Αρχιπέλαγος τηλεοπτικής ανευθυνότητας

on . Posted in Tηλεόραση


Μια τεραστίου μεγέθους ανοησία -όπως ορθώς την χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδης Έβερτ- μια προσβολή χώρου θρησκευτικής λατρείας και μάλιστα την ημέρα της μεγαλύτερης μουσουλμανικής γιορτής ξεσήκωσε την δίκαιη οργή των κατοίκων του χωριού Εχίνου. Μπορεί τα έκτροπα που ακολούθησαν -με το σπάσιμο αυτοκινήτων και τους προπηλακισμούς ηθοποιών- να είναι καταδικαστέα αλλά εξίσου και περισσότερο καταδικαστέα είναι άγνοια των ανθρώπων του τηλεοπτικού συνεργείου που προκάλεσαν με την συμπεριφορά τους. Οι δύο πράξεις δεν συμψηφίζονται. Δεν μπορεί στην Ελλάδα του 2004 άνθρωποι (ανεξαρτήτως θρησκεύματος) να μην σέβονται τους ιερούς χώρους (κάθε θρησκείας), όπως και δεν μπορούν Έλληνες πολίτες να βιαιοπραγούν εναντίον των βέβηλων.

Αυτό όμως που είναι ανεπίτρεπτο είναι η «δημοσιογραφική» σπέκουλα που έγινε από τα κανάλια το χθες μεσημέρι. Τι δεν ακούσαμε, ειδικά από τον Στέφανο Χίο στην εκπομπή «Top secret»! Ότι «Γκρίζοι Λύκοι» ενεργούν στη Θράκη, ότι γίνονται εκτεταμένες ταραχές, ότι, ότι, ότι...

Μπορεί η ανευθυνότητα των μελών του συνεργείου που γύριζαν το σήριαλ «Αρχιπέλαγο» για τον «Alpha» να ήταν μεγάλη, η ανευθυνότητα των μεσημεριανών εκπομπών ήταν εγκληματική. Στο βωμό της τηλεθέασης άρχισαν να παίζουν με τη φωτιά, να υποδαυλίζουν τα αισθήματα των κατοίκων της περιοχής.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Αυτές οι μεσημεριανές εκπομπές δεν προσβάλλουν απλώς ανθρώπους, δεν δείχνουν την αίσχιστη πλευρά των καταστάσεων, άρχισαν να παίζουν και με ευαίσθητα εθνικά θέματα. Κι όλα αυτά για δυο ψωρομονάδες της AGB παραπάνω.

Αυτή η εφημερίδα έθεσε από νωρίς το πρόβλημα που δημιουργεί ο ανταγωνισμός των ιδιωτικών καναλιών. Επεσήμανε ότι στο βωμό της τηλεθέασης αναλώνεται μεγάλο κοινωνικό κεφάλαιο. Τώρα απεδείχθη ότι τα κανάλια αρχίζουν, μέσα στην άγνοιά τους, να κάνουν και επικίνδυνη εθνική πολιτική. Είναι ευτύχημα που η κυβέρνηση αντέδρασε ψύχραιμα διότι τέτοιες καταστάσεις μπορούν να έχουν ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι βασικοί παρουσιαστές των δελτίων στις 8.00 χειρίσθηκαν με εξαιρετική υπευθυνότητα το θέμα το πρόβλημα παραμένει. Η τηλεόραση και δη η μεσημεριανή αποδεικνύεται σπίθα σε μπαρουταποθήκη. Κάποιος πρέπει να τη συμμαζέψει κι αυτός δεν είναι άλλος από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 17.11.2004