Οι τεχνοκράτες λύνουν προβλήματα, ενώ οι πολιτικοί αναρτούν πινακίδες που δηλώνουν την πρόθεσή τους για τη λύση των προβλημάτων.
Η διαφορά των πολιτικών από τους τεχνοκράτες είναι ότι οι πρώτοι εκλέγονται ενώ οι δεύτεροι κατά κάποιον τρόπο «προσλαμβάνονται» για να κάνουν δουλειά. Η δεύτερη διαφορά τους είναι ότι οι τεχνοκράτες κάνουν δουλειά, ενώ οι πολιτικοί ασχολούνται πρωτίστως -αν όχι αποκλειστικά- με τα σύμβολα της δουλειάς τους. Οι πρώτοι λύνουν προβλήματα, ενώ οι δεύτεροι αναρτούν πινακίδες που δηλώνουν την πρόθεσή τους για τη λύση των προβλημάτων.
Ετσι δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση ότι το πρώτο πράγμα που έκανε ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Αδωνις Γεωργιάδης είναι να αλλάξει την ταμπέλα του υπουργείου του από μονοτονικό σε πολυτονικό. Ελυσε κάποιο πρόβλημα αυτό στον χώρο της ναυτιλίας; Βγαίνουν ταχύτερα τα πιστοποιητικά που χρειάζεται κάποιος για να κάνει τη δουλειά του; Οχι. Ισως να ήταν ένα γινάτι για τη νεωτερικότητα. Ισως πάλι ο κ. Γεωργιάδης ήθελε να σηματοδοτήσει την επαναφορά μιας πολύ παλιάς τάξης πραγμάτων. «Οπισθεν ολοταχώς» δεν έλεγε και ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος; Ετσι την Τετάρτη είχαμε τραγελαφικά φαινόμενα στον Πειραιά. Από τη μία οι υπάλληλοί του μάχονταν υπέρ καρεκλών και γραφείων (τις οποίες διεκδικούσαν οι υπάλληλοι ενός άλλου συναδέλφου του) στον συμβολικά ανώτερο τρίτο όροφο του κτιρίου και από την άλλη ο υφυπουργός έτρεχε να αλλάζει τις ταμπέλες. Σύγχρονα πράγματα και πολύ παραγωγικά…
Τι θα έκανε ένας τεχνοκράτης σε περίοδο λιτότητας; Σίγουρα δεν θα έμπαινε στη φασαρία αλλαγής των πινακίδων. Θα έψαχνε πώς θα συμμαζευτούν σε ένα τα πέντε κτίρια του υπουργείου του (Κύριος οίδε πόσο κοστίζει η λειτουργία τους). Θα έψαχνε να βρει το βασικότερο πρόβλημα του χώρου του για να μας εκπλήξει, δίνοντας κάποια λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα ασχολιόταν με την ουσία της πολιτικής και όχι με τα σύμβολά της. Δεν θα ανάλωνε χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο αν θα υπογράψει ή αν αρκεί η αλβανικής καταγωγής ελληνική «μπέσα». Θα αφιερωνόταν στην πραγματική πολιτική που αφορά τελικώς τα προβλήματα του τόπου. Φυσικά για κάθε πρόβλημα υπάρχουν διαφορετικές λύσεις, οι οποίες εκφράζονται από πολιτικούς διαφορετικής ιδεολογικής προτίμησης. Αλλά σίγουρα θα υπάρχει συναντίληψη για κάποια προβλήματα και για τις λύσεις τους.
Εχουν ένα πρόβλημα οι τεχνοκράτες. Δεν εκλέγονται και συνεπώς περιορίζονται από τη δημοκρατική νομιμοποίηση που έχουν τα κόμματα στα οποία στηρίζονται. Αλλά αυτό πάλι είναι κάτι που διορθώνεται. Από εμάς τους ίδιους, στις ερχόμενες εκλογές.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 19.11.2011