Είναι χειρότερο από σεξιστικό το νέο φυλλάδιο για τις γυναίκες οδηγούς που κυκλοφόρησε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Είναι πρόχειρο.
Είναι χειρότερο από σεξιστικό το νέο φυλλάδιο για τις γυναίκες οδηγούς που κυκλοφόρησε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Είναι πρόχειρο. Πρόχειρο στη σύλληψη και πρόχειρο στην εφαρμογή.
Καταρχήν πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος: γιατί ένα φυλλάδιο ειδικά για τις γυναίκες οδηγούς; Υπάρχουν κάποιες μετρήσεις -τις οποίες μόνο το υπουργείο γνωρίζει- που δείχνουν ότι αυτή η πληθυσμιακή ομάδα προκαλεί ατυχήματα ή έχει παραβατική οδική συμπεριφορά; Ή, μήπως, η δημόσια διοίκηση ασπάζεται στερεότυπα του καφενέ που -όπως γράφει και το φυλλάδιο- θέλουν ως «το πιο σύντομο ανέκδοτο την σχέση της γυναίκας με το αυτοκίνητο»; Χειρότερα: μήπως το κράτος κοινολογώντας τέτοια στερεότυπα τα νομιμοποιεί και τα διευρύνει;
Προφανώς αυτές είναι σκέψεις που δεν έγιναν στο επιτελείο του υπουργού Μεταφορών. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια για ξόδεμα και κάποιος σκέφτηκε να εκδοθεί ένα φυλλάδιο ειδικά για τις γυναίκες οδηγούς με σεξιστικές εκφράσεις του στιλ: «Τα ψηλά τακούνια είναι το φετίχ κάθε γυναίκας» (Σ.Σ.: κάθε γυναίκας; πώς το γνωρίζουν; ρώτησαν όλες τις γυναίκες;) «Γυναίκα χωρίς τακούνια, ίσον αυτοκίνητο χωρίς ρόδες. Εγώ τα δωδεκάποντα τα βγάζω μόνο στον ύπνο» (!). «Εκτός από την γκαρνταρόμπα σου, η ζώνη υπάρχει και στο αυτοκίνητό σου». «Σταματάω στο κόκκινο. Ευκαιρία να ανανεώσω το κραγιόν μου». «Στο καλοχτενισμένο κεφαλάκι σου δεν υπάρχουν νόμοι, όρια κανόνες, περιορισμοί κι απαγορεύσεις…»
Το χειρότερο είναι πως πέρα από κάποια σαρκαστικά σχόλια που συνόδεψαν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων και μια ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που πνίγηκε μέσα στην εκλογολογία των ημερών, δεν υπήρξε αντίδραση της Κοινωνίας των Πολιτών σ’ αυτή την κατάπτυστη πρωτοβουλία. Το φεμινιστικό κίνημα ξοδεύτηκε σαν πυροτέχνημα την «επαναστατική περίοδο» που κυνηγούσε χίμαιρες και έχει εξαφανιστεί, και μόνο κάποιες γυναίκες-blogger ούρλιαξαν μη ακροώμενες στο αχανές διαδίκτυο.
Το χειρότερο είναι ότι πολλοί μπορεί να το βρήκαν χαριτωμένο και με χιούμορ. «Ενα χιουμοριστικό τεστ με άρωμα γυναίκας», όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών. Δικαιώθηκαν, με κρατική βούλα, τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες «ικανές μόνο να πλένουν πιάτα στην κουζίνα», ή τέλος πάντων, άτομα που χρήζουν ειδικής βοήθειας για να πιάσουν το τιμόνι.
Ας ελπίσουμε ότι δεν απομένουν πολλά κοινοτικά κονδύλια που πρέπει να ξοδέψει το υπουργείο. Διότι, όπως πάει, σε λίγο θα δούμε φυλλάδια για έγχρωμους, ομοφυλόφιλους και βλάχους.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 22.8.2007