Να λοιπόν που μπορούν να ξεμπλοκάρουν τα κόκκινα δάνεια με κυβερνητικές τροπολογίες, σαν αυτή που πέρασε η κυβέρνηση για την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), εις βάρος φυσικά των τραπεζών και με τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων. Με την τροπολογία αποδεσμεύθηκαν 5.888.310 ευρώ, ώστε να γίνει η διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η περίπτωση ΑΕΠΙ είναι περίπλοκη και δυσώδης. Κατά τα φαινόμενα, η διοίκησή της καταχράτο –πιθανώς νομοτύπως– τα δικαιώματα των δημιουργών, εμφανίζοντας μεγάλα έξοδα διαχείρισης, υψηλές αποζημιώσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου κ.λπ. Αυτά είναι προς διερεύνηση από την προσωρινή επίτροπο και η υπόθεση θα καταλήξει στο ακροατήριο. Αλλά, εν τω μεταξύ, η Ανώνυμος αυτή Εταιρεία είχε δάνεια. Δεν τα αποπλήρωσε. Οι τράπεζες κατέσχεσαν τα έσοδά της, και αυτά τα έσοδα αποδέσμευσε η κυβέρνηση με τροπολογία.
Η κυβέρνηση και γι’ αυτό το πρόβλημα έχει μία ιδέα κι αυτή είναι λάθος: το κρατικό χρήμα. Διόρισε επίτροπο, που με υπερηφάνεια ανακοίνωσε σειρά «ενεργειών και αποφάσεων, στις οποίες προβήκαμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σας, χωρίς να υπολογίσουμε κόπο και δικαστικά έξοδα, που βάρυναν τον προϋπολογισμό για την υποβοήθηση του έργου του επιτρόπου και όχι την ΑΕΠΙ Α.Ε.». Να σημειώσουμε ότι η ΑΕΠΙ είναι ιδιωτική Ανώνυμος Εταιρεία και «ο προϋπολογισμός για την υποβοήθηση του έργου του επιτρόπου» είναι δημόσιο χρήμα.
Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Στο τέλος θα φυλλορροήσει η ΑΕΠΙ αφήνοντας φέσια στις τράπεζες και θα ιδρυθεί μια νέα εταιρεία-οργανισμός συλλογικής διαχείρισης· αλήθεια, με τίνος κεφάλαια; Αυτό σημαίνει πως οι δημιουργοί μπορεί να μη φορτωθούν τα βάρη της εταιρείας, αλλά θα χάσουν και τον εξαιρετικά αποτελεσματικό μηχανισμό συλλογής δικαιωμάτων. Ηδη από τις ανακοινώσεις της επιτρόπου προκύπτει ότι οι εισπράξεις του εξαμήνου δεν ξεπερνούν το 45% των δικαιωμάτων. Χωρίς τον μηχανισμό, θα είναι ακόμη χαμηλότερες. Αυτό είναι αναμενόμενο και σε εκείνους που προωθούν την ιδέα: «Ο νέος φορέας δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι διανομές του αρχικά θα είναι επίσης ισχνές. Δεν θα έχει χρέη όμως, άρα τα ποσά θα αυξηθούν πιο γρήγορα…» (Ασμα 450+)
Για το τελευταίο ας μην παίρνουν όρκο. Το πιθανότερο είναι οι χαμηλές εισπράξεις να οδηγήσουν σε πιέσεις είτε για κρατικοποίησή της είτε για την επιβολή φόρου υπέρ τρίτων (σε υπολογιστές, σκληρούς δίσκους κ.λπ.). Ομως, σε μια εποχή που καταργούνται όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων, δεν μπορεί να περάσει, ή αν περάσει θα καταπέσει στα δικαστήρια. Ετσι σταδιακά η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη music-royalty free οικονομία του κόσμου. Κάτι είναι κι αυτό…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 20.1.2018