Η TV των θαυμάτων...

on . Posted in Tηλεόραση


Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση ο «κουταλοκάμπτης» κ. Γιούρι Γκέλερ, ο μεγάλος δημοσιογράφος κ. Τζόνι Κάρσον, που τον είχε καλέσει στο «Tonight Show», ήταν προετοιμασμένος. Κατ' αρχήν και σε αντίθεση με τους έλληνες δημοσιογράφους, είχε διαβάσει. Το βιβλίο του κ. Τζέιμς Ράντι (αμερικανός ταχυδακτυλουργός ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστός ξεσκεπάζοντας εκείνους που ισχυρίζονται ότι έχουν «υπερφυσικές ή μαγικές δυνατότητες») με τίτλο «Η αλήθεια για τον Γιούρι Γκέλερ» αποκαλύπτει ότι οι ικανότητες του «δια του νου κουταλοκάμπτη» δεν είναι θεόσταλτες, αλλά ταχυδακτυλουργικές.

Σε εκείνη την εκπομπή κόλαφο ο κ. Γκέλερ δεν κατάφερε να κάμψει τίποτε με τη δύναμη του νου του. Στο τέλος ψιθύρισε κάποιες δικαιολογίες ότι οι θεόσταλτες δυνάμεις του δεν λειτουργούν πάντα, και ότι δεν αισθανόταν καλά. Κάποιοι λένε ότι τότε ότι ο κ. Κάρσον είχε αλλάξει τα κουτάλια, αλλά αν αυτό έγινε δεν θα το μάθουμε ποτέ...

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι πνευματικές δυνάμεις πρόδωσαν τον κ. Γιούρι Γκέλερ. Το 1972 εκλήθη από το «Ερευνητικό Κέντρο του Στάνφορντ» για να επιδείξει τις ικανότητές του. Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Nature» οι εξεταστές του, φυσικοί Russell Targ και Harold Puthoff απέρριψαν τους ισχυρισμούς του κ. Γκέλερ. Ο τελευταίος είχε μια ελάχιστα πειστική εξήγηση γι' αυτή την αποτυχία: «Οι επιστήμονες», είπε σε συνέντευξή του, «θέλουν πλήρη απόδειξη σε εργαστηριακές συνθήκες. Και η απάντηση σ' αυτό είναι απλή. Όταν βρίσκομαι υπό πίεση, δεν μπορώ να αποδώσω. Ακόμη και στα φαινόμενα για τα οποία έγινα γνωστός. Όταν βρίσκομαι στη σκηνή δεν έχω πίεση τα καταφέρνω. Σε άλλα σημαντικά μέρη γίνεται. Αλλά στο εργαστήριο, όπου πραγματικά ήθελα να γίνει, ήταν πολύ δύσκολο για μένα».

Ο κ. Γκέλερ λοιπόν εμφανίστηκε προχθές και στην ελληνική τηλεόραση, φιλοξενούμενος της εκπομπής «Κίτρινος Τύπος» του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Μας είπε πολλά, αλλά επί της ουσίας δεν μας έδειξε τίποτε. Ούτε κουτάλια λύγισαν, ούτε σταματημένα ρολόγια ξεκίνησαν να δουλεύουν. Η ελληνική τηλεόραση όμως επέτυχε ένα νέο θαύμα. Ουδείς πίστευε ότι μπορεί να πέσει χαμηλότερα. Το κατάφερε κι αυτό.

Η εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου δεν είναι παρά το τελευταίο επεισόδιο στο νέο πεδίο εντυπωσιασμού που έχει βρει τελευταία η ελληνική τηλεόραση. Όλο και περισσότεροι «μάγοι», χαρτορίχτρες, μέντιουμ και λοιπές μαγικές δυνάμεις καλούνται στο στούντιο για να αναλύσουν τα «υπερφυσικά φαινόμενα». Δεν γίνεται επί της ουσίας έρευνα, ούτε φυσικά σοβαρός διάλογος. Απλώς καλούνται διάφοροι που δεν έχουν στην τηλεόραση μοίρα για να πουν τις φαντασιώσεις τους, πως τους επισκέφθηκαν, από εξωγήινους μέχρι ο νεκρός παππούς τους...

Γιούρι Γκέλερ Α.Ε.
Ο αυστροούγγρος στην καταγωγή, ισραηλινός πολίτης και κάτοικος Αγγλίας κ. Γιούρι Γκέλερ μεσουράνησε στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της επόμενης. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται στο δικτυακό του τόπο έγινε γνωστός διότι καταφέρνει διάφορα ανεξήγητα φαινόμενα:

* «Τηλεπάθεια, (εξωαισθητηριακή αντίληψη -η ικανότητα να λαμβάνω κάποιου τις σκέψεις και να στέλνω εικόνες κατά τον ίδιο τρόπο)
* Ραβδοσκόπηση -να βρίσκω πολύτιμα μέταλλα χρησιμοποιώντας αυτό που πιστεύω ότι βρίσκεται στις δυνάμεις μου.
* Η κάμψη, το σπάσιμο και το μαλάκωμα μετάλων κι άλλων στερεών με τη δύναμη του μυαλού.
* Η διόρθωση χαλασμένων ρολογιών και άλλων συσκευών χρησιμοποιώντας συλλογική δύναμη.
* Η μετακίνηση πυξίδων με τη δύναμη του μυαλού.
* Το σβήσιμο ηλεκτρονικών δισκετών.
* Φύτρωμα, προκαλώ σπόρους (ειδικά τα ραπανάκια) να μεγαλώσουν μερικά εκατοστά.»


Κανείς φυσικά δεν γνωρίζει γιατί ο κ. Γκέλερ δεν έγινε πλούσιος βρίσκοντας πολύτιμα μέταλλα, αφού όπως αναφέρει στο site τα καταφέρνει. Η δύναμη του μυαλού του όμως -ή η αδυναμία του μυαλού των υπολοίπων- τον έκανε πραγματικά πλούσιο. Το όνομα Γκέλερ πια είναι μια επιχείρηση εκατομμυρίων δολαρίων. Αν κοιτάξει κάποιος τον δικτυακό του τόπο θα νομίσει ότι βρίσκεται σε ένα σούπερ-μάρκετ μαγείας. Από κει πουλάει ημιπολύτιμους λίθους για τους οποίους ισχυρίζεται ότι επιδρούν στην ανθρώπινη ψυχή (αμέθυστο, κουάρτζ κ.λ.π.), πιάτα με δικά τους σχέδια, ζωγραφικούς πίνακες, μπρελόκ με το αποτύπωμα του χεριού του, μέχρι και υπηρεσίες ...internet! Φυσικά τα βιβλία του πουλούν (κάποια κυκλοφορούν και στα ελληνικά) ενώ έχει κάνει και ένα σετ «παρα-επιστήμης» (όπως το ονομάζει), το οποίο περιέχει κρυστάλλους, χαρτιά και άλλα ...παραψυχολογικά. Εκτός αυτών προλαβαίνει να έχει στήλες σε τρεις εφημερίδες (Weekly News, Mirror, Jewish Telegraph) και με μια καλή αμοιβή μπορεί να έρθει σε όποια διοργάνωση κληθεί για να μιλήσει.

Τελικά η εκμετάλλευση του ανθρώπινου μυαλού -του δικού του ή των άλλων- είναι πραγματικά μια αποδοτική επιχείρηση...

Και μηνύσεις...
Ο κ. Γιούρι Γκέλερ τον τελευταίο καιρό περισσότερο απασχολεί τα διεθνή media για τις μηνύσεις που κάνει παρά για τα θαυματουργά του κόλπα. Η πρώτη μήνυση ήταν κατά του κ. Τζέιμς Ράντι για δυσφήμηση και ζητούσε 15 εκατομμύρια δολάρια. Μήνυσε επίσης την μη κερδοσκοπική επιστημονική οργάνωση «Επιτροπή για Επιστημονική Έρευνα των Παραφυσικών Φαινομένων», καθώς και τον εκδοτικό οίκο «Prometheus Books». Τελικά η επιστημονική οργάνωση απέδειξε στο δικαστήριο ότι η μήνυση ήταν εκ του πονηρού και το εφετείο αντί να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα του κ. Γκέλερ του επεδίκασε να πληρώσει εκείνος την οργάνωση αποζημίωση 150.000$!

Τελευταία απειλεί με μήνυση τα ...»Πόκεμον». Η «Νιντέντο» που τα σχεδιάζει έφτιαξε ένα νέο χαρακτήρα ονόματι «Κατάμπρα». Αυτός χρησιμοποιεί την τηλεπάθεια για να προκαλεί πονοκέφαλο στους αντιπάλους του. «Εγώ χρησιμοποιώ τις δυνάμεις μου μόνο για καλό», δήλωσε πρόσφατα, «κι αυτοί θέλουν να μειώσουν την υπόληψή μου». Απειλεί λοιπόν να μηνύσει την «Νιντέντο» στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία για 100 εκατομμύρια δολάρια...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 5.10.2004