Ως δικηγόρος –και μάλιστα καλός, όπως ο ίδιος επαίρεται– είναι εύγλωττος. Μπορεί να κάνει το άσπρο μαύρο δίχως καν να κομπιάζει, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους. Ο κ. Μάκης Βορίδης, ως συνήγορος υπεράσπισης, μοιάζει με «asset» για την κυβέρνηση. Μόνο που η δικανική του ικανότητα τελικώς βλάπτει αντί να ωφελεί την κυβέρνηση κι αυτό επειδή ξύνει πληγές, πάνω που επουλώνονταν και άφηναν απλώς ένα κακάδι.
Ενα απλό παράδειγμα. Η κυβέρνηση, μετά τις «αστοχίες» στο κράτος δικαίου και στα περί ελευθερίας του Τύπου, κάνει τιτάνιο αγώνα για να μη φανεί ότι μοιάζει με την ουγγρική. Εν πολλοίς το πέτυχε και σωστά, αφού οι ελληνικές «αστοχίες» μοιάζουν με πλημμελήματα μπροστά στα εγκλήματα δικαίου της κυβέρνησης Ορμπαν. Ερχεται κατόπιν ο κ. Βορίδης για να αρθρώσει την ορμπανική επιχειρηματολογία ότι «το ψήφισμα (του Ευρωκοινοβουλίου) προκειμένου να στοχοποιήσει τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία, καταλήγει να στοχοποιεί την Ελλάδα – και αυτό είναι το χειρότερο» (Mega, 8.2.2024).
Κατά δεύτερον, ο υπουργός Επικρατείας μάς θύμισε ότι υπάρχει μια δικαστική διερεύνηση για το θέμα των υποκλοπών. Με το ψήφισμα, είπε, «γίνεται παραδεκτό και γίνεται αποδεκτό κάτι που είναι ζητούμενο της δικαστικής και της διοικητικής διερεύνησης, για το κατά πόσο οι μη νόμιμες παρακολουθήσεις έχουν σχέση με την κυβέρνηση (κι αυτό) δείχνει πόσο εμπαθές είναι το ψήφισμα».
Μια και το ‘φερε ο λόγος, μήπως γνωρίζει ο κ. Βορίδης πού βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση; Πέρασαν τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες καταγγελίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη (2020) και ενάμισης χρόνος μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μέχρι στιγμής η μόνη ορατή εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην εν λόγω υπόθεση είναι οι διώξεις κάποιων δημοσιογράφων που έγραψαν γι’ αυτή, συν η αλήστου μνήμης «γνωμοδότηση Ντογιάκου», που μάλλον προσπαθούσε να συσκοτίσει τα πράγματα αντί να «πέσει άπλετο φως» (Κυρ. Μητσοτάκης, 8.8.2022).
Γράφαμε εκείνες τις μέρες (9.9.2022) ότι «είναι ανόητοι όσοι συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό ότι “το θέμα συντόμως θα ξεχαστεί”. Ηδη υπήρξε πολύωρη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) για το ζήτημα των υποκλοπών στην Ελλάδα, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα (12.9.2022) το θέμα πάει στην Ολομέλεια. Και είναι διπλά ανόητοι διότι δεν ξέρουν Ιστορία. Στις 21 Μαρτίου 1973 ο σύμβουλος του προέδρου John W. Dean προειδοποίησε τον Ρίτσαρντ Νίξον ότι “υπάρχει ένα καρκίνωμα στην προεδρία, που μεγαλώνει. Μεγαλώνει καθημερινώς. Επιδεινώνεται…”». Κι επιδεινώνεται έτι περαιτέρω όταν τα σκαλί-ζουν οι δικηγόροι υπουργοί.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 9.2.2024