Κάθε υπουργός λέει το κοντό του και το μακρύ του και το χειρότερο είναι ότι τα νομοθετεί.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν προϊόν αγνής ιδεοληψίας ο διαβόητος νόμος Κατρούγκαλου, διά του οποίου διάφοροι καταχραστές, καταδικασθέντες για χρηματισμό, ακόμη και δάσκαλοι-παιδεραστές, επιστρέφουν «δόξη και τιμή» στις θέσεις τους. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αποτελέσει μέγιστο ατόπημα ο νόμος 4325/2015, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το παράθυρο για να επιστρέψει στον Ευαγγελισμό ένας καρδιοχειρουργός που άφησε ασθενή να πεθάνει, επειδή ο τελευταίος δεν είχε να του δώσει φακελάκι. Οταν έγινε ο κακός χαμός με την επιστροφή 903 επίορκων, ο αγέρωχος κ. Κατρούγκαλος αποποιήθηκε τις ευθύνες του και έριξε το φταίξιμο στη δημόσια διοίκηση, που «επέδειξε μειωμένα ανακλαστικά». Να θυμίσουμε ότι αυτός ήταν ο υπουργός που τον περασμένο Φεβρουάριο δήλωνε «είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση με τον ίδιο τρόπο που ο Νίξον ήταν ο μόνος που μπορούσε να πάει στην Κίνα».
Μετά την κατακραυγή η κυβέρνηση της Δεύτερης Φοράς θεραπεύει το έγκλημα του κ. Κατρούγκαλου, νομοθετώντας την εκ νέου απομάκρυνση των επίορκων με καταδίκες για κακουργήματα, αλλά η κυβέρνηση δεν μοιάζει να μαθαίνει. Βεβαίως αναφερόμαστε σε μια κυβέρνηση που χαντάκωσε την οικονομία, κάνοντας τις διαπραγματεύσεις με τα πουκάμισα έξω, και αφού έφερε κεφαλαιακούς ελέγχους επαίρεται ότι «νίκησε ηθικώς», διότι «κυμάτισαν (ελάχιστες) ελληνικές σημαίες στις πλατείες της Ευρώπης». Επόμενο, λοιπόν, είναι να μην κατανοεί την ζημιά που κάνουν οι βεβιασμένες κινήσεις της που θα στοιχίσουν πολλά στον ελληνικό λαό. Πολύ δε περισσότερο σε έναν τομέα που η ιδεοληψία χτυπά κόκκινο, δηλαδή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Ετσι η κυβέρνηση της Δεύτερης Φοράς -που δεν κατάλαβε τίποτε από τα ατοπήματα της Πρώτης Φοράς- αποφάσισε σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες να «αλλάξει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας, τη διαδικασία εκλογής των πρυτάνεων στα 5 πανεπιστήμια που βρίσκονται σε τροχιά πρυτανικών εκλογών, παραμονές μάλιστα της ψήφισης του νέου Νόμου-Πλαισίου για τα ΑΕΙ» (Το Βήμα 5.10.2015). Ετσι στο αλαλούμ που δημιούργησε με την επιβολή ΦΠΑ στα σχολεία και τα πολλά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα προσθέσει και ένα τεράστιο αλαλούμ στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Κι αυτό διότι η ΠΝΠ (πού ’σαι νιότη που κατήγγειλες τη… «χούντα των ΠΝΠ») παρακάμπτει ένα νόμο, που κανονικά θα αλλάξει έπειτα από συζήτηση η Βουλή σε λίγες ημέρες. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί το ανοσιούργημα Μπαλτά για την εκλογή πρυτάνεων, και να έχουμε πρυτάνεις της ΠΝΠ χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Σύμφωνοι! Με τα μυαλά που κουβαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρές οι πιθανότητες να μην ψηφιστεί η πρόταση της κυβέρνησης, αλλά πάλι υπάρχει χειρότερο προηγούμενο. Την ώρα που χρεοκοπούσε η χώρα 32 βουλευτές του δεν ψήφισαν το πρόγραμμα σωτηρίας. Γιατί, λοιπόν, να αποκλείσουμε οτιδήποτε;
Το χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης είναι η προχειρότητα και η ιδεοληψία, με το πρώτο να κατισχύει. Κάθε υπουργός λέει το κοντό του και το μακρύ του και το χειρότερο είναι ότι τα νομοθετεί. Ετσι στο τέλος ο λογαριασμός μεγαλώνει. Κι έρχεται αυτές τις μέρες στο γραμματοκιβώτιό μας…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 6.10.2015