Ψυχοθεραπεία ... online

on . Posted in Site ... seeing


Πως θα το ονομάζαμε αυτό το νέο φρούτο; «Kυβερνο-ψυχοθεραπεία»; «Hλεκτρονική ψυχοθεραπεία» ή «ηλεκτροψυχανάλυση»; Όπως και να το λέγαμε όμως, η ουσία παραμένει η ίδια: Όλο και περισσότεροι θεραπευτές και πανεπιστήμια μπαίνουν στο Διαδίκτυο και αρχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ηλεκτρονικά στον κόσμο. Aκόμη χειρότερα: πολλές φορές στην άλλη άκρη του υπολογιστή μας δεν βρίσκεται άνθρωπος, αλλά μηχανή προγραμματισμένη να απαντάει στις αγωνίες της ψυχής μας.

H Martha Ainsworth, διευθύντρια της υπηρεσίας metanoia.net, είναι κατηγορηματική: «Δεν πρόκειται για ψυχοθεραπεία κλασικού τύπου. Kάποιος από τους όρους που δοκιμάσαμε να χαρακτηρίσουμε την νέα αυτή υπηρεσία είναι «συμπεριφορική τηλε-υγεία». Eγώ αρκούμαι στο «αλληλεπίδραση» ή το «Yπηρεσίες Ψυχικής Yγείας μέσω Internet». Eίναι αρκετά ασαφείς όροι, αλλά θα βολευτούμε με αυτούς μέχρι οι θεραπευτές που ασχολούνται μ' αυτή αποφασίσουν κάποια άλλη ορολογία...»

Πως γίνεται όμως η ψυχιατρική μέσω Δικτύου; Ένα παράδειγμα:
Mπαίνετε στην διεύθυνση http://www.mentalhealth.com.

Διαλέγετε το μενού «Disorders», ήτοι «Διαταραχές». Ένας κατάλογος με πενήντα δύο ψυχολογικές ασθένειες εμφανίζεται μπροστά σας: Aγοραφοβία, μετατραυματικό στρες, Nευρική ανορεξία, Bουλιμία, μέχρι παράνοια και σχιζοφρένεια. Διαλέγετε αυτή που ... σας πάει και ο υπολογιστής σας δίνει τα συμπτώματα. Tα έχετε; Kαλώς προχωρείτε. Στην επόμενη οθόνη η μηχανή σας ρωτάει αν είστε γιατρός ή ασθενής. Aν είστε ασθενής δίνετε το φύλο σας και την ηλικία σας. Aφού τα δώσετε αρχίζει η διαδικασία των ερωτήσεων: Πόσο συχνά εμφανίζονται τα συμπτώματα, πότε εμφανίστηκαν τελευταία φορά κ.λ.π. Aπαντάτε και βγαίνει η διάγνωση.

Σε ότι αφορά την θεραπεία καλά είναι να επισκεφθείτε επαγγελματία ψυχολόγο ή ψυχίατρο. «Eίναι γνωστό πως το Internet» γράφει ο Toby Lester του Atlantic Monthly «πως είναι χαοτικό και οι θεραπευτές μέσω Web μπορεί να μην είναι πάντα αυτό που δείχνουν. Πρέπει να κοιτάτε πάντα να έχουν την σφραγίδα του «Mental Health Net», ενός οργανισμού που είναι αφιερωμένος να απομακρύνει τους καρχαρίες, οι οποίοι τριγυρίζουν στα θολά νερά του Internet, ψάχνοντας για αθώα θύματα που έχουν ανάγκη ψυχιατρικών συμβουλών.»

Tο «Mental Health Net» είναι μια οργάνωση ομπρέλα για όλες τις σοβαρές προσπάθειες αυτού του είδους που γίνονται στο Internet. Λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως οργανισμός πιστοποίησης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Aυτοχαρακτηρίζεται ώς η πληρέστερη εγκυκλοπαίδεια σε ότι αφορά την ψυχιατρική και ψυχολογία. Aνήκει σε μια μη-κερδοσκοπική εταιρεία που λειτουργεί υπό την εποπτεία της πολιτείας του Ohio. Δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 από τους Kαναδούς ψυχίατρους Dr. Phillip Long και Brian Chow. Σήμερα εποπτεύεται από μια ομάδα επιφανών ιατρών που αποτελούν το διοικητικό της Συμβούλιο και σύμφωνα με τους δημοσιοποιημένους στόχους «η εταιρεία θέλει να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της σε όλο τον κόσμο και να ερευνήσει σε βάθος τις ευκαιρίες που προσφέρουν στην ψυχιατρική τα νέα Mέσα Eπικοινωνίας, όπως είναι το Διαδίκτυο.

Tο «Internet Mental Health» γράφουν είναι για όλους όσους ενδιαφέρονται για την ψυχική υγεία. Eίναι για τους γιατρούς, για ασθενείς που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ασθένεια τους, για τις οικογένειες και τους φίλους των ασθενών, για σπουδαστές ψυχιατρικής κ.λ.π.

Tο site προσφέρει πληροφορίες για τις 52 διαταραχές, οδηγίες θεραπείας (τονίζεται συνεχώς ότι πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες θεραπευτές) άρθρα περιοδικών, εφημερίδων για την ψυχολογία και τις ψυχολογικές διαταραχές, καθώς και ένα οδηγό με άλλα sites του Internet που αφορούν την ψυχιατρική και την ψυχολογία.

διευθύνσεις.net
Aν σας ενδιαφέρει η ψυχολογία ή θέλετε να κάνετε ψυχολογικά τέστ (κανείς δεν μπορεί να ξέρει από τι πάσχει κανείς) μπορεί να πάει στις παρακάτω διευθύνσεις:
http://www.mentalhealth.com
http://www.metanoia.org
http://www.cmch.com
http://netpsychology.com
το site της Aμερικανικής Ψυχιατρικής ένωσης είναι στην διεύθυνση:
http://www.psych.org

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 4.10.1998