Περιοδικό της CIA ... online

on . Posted in Site ... seeing


Όσοι λάτρεις των περί κατασκοπείας θεμάτων μπορούν να διαβάζουν το επίσημο περιοδικό της CIA «Studies in Intelligence» (Μελέτες για την κατασκοπεία) που εκδίδει ανά εξάμηνο η Κεντρική Υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ. Μην φανταστείτε βέβαια απόρρητες ή «βρώμικες» πληροφορίες - αυτές βρίσκονται στην αδελφή έκδοση που παίρνουν μόνο όσοι δουλεύουν εκεί. Η έκδοση για το κοινό έχει πολλά, αλλά όχι απόρρητα. Κάποια μπορεί να είναι κι ενδιαφέροντα, π.χ. το άρθρο «Die-Hard issue; CIA's Role in the Study of UFOs, 1947-1990» (ένα συντηρητικό θέμα: ο ρόλος στης CIA στην μελέτη των ΑΤΙΑ, 1947-1990) που έχει και τη συλλογή των ερασιτεχνικών φωτογραφιών των ΑΤΙΑ που εμφανίσθηκαν σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Αλλα θέματά του είναι λιγότερο εντυπωσιακά. Μερικοί τίτλοι από το τελευταίο τεύχος: «Στην πρώτη γραμμή του Ψυχρού Πολέμου: Ο πόλεμος των υπηρεσιών στο Βερολίνο», «Οι Αμερικανικές Μυστικές υπηρεσίες στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου», «Η OSS και η έρευνα για τον χρυσό των Ναζί», «Εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την ΕΣΣΔ την περίοδο 1945-1947», «Οι πιθανότητες δημιουργίας μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής μυστικών υπηρεσιών», «πως προστατεύονται οι μυστικές επιχειρήσεις κ.ά.

Όσοι θέλουν να διαβάσουν το τελευταία, αλλά και παλιότερα τεύχη δεν είναι ανάγκη να γίνουν συνδρομητές. Μπορούν να βρουν την online έκδοση στην διεύθυνση: http://www.cia.gov/studies.html

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 22.4.2001