Παρεξηγήσαμε τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο εικάζοντας την περασμένη Παρασκευή ότι «σκέφτηκε ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που δίνουν υπουργεία. Τόσοι και τόσοι πήγαν στη Νέα Δημοκρατία κι έγιναν υπουργοί. Αυτός γιατί να μείνει εκτός νυμφώνος;» (7.7.2023). Από τα λεγόμενά του και εκ της ιστορίας του μπορούμε βασίμως να υποθέσουμε ότι έχει άλλους σκοπούς για το μέλλον, πιο πολιτικούς, όπως είναι η ακύρωση της αναθεώρησης του άρθρου 16.
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2005 η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή πρότεινε την αναθεώρηση του αναχρονιστικού άρθρου 16, που προβλέπει, εκτός των άλλων, ότι τα ΑΕΙ είναι αποκλειστικώς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχείρησε τη μεγάλη τομή, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του συγκεκριμένου άρθρου. Ομως και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί λογάριαζαν χωρίς το… ΠΑΣΟΚ. Κορυφαία στελέχη του Κινήματος (Ευάγγελος Βενιζέλος, Απόστολος Κακλαμάνης, Πέτρος Ευθυμίου, Μίμης Ανδρουλάκης κ.ά.) προέκριναν με διάφορες δικαιολογίες τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συνταχθεί σε αυτή τη φάση με την κυβερνητική πρόταση. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε: «Είμαι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. (…) Είμαι, όμως, κατά της από κοινού με τη Ν.Δ. ψήφισης συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16» («Τα Νέα», 28.11.2006).
Δεν γνωρίζουμε πώς θα μπορούσε να γίνει αναθεώρηση χωρίς τη σύμπραξη της Ν.Δ., αφού στις εκλογές του 2004 προέκυψε Βουλή με: Ν.Δ. 165 βουλευτές, ΠΑΣΟΚ 113, ΚΚΕ 12, Συνασπισμός 6. Τέλος πάντων… Το θέμα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου υπαναχώρησε κι έμεινε με τον μουντζούρη, αφού τότε δεν είχε πέραση η δικαιολογία που ακούστηκε το 2019, «τι να έκανε; Θα διέλυε το κόμμα του…».
Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά διότι προχθές στον ΣΚΑΪ (10.7.2023) ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι παραμένει ενεργός πολιτικός που θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος και τα ΑΕΙ. Επομένως, μπορούμε να υποπτευθούμε τι γράφει στην εμπιστευτική επιστολή ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Η «βαθιά πολιτική διαφωνία» του κ. Λοβέρδου με το (πρώην) κόμμα του έγκειται στο γεγονός ότι εκ των δηλώσεων του κ. Νίκου Ανδρουλάκη προκύπτει ότι το Κίνημα θα προχωρήσει σε «από κοινού με τη Ν.Δ. ψήφιση συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16».
Ο κ. Λοβέρδος πιθανότατα θέλει να τιμήσει την αγωνιστική του ιστορία και «απελευθερωμένος» (όπως δήλωσε) θα παλέψει με νύχια και με δόντια να μην περάσει συναινετικά με την… «επάρατο Δεξιά» τομή στο Σύνταγμα. Ή μήπως κάνουμε κάποιο λάθος;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 12.7.2023