Τα παραπολιτικά συμπεράσματα από δύο δικτυακούς τόπους. Αποκλειστικό: Γιατί στο site του κ. Σημίτη δεν υπάρχει link για το site του κ. Παπανδρέου;
Δεν φτάνει που έβγαλε βιβλίο, αλλά προς γνώση όλων όσων εντρυφούν σε θεωρίες συνωμοσίας, πρέπει να αποκαλύψουμε ότι ο κ. Κώστας Σημίτης διαθέτει και προσωπική ιστοσελίδα. Η διεύθυνση, για όσους ασχολούνται με το «παρά» της πολιτικής είναι http://www.costas-simitis.gr κι εκεί μέσα υπάρχουν κείμενα που βγάζουν υλικό για μία εβδομάδα ή καμιά δεκαριά παραπολιτικές σελίδες, τουλάχιστον.
Σε αυτόν τον δικτυακό τόπο ο προσεκτικός παραπολιτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι, όπως όλα τα sites, έχει μια ενότητα με συνδέσμους (links), μια σελίδα δηλαδή που συνδέει τον εν λόγω δικτυακό τόπο με άλλους.
Αν ακολουθήσει κάποιος τους συνδέσμους θα διαπιστώσει ότι ένας από αυτούς οδηγεί στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο link για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. «Τι σημαίνει αυτό;» πρέπει άπαντες να αναρωτηθούμε. Αν δεν είναι ευθεία υπονόμευση του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον προηγούμενο, σίγουρα πρέπει να είναι απαξία. Εδώ υπάρχουν σύνδεσμοι για τον «Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή» (σ.σ. αν δεν υπήρχε ο κ. Σημίτης δεν θα ξέραμε ότι υπήρχε «Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής»!), υπάρχει σύνδεσμος για τον ΟΑΣΕ, τον ΟΑΣΑ, μέχρι και για τη Διεθνή Τράπεζα! Χάθηκε ο κόσμος να βάλει και ένα σύνδεσμο προς το http://www.papandreou.gr; Κάτι βαθύτερο υποκρύπτει αυτή η παράλειψη και σίγουρα θα το διαβάσουμε στο πολιτικό ρεπορτάζ των επόμενων ημερών.
Αντίθετα, αν δει κάποιος το δικτυακό τόπο του κ. Γιώργου Παπανδρέου θα βρει ολόκληρη την αιχμηρή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης («Δική μου ευθύνη είναι πάντα να κοιτάω μπροστά, όχι πίσω. Να κοιτάω μπροστά για το μέλλον της χώρας») αλλά ταυτόχρονα θα βρει και δώδεκα τον αριθμό φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου. Το τελευταίο μπορεί να μας μπερδέψει λίγο, αλλά κάποια καλή εξήγηση στο χώρο της παραπολιτικής θα βρεθεί. Το βασικό που πρέπει να αναφερθεί είναι η απουσία διαδικτυακού συνδέσμου της σελίδας του κ. Σημίτη με εκείνη του κ. Παπανδρέου.
Αν ψάξουμε δε, βαθύτερα το πράγμα, θα διαπιστώσουμε ότι από το site του κ. Παπανδρέου υπάρχει σύνδεσμος προς το site του κ. Σημίτη, αλλά αυτό βρίσκεται στην υποενότητα «βουλευτές» -στο οποίο εμπεριέχονται σύνδεσμοι μέχρι και προς τους δικτυακούς τόπους βουλευτών της Ν.Δ.!- και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού δεν είναι καν με μαύρα γράμματα. Τώρα, τυχαίο είναι κι αυτό; Μάλιστα, στο δικτυακό τόπο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα ξερό βιογραφικό του πρώην προέδρου του Κινήματος ανάμεσα σε 115, άλλα και χωρίς να υπάρχει link προς το http://www.costas-simitis.gr. Αυτό κι αν δεν είναι τυχαίο…
«Σοβαρολογείτε;», μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Γιατί, σοβαρολογούν όλοι εκείνοι που από ένα βιβλίο 670 σελίδων συζητούν μία εβδομάδα τώρα μία παράγραφο, που αφορά στην εκτίμηση πότε χάθηκαν οι εκλογές για το ΠΑΣΟΚ; Σοβαρολογούν όλοι αυτοί που δεν διάβασαν για τα δομικά προβλήματα της πολιτικής -όπως τουλάχιστον τα βλέπει ένας πρώην πρωθυπουργός- κι ασχολούνται με το «και» μίας συγκεκριμένης παραγράφου;
Το έχουμε γράψει και παλιότερα με αφορμή τη σπέκουλα για τον ανασχηματισμό τούτης της κυβέρνησης (που θα αναβιώσει και πάλι): «Το ζήτημα είναι ότι η παραπολιτική έχει θρονιαστεί στο κέντρο του ρεπορτάζ, εκδιώκοντας από τα Μέσα κάθε στοιχείο της πολιτικής… Το εις βάθος πολιτικό ρεπορτάζ, όπως κάθε ενδελεχές ρεπορτάζ, είναι πολύ ακριβή υπόθεση για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις των Media. Χρειάζεται έρευνα εις βάθος, συζητήσεις πολλές και με πολλούς, ανάλυση δεδομένων κ.λπ. πράγμα που σημαίνει χρόνος, δηλαδή εργατοώρες, δηλαδή, χρήμα. Όπως είναι διαρθρωμένες οι ελληνικές επιχειρήσεις υποχρεώνουν τους δημοσιογράφους με την τακτική ‘‘μεροδούλι- μεροδημοσίευση” να αρκούνται στο πολιτικό κουτσομπολιό με το οποίο ως γνωστόν στήνονται ανώγια και κατώγια, πόσω μάλλον καινούριες κυβερνήσεις». («Απογραφές», 15.12.2004)
Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στο Simitis.gr vs Papandreou.gr. Η επόμενη θα αφιερωθεί στο ποιος θα φύγει και ποιος θα μείνει στην κυβέρνηση. Με αυτά και με αυτά χανόμαστε στις λεπτομέρειες της πολιτικής και χάνουμε το δάσος της. Και το δάσος αυτήν την εβδομάδα δεν είναι ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν στην κυβέρνηση, αλλά τι σηματοδοτεί η νέα της διάρθρωση. Όπως και το δάσος στο βιβλίο του κ. Σημίτη ήταν περί τις 400 σελίδες από το 670σέλιδο πόνημά του. Και η παράγραφος περί των εκλογών του 2004 δεν ήταν μέσα σε αυτές…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14.11.2005