Ορατή παντού η μετάλλαξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Κοινό μανιφέστο ετοιμάζουν Μπλέρ (Βρετανία) – Σρέντερ (Γερμανία) – Πέρσον (Σουηδία)
Ήταν μια είδηση που πέρασε απαρατήρητη στη χώρα μας. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Ντι Τσάιτ «Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον θα εκδώσουν το φθινόπωρο ένα νέο “μανιφέστο” για το μελλοντικό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και για τις νέες αντιλήψεις στην οικονομική πολιτική». Η παρέα των τριών μοιάζει παράταιρη. Ο ιδεολογικός απόγονος της Μάργκαρετ Θάτσερ, Τόνι Μπλέρ, παρέα με τον πρωθυπουργό της χώρας που έχει το ισχυρότερο κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη Γκόραν Πέρσον και στη μέση ο γερμανός καγκελάριος;
Μοιάζει παράταιρο, αλλά δεν είναι αν παρατηρήσουμε από κοντά την μετεξέλιξη της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη η οποία από το αίτημα αλλαγής της κοινωνικής οργάνωσης, ασπάσθηκε τον «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» για να καταλήξει στην ωριμότητα. «Στον 21ο αιώνα πρέπει να αλλάξουμε οπτική γωνία και να επαναπροσδιορίσουμε ριζοσπαστικά την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης ως τη δυνατότητα συμμετοχής στη μόρφωση και την εργασία» διακήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ολαφ Σολτς. «Η κοινωνική δικαιοσύνη κάτω από την οπτική γωνία της ανακατανομής του πλούτου έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα τα μέγιστα και κάτω από την οπτική γωνία της συμμετοχής μία κακοπληρωμένη και δύσκολη δουλειά είναι καλύτερη από την κρατικά χρηματοδοτούμενη ανεργία. Και αυτός που δέχτηκε επί ένα χρόνο την κρατική βοήθεια πρέπει να είναι πρόθυμος να δεχτεί κάθε δουλειά που θεωρεί κατάλληλη και αποδεκτή για άλλους…»
Όσο, δε, για τον «δημοκρατικό σοσιαλισμό», πρόκειται -σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του SPD- για μία έννοια «της οποίας το μήνυμα είναι ελάσσονος σημασίας για το μέλλον»…
Και για όσους δεν κατάλαβαν ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ το έκανε πιο λιανά. «Το SPD παραμένει το κόμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης στη βάση μιας καπιταλιστικής οικονομικής τάξης πραγμάτων, δεδομένου ότι σήμερα είναι μικρότερο ζητούμενο η κοινωνική δικαιοσύνη με την έννοια της ανακατανομής, ενώ το καθ΄ εαυτό ζητούμενο είναι η κοινωνική δικαιοσύνη με την έννοια της ισότητας των ευκαιριών…»
«Δημοκρατικός Σοσιαλισμός» τετέλεσθαι λοιπόν, στη Γερμανία: αντί για ισότητα αποτελεσμάτων ζητούμενο πλέον είναι η ισότητα ευκαιριών. Όπως ακριβώς είναι το αίτημα των φιλελεύθερων.
Κάτω απ’ αυτές τις εξελίξεις λοιπόν ίσως πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις από την νέα 3η Σεπτέμβρη που ετοιμάζει να μας σερβίρει το ΠΑΣΟΚ…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19.8.2003