Εκλογικό σύστημα με δόσεις. Πρώτα η απλή αναλογική, μετά το σπάσιμο (κάποιων) περιφερειών και στο μέλλον ψήφος στους εκπατρισθέτες.
Πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση κατέθεσε έναν εκλογικό νόμο. Αφορούσε την απλή αναλογική και εκτός από τον προφανή στόχο της ακυβερνησίας την επόμενη μέρα της ήττας της, σκοπό είχε να μπερδέψει την Κεντροαριστερά. Κάποιοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θα τσιμπούσαν στα μεγάλα λόγια περί «γνήσιας λαϊκής αντιπροσώπευσης» και εκτός από το επικοινωνιακό πανηγύρι που θα έκαναν οι ντουντούκες της Προόδου, θα εξασφαλιζόταν ότι δεν θα υπήρχε πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020.
Τώρα ετοιμάζεται να καταθέσει έναν δεύτερο εκλογικό νόμο. Αφορά το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, αλλά όχι όλων· μόνο της Β΄ Αθήνας και του υπόλοιπου Αττικής. «Και οι υπόλοιπες; Η Α΄ Αθήνας, οι περιφέρειες της Θεσσαλονίκης;» αναρωτήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο κ. Παύλος Τσίμας (15.52018). Αυτές πάνε στις συριζανελικές καλένδες. Οποτε κι αν βολέψει τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Οσο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, πάει στις ελληνικές καλένδες. Οσοι έφυγαν και διαπρέπουν στην αλλοδαπή δεν θα ψήφιζαν μια τόσο ανίκανη κυβέρνηση κι επομένως δεν μπορούν να έχουν στην κάλπη μοίρα. Γι’ αυτό και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ομολογεί ανικανότητα: υπάρχουν, λέει, «οικονομικοτεχνικοδιοικητικές» δυσκολίες για την εφαρμογή του μέτρου, ενώ ως γνωστόν οι Ελληνες τους εξέλεξαν για τα εύκολα: κανέναν διορισμό συγγενούς, τακτοποίηση ημετέρων, δημιουργία νέων μεσαζόντων στα εξοπλιστικά και άλλα τέτοια…
Σε ό,τι αφορά όμως τον εκλογικό νόμο, υπάρχει κάτι καλύτερο, που αφού δεν το υπενθυμίζει ο αρχιτέκτονάς του πρέπει να το θυμηθούμε εμείς. Την εποχή που ο κ. Γιάννης Ραγκούσης έκανε μεταρρυθμίσεις είχε συστήσει μια επιτροπή με ηχηρά ονόματα (Νίκος Αλιβιζάτος, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, Σωκράτης Δώδος, Ηλίας Νικολακόπουλος, Λίνα Παπαδοπούλου, Φίλιππος Σπυρόπουλος) για να μελετήσουν τη συνολική αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει για προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου στα ελληνικά δεδομένα. Αυτό περιλαμβάνει εκλογή βουλευτών σε μονοεδρικές περιφέρειες, αλλά και από λίστα.
Η επιτροπή έκανε σοβαρή δουλειά, κατέληξε σε ένα νομοσχέδιο, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις του 2011 έδιωξαν τον κ. Ραγκούση από το υπουργείο και σε δεύτερη φάση την κυβέρνηση Παπανδρέου από τα πράγματα. Αν λοιπόν είχαμε μια σοβαρή κυβέρνηση που νομοθετούσε για το καλό του τόπου, θα έπαιρνε το έτοιμο νομοσχέδιο για να το καταθέσει· έτοιμη δουλειά είναι. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι οι εκλογομάγειροι της κυβέρνησης αγνοούν αυτήν τη σοβαρή προσπάθεια. Αν και δεν διαβάζουν ούτε εφημερίδες, στις οποίες τότε δημοσιεύτηκαν πολλά, δεν μπορεί… Με κάποιους από τους προαναφερθέντες θα μιλάνε.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 17.5.2018