Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης έλειπε χρόνια στο εξωτερικό και ίσως να μη γνωρίζει ότι η ιστορία του λαγού με το λιοντάρι είναι ανέκδοτο με σκοπό να προκαλέσει γέλωτα. Γι’ αυτό και το επαναλαμβάνει. Ζητάει νέες εκλογές πριν η δεύτερη κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κλείσει χρόνο.
«Γιατί λίγους μήνες μετά τη θριαμβευτική νίκη τους στις εθνικές εκλογές η αντιπολίτευση τολμάει να ζητάει νέα προσφυγή στις κάλπες», γράφει. «Τους τελευταίους δέκα μήνες, έχουν μεσολαβήσει καθοριστικά γεγονότα, που διαφοροποιούν τα δεδομένα βάσει των οποίων οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας» («Καθημερινή», 9.4.2024).
Συνεχίζει: «Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά όσα δεν γνώριζαν οι πολίτες τον Ιούνιο του 2023 για κορυφαία ζητήματα που καθορίζουν την ψήφο τους» και αναφέρει την απόφαση του ΣτΕ για τις υποκλοπές, το περίφημο «μπάζωμα» κ.ά. Δεν νομίζουμε ότι, λόγω ταπεινότητας, αμελεί να αναφέρει τη μοναδική παγκοσμίως πολιτική εξέλιξη του τελευταίου εννεαμήνου, που επίσης δεν γνώριζαν οι πολίτες: ένας πανελληνίως άγνωστος μετανάστης κατάφερε να γίνει από το πουθενά αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος. Μάλλον φέρεται σαν εκείνους που κερδίζουν ένα χιλιάρικο στο ΛΟΤΤΟ και είναι σίγουροι ότι το τζακ ποτ τούς περιμένει στην επόμενη κλήρωση.
Γεννάται, όμως, ένα ερώτημα: τι μύγα τον τσίμπησε ξαφνικά και ζητάει την αντισυνταγματική πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Να θυμίσουμε εδώ ότι το άρθρο 41 προβλέπει ότι «ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Και το μονταρισμένο ηχητικό για τα Τέμπη δεν είναι καν ήσσονος σημασίας εθνικό θέμα.
Βεβαίως, όλες οι κυβερνήσεις κατέφυγαν σε αυτή την πρακτική και όλες οι αντιπολιτεύσεις την επιζητούν –το έκανε και ο κ. Μητσοτάκης από το 2016, έχοντας όμως τον αέρα των δημοσκοπήσεων στα πανιά του– αλλά η επανάληψη μιας παρανομίας δεν την κάνει νόμο.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και να μάθει ο κ. Κασσελάκης είναι ότι όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες ορκίζονται πίστη στο Σύνταγμα συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 41. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα έτη και όχι όποτε καπνίσει στον καθένα.
Επομένως, το αίτημα για κάλπες εννέα μήνες μετά τις προηγούμενες μάλλον είναι ένα ανόητο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Μπορεί να κρύβει και εσωκομματικές σκοπιμότητες.
Ο κ. Κασσελάκης προτιμά να χάσει τώρα τις εθνικές εκλογές και όχι σε τρία χρόνια. Τότε θα αμφισβητηθεί η αρχηγία του στα σοβαρά…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 10.4.2024