Εξι εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν επειδή ήταν Εβραίοι. Η ανθρωπότητα φρικίασε, όχι επειδή τα θύματα ήταν Εβραίοι, αλλά γιατί ήταν άνθρωποι. Είπαμε «ποτέ ξανά»…
Εκτοτε φούντωσε η συζήτηση για το πού τελειώνει η εθνοκάθαρση και τι συνιστά γενοκτονία. Υπήρξαν μαζικά εγκλήματα που χαρακτηρίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ γενοκτονίες (όπως π.χ. στη Ρουάντα) και μάλιστα το 1992, με αφορμή τα εγκλήματα των μονάδων του Μιλόσεβιτς στη Βοσνία, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την εθνοκάθαρση ως μια μορφή γενοκτονίας. Υπήρξε και η δολοφονία 8.000 ανδρών στη Σρεμπρένιτσα, που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χαρακτήρισε πράξη γενοκτονίας.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το «ποτέ ξανά» παραμένει υπόσχεση παρά βιωμένη εμπειρία. Το Ολοκαύτωμα ήταν μοναδικό σε ό,τι αφορά τους αριθμούς αλλά και τον βιομηχανικό τρόπο δολοφονίας ανθρώπων, αλλά στη σύγχρονη ιστορία είδαμε πολλές προσπάθειες εθνοκάθαρσης συνοδευόμενες από πράξεις γενοκτονίας. Αν απέμεινε κάτι από το μέγιστο των εγκλημάτων στην ανθρώπινη ιστορία είναι η φρίκη που νιώθουμε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες όταν βλέπουμε ή ακούμε κάτι που να το θυμίζει.
Η αμυντική επιχείρηση του Ισραήλ για ξερίζωμα της Χαμάς στη Γάζα δεν έχει χαρακτήρα γενοκτονίας, όμως χαρακτηρίζεται από αδιαφορία της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για εγκλήματα των στρατιωτών του και των Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη. Δεν είναι τόσο πολλά που να υποδηλώνουν κάποιο κεντρικό σχέδιο εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων στην περιοχή, αλλά από τα λίγα που μαθαίνουμε και τα φριχτά που ακούμε από τους ακροδεξιούς εταίρους της κυβέρνησης, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Στο κάτω κάτω της γραφής, μόνο 12 από τους 30.000 εργαζομένους της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ (UNRWA) κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και παρ’ όλα αυτά πολλές χώρες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση του οργανισμού. Στα πόσα εγκλήματα του IDF και, προπαντός, των εποίκων θα πούμε «ποτέ ξανά»;
Ορθώς, λοιπόν, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ (International Court of Justice – ICJ) ζήτησε από το Ισραήλ «να απέχει από πράξεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πράξεις γενοκτονίας, να αποτρέψει και να τιμωρήσει κάθε ενθάρρυνση τέτοιων πράξεων, να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους κ.λπ.». Οσο για τη δήλωση του υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ότι «το Ισραήλ δεν χρειάζεται διδασκαλίες σε ηθικά θέματα, ώστε για ξεχωρίζει τους τρομοκράτες από τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα», οι (μέχρι στιγμής) 26.000 νεκροί τον διαψεύδουν.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 30.1.2024