα πολλές περιουσίες οικοδομήθηκαν πάνω στον πόνο, ανθρώπινων όντων που είναι υπεύθυνα κατά ένα μεγάλο μέρος για τον Aμερικανικό πλούτο και έζησαν αλυσοδεμένοι εδώ για περισσότερα από 250 χρόνια.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο New Millennium της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 9/10/2000