Η διαμαρτυρία και η κάμερα...

on . Posted in Tηλεόραση


Η λέξη «ένταση» πρέπει να είναι στο τόπ-10 των καναλιών. Κάθε λίγο και λιγάκι μας βομβαρδίζουν με «εντάσεις». «Ένταση για τον δρόμο τάδε», «Ένταση για την πλατεία τάδε», «Ένταση στην διαδήλωση δείνα», «ένταση εκεί», «ένταση αλλού», όλη η χώρα μοιάζει με μια απέραντη «ένταση» ή ένα απέραντο καυγά.

Τι είναι όμως όλες αυτές οι «εντάσεις» που οιωνεί ταλανίζουν τη χώρα; Κάποιοι οξύθυμοι που διαμαρτύρονται για το δίκιο ή το άδικό τους. Αν μάλιστα είναι τηλεοπτικό συνεργείο κοντά δεν είναι καν ανάγκη να είναι οξύθυμοι. Μπορούν να παίξουν θέατρο για τα μάτια της κάμερας έτσι ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι: εκείνοι, διότι θα βγουν στο γυαλί, οι ρεπόρτερ διότι είναι σίγουροι ότι το θέμα τους θα παίξει στο δελτίο, και οι διευθυντές ειδήσεων διότι θα έχουν «εντάσεις» στα νούμερα της AGB.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι αν κάποιος δεν ήξερε οτιδήποτε για την χώρα μας παρακολουθούσε τα δελτία ειδήσεων θα πίστευε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλέριδων. Ότι αποτελείται από απογόνους των Σιληνών (όπως ορθά μας χαρακτήρισε ο κ. Διονύσης Σαββόπουλος στον εξαίρετο δίσκο «Το Κούρεμα»), κοντόχοντρους και κοιλαράδες που δεν κάνουν τίποτε άλλο πέρα από το να τσακώνονται. Είτε γιατί το λιμεναρχείο απαγόρευσε τον απόπλου ενός σκάφους, είτε γιατί ένα ακτοπλοϊκό δεν μπορεί να προσεγγίσει την προβλήτα επειδή κάποιοι διαμαρτύρονται.

Έτσι τα τηλεοπτικά κανάλια δίνουν μια εντελώς στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας που επικρατεί στην χώρα. Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα συνυφασμένο με τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά με την τηλεοπτική εικόνα. Σε μια ουρά 100 ανθρώπων ένας ή δύο θα είναι τσαμπουκάδες. Φυσική συνέπεια. Στατιστικός νόμος. Η κάμερα αναγκαστικά θα πάει σ' αυτούς όχι στους 98 οι οποίοι είναι ήρεμοι. Αυτοί για το παραγόμενο τηλεοπτικό προϊόν είναι νεκρή φύση. Δεν έχουν κίνης. Δεν πουλάνε. Η εικόνα για να είναι ελκυστική θέλει ένταση, ή δυνατόν αίμα. Δεν θα πάει στο νομοταγή πολίτη που δεν θέλει να υψώσει φωνή.

Μόνο που στην Ελλάδα το υπερβολικό παίξιμο των εντάσεων αφαίρεσε απ' αυτές το στοιχείο της είδησης. Έτσι η χθεσινή ένταση για την απαγόρευση του απόπλου του «Αίολος Κεντέρης» προκάλεσε (στην καλύτερη των περιπτώσεων) χασμουρητό στην (καλύτερη των περιπτώσεων) «ένταση» στους τηλεθεατές: «πάαααλι εντάσεις δείχνουν τα κανάλια. Δεν βαρέθηκαν τους τσακωμούς; Εμείς τους βαρεθήκαμε...»

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8.8.2003