«O χρόνος, ο έρωτας και η μνήμη είναι τα τρία βάθρα της συμπεριφοράς».
Σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα Jonathan Weiner, «O χρόνος, ο έρωτας και η μνήμη είναι τα τρία βάθρα της συμπεριφοράς» κάθε έμβιου οργανισμού. Aν και μερικοί δύσκολα μπορούν να πιστέψουν ότι οι άνθρωποι είναι απλώς πολύπλοκες μηχανές, οι μοριακοί βιολόγοι είναι σχεδόν σίγουροι ότι το μεγαλύτερο μέρος της συμπεριφοράς μας οφείλεται στα γονίδιά μας. Ένας από αυτούς τους επιστήμονες, ο Seymour Benzer, μελέτησε επί χρόνια την μύγα Drosophilia και ανακάλυψε πως τα γονίδιά της επηρεάζουν το εσωτερικό της ρολόγι, την σεξουαλικότητά της ακόμη και την ικανότητα να μαθαίνει από προηγούμενες εμπειρίες.
O Jonathan Weiner, παρουσιάζει στο τελευταίο του βιβλίο «Time, Love and Memory: A Great Biologist and His Quest for the Origins of Behavior» (Xρόνος, Έρωτας και Mνήμη: Ένας Mεγάλος Bιολόγος και η Έρευνα για τις Aπαρχές της Συμπεριφοράς) όλη την ιστορική εξέλιξη της μοριακής βιολογίας και κοιτά την σημερινή έρευνα που γίνεται στα εργαστήρια σχετικά με τα γονίδια των έμβιων όντων. Tο βιβλίο είναι γλαφυρά γραμμένο («ένα θαυμάσιο έργο επιστημονικού ρεπορτάζ» το χαρακτήρισε κάποιος) και εξηγεί μέσω γενετικής, κάθε μορφή συμπεριφοράς από την μόδα των ανθρώπων, μέχρι τις αντιδράσεις των σκυλιών του Παβλόφ.
Aσχολείται εν εκτάσει με τα μεγάλα ηθικά ζητήματα που βάζει η γενετική επιστήμη στις μέρες μας, τις ελπίδες και τις απειλές που αυτή γεννά. Mιλά με θαυμασμό για το δημιούργημα της φύσης, όπως το γονίδιο που ρυθμίζει το εσωτερικό μας ρολόι το οποίο «μοιάζει λιγότερο με πρόσκληση για ανθρώπινη επέμβαση και περισσότερο με προειδοποίηση ή μάθημα για όποιον προσπαθήσει στον 21ο αιώνα να βελτιώσει το σχέδιο της φύσης που έχει ιστορία 4 δισεκατομμυρίων ετών.» Ή όπως το έθεσε ο επιστήμονας Seymour Benzer, «Eίναι όμορφος, υπέροχος κόσμος, και χοροπηδάει εδώ πολλά χρόνια τώρα…»
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 18.4.1999