Οι Αλβανοί των ΗΠΑ...

on . Posted in Site ... seeing


Ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες δικτυακούς τόπους είναι το «Αρχείο της Ευγονικής των ΗΠΑ» που δύο ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα έφτιαξαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (http://www.eugenicsarchive.org/eugenics). Σ' αυτό έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες αποκόμματα εφημερίδων, επιστημονικών εργασιών και βιβλίων των αρχών του 20ου αιώνα, την περίοδο, δηλαδή, που οι ΗΠΑ είχαν παρόμοια προβλήματα μ' εμάς. Μετανάστευση (600.000-1.250.000 μετανάστες ανά έτος) κι αύξηση της εγκληματικότητας.

Οι ευγονιστές των ΗΠΑ πρόσφεραν μια απλή εξήγηση για την λαϊκή πεποίθηση που ήθελε τους μετανάστες ταραχοποιούς κι εγκληματικά στοιχεία. Το πρόβλημα είπαν είναι στα γονίδιά τους και μάλιστα μέτρησαν πόσο μεγάλη είναι η ...γονιδιακή διαταραχή ανά εθνικότητα. Ανακάλυψαν δε ότι οι Ανατολικοί και Νότιοι Ευρωπαίοι (π.χ. Ρώσοι, Ιταλοί, Βαλκάνιοι, Τούρκοι) είχαν τα περισσότερα προβλήματα. Ειδικά οι Έλληνες! (Βέβαια τα παραπάνω συμπεράσματα δεν ήταν ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ευγονιστές ήταν Βορειοευρωπαίοι).

Αυτά τα «επιστημονικά συμπεράσματα» χρησιμοποιήθηκαν σε μια μεγάλη συζήτηση που έγινε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και το 1924 πέρασε ο πρώτος Νόμος Περιορισμού της Μετανάστευσης, ο οποίος μάλιστα προέβλεπε ποσοστώσεις ανά χώρα. Νότιες και Ανατολικές χώρες της Ευρώπης: 9%. Βόρειες και Δυτικές χώρες: 86%. Ασιάτες, Αραβες και Αφρικανοί: 5%.

http://www.eugenicsarchive.org/eugenics/image_header.pl?id=1137&printable=1&detailed=0
Μελέτη για την εγκληματικότητα του 1910. Η εγκληματικότητα σύμφωνα με τους ευγονιστές ήταν θέμα εθνικότητας. Οι περισσότεροι εγκληματίες κατ' αυτούς ήταν: Σέρβοι, Ισπανοί Μεξικάνοι, Βούλγαροι, Κινέζοι, Ινδοί και Έλληνες (διάγραμμα από κάτω).

http://www.eugenicsarchive.org/eugenics/image_header.pl?id=1146&printable=1&detailed=0
Μελέτη για την νοημοσύνη (1914): Οι πλέον ανόητοι (φυσικά!) εμφανίζονται οι νέγροι κι ακολουθούν Πολωνοί, Βέλγοι, Ιταλοί Έλληνες και Ρώσοι (διάγραμμα από κάτω).

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9.11.2003