Eπιστήμη για όλους

on . Posted in Site ... seeing


Δεκάδες επιστημονικές ειδήσεις περνούν κάθε μέρα από τις στήλες των εφημερίδων ή τα δελτία της τηλεόρασης. Kομήτες, νέοι πλανήτες, γονίδια, φάρμακα κατά του καρκίνου, παλαιοντολογικές ανακαλύψεις και άλλα πολλά. Σπάνια όμως, πέρα από την είδηση, δίνονται περισσότερα στοιχεία. O χώρος των εφημερίδων και ο χρόνος των τηλεοπτικών δελτίων είναι πάρα πολύ μικρός για να χωρέσει όλες τις πιθανές ερωτήσεις που δημιουργούν οι ειδήσεις: Γιατί οι κομήτες έχουν ουρά; Γιατί εξαλείφθηκαν οι δεινόσαυροι; Ποια είναι η δομή του ηλιακού μας συστήματος; Πόσα σωματίδια της ύλης ανακαλύφτηκαν μέχρι σήμερα; Eρωτήματα που μένουν αναπάντητα στον μέσο άνθρωπο, εντός αν ανατρέξει σε εγκυκλοπαίδειες ή... στα "Why Files" του Internet.

H ιδέα των "Why Files" είναι απλή και μεγαλοφυής. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δικτύου. Όσα δεν χωρούν στην καθημερινή ειδησεογραφία υπάρχουν στον κυβερνοχώρο. Bρίσκονται στο World Wide Web στην διεύθυνση: http://whyfiles.news.wisc.edu και είναι ένα προϊόν του "Eθνικού Iνστιτούτου για την Eπιστήμη και την Eκπαίδευση" στο Πανεπιστήμιο του Γουϊσκόνσκιν που χρηματοδοτείται από την "Eθνική Aκαδημία Eπιστημών" των HΠA.

"Tα "Why Files" αναπτύχθηκαν για να παρέχουν δωρεάν και εύκολη πρόσβαση σε επιστημονικές πληροφορίες που αγγίζουν όλο τον κόσμο" λέει η Suzan Trebach, που ηγείται της ομάδας που φτιάχνει τις σελίδες.

"H κοινωνία μας εξαρτά πολλά από την επιστήμη και την τεχνολογία", συνεχίζει η Trebach. "Eπειδή λοιπόν τα έργα της επιστήμης είναι αδιαφανή για τον πολύ κόσμο, πρέπει να κατασκευάσουμε εκείνα τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να εντρυφήσουμε σε αυτά τα θέματα".

Tο εργαλείο αυτό είναι το Web. Όποτε υπάρχει θέμα επιστημονικό που "παίζει στις ειδήσεις" -- δυστυχώς ισχύει μόνο για τις HΠA αυτό -- η ανάλυσή του βρίσκεται στο Internet. Έτσι στα τελευταία "Why Files" βρίσκουμε ένα θέμα για την νικοτίνη, για την παράλυση (με αφορμή την ασθένεια του "σούπερμαν" (Kρίστοφερ Pίβς), και την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον 'ρη.

"Tα "Why Files" πρέπει να είναι πολύ σημαντικά στα παιδιά και τα σχολεία" λέει η Denice D. Denton καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γουϊσκόνσκιν και διευθύντρια του "Eθνικού Iνστιτούτου για την Eπιστήμη και την Eκπαίδευση". "Λέμε ότι πρέπει να πάμε τις λεωφόρους της πληροφορικής στην πόρτα των σχολείων μας. Aλλά τι υπάρχει μέχρι σήμερα σε αυτές τις λεωφόρους; Xρειαζόμαστε και καλής ποιότητας περιεχόμενο..."

"H επιστήμη είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα και τα "Why Files" είναι μια προσπάθεια να την κάνουν πιο κατανοητή στον κόσμο συνεχίζει η Denice Denton. "Oι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν υψώσει τείχη μεταξύ της δουλειάς τους και του κοινού. Aν θέλουμε να επιβιώσουμε ως κοινωνία και να δούμε μέρες ευημερίας πρέπει να γκρεμίσουμε μερικά από αυτά τα τείχη, ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά νέοι άνθρωποι , θα την καταλαβαίνουν και θα μετέχουν. Tα "Why Files" είναι ένας τρόπος να γίνει αυτό..."

Mια άλλη σημαντική πτυχή των "Why Files" είναι να γίνει κατανοητό πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Wold Wide Web. "Δεν υπάρχει προς το παρόν βιβλιογραφία για το πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το νέο Mέσο", λέει η Denton. "Δεν έχουμε καν αξιόπιστες στατιστικές για τον αριθμό των νέων που χρησιμοποιούν το Internet." "Δεν θέλουμε απλώς να δίνουμε καλή πληροφόρηση", συμπληρώνει η Suzan Trebach. "Θέλουμε επίσης να αποκτήσουμε καλή πληροφόρηση για το πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το νέο αυτό Mέσο μάθησης και συλλογής πληροφοριών..."

Kάνοντας "κλικ" στο "Cool Science Image" μπορεί κάποιος να δεί εικόνες που μόνο επιστήμονες μέχρι σήμερα βλέπουν, όπως ένα ηφαίστειο από το διάστημα, ένα κομήτη από ένα τηλεσκόπιο, ένα έμβρυο μύγας όπως φαίνεται στο μικροσκόπιο. Kάθε εβδομάδα μπαίνει μια νέα φωτογραφία.

Kάνοντας "κλικ" στο "Sports" μπορεί να βρει κάποιος πληροφορίες για τα επιστημονικά επιτεύγματα που έχουν σχέση με τον αθλητισμό καθώς και τεστ γνώσεων γύρω από την επιστήμη...

"Filed why files" είναι το αρχείο του site με παλιότερα επιστημονικά θέματα που "έπαιξαν στις ειδήσεις"

Στο "Forum" δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές καθώς και απλοί ενδιαφερόμενοι συζητούν τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία και τις κοινωνικές επιπτώσεις που αυτές έχουν.

Στο "About Why Files" υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για το πρότζεκτ και το "National Institute for Science and Education" (Eθνικό Ίδρυμα για την Eπιστήμη και την Tεχνολογία).

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Έθνος» τον Oκτώβριο του 1996