Οι συνετές κυβερνήσεις διαψεύδουν τις άσχημες προβλέψεις, όχι στα τηλεοπτικά πλατό, αλλά μειώνοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα έτσι ώστε να επανέλθει η δημοσιονομική ισορροπία.
Το ’χε πει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου: «Απ’ ό,τι φαίνεται τα οικονομικά του Αλέξη βελτιώνονται πιο γρήγορα από τα ελληνικά τα δικά μου» (7.5.2019). Πόσο πολύ βελτιώθηκαν όμως; Σε επίπεδο PhD; Στον τομέα των δημοσίων οικονομικών πρέπει να έχει ξεπεράσει και το διδακτορικό. Δεν εξηγείται αλλιώς η άνεση με την οποία έκρινε και επέκρινε τον γνωστό οικονομολόγο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα για τις προβλέψεις σχετικά με την πορεία του πλεονάσματος κατά το 2019.
«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος», είπε ο κ. Τσίπρας (Alpha 12.6.2019), «αντί να κοιτάει τη δουλειά του να ασκεί τον θεσμικό του ρόλο, να κάνει τον “λαγό”, να προεξοφλεί τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματος που είχε την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ως υπουργός Οικονομικών (…) Δεν είναι θεσμικός ρόλος του τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Είναι δυνατόν να προβλέπει με βάση το πρώτο τετράμηνο; Να προβλέπει ποιος θα είναι ο τελικός στόχος του πλεονάσματος» (sic).
Η αλήθεια είναι ότι οι προβλέψεις με βάση το πρώτο τετράμηνο είναι παρακινδυνευμένες. Οχι γιατί οι υπολογισμοί δεν είναι καλοί, ή είναι «μπακαλίστικοι» που λέει ο πρωθυπουργός. Είναι επισφαλείς διότι οι προβλέψεις –ειδικώς του κεντρικού τραπεζίτη– για το αποτέλεσμα (και ουχί τον στόχο) της δημοσιονομικής πολιτικής αποτελούν καμπανάκι για κάθε κυβέρνηση και προτροπή για αλλαγή πορείας. Οι συνετές κυβερνήσεις διαψεύδουν αυτές τις προβλέψεις, όχι στα τηλεοπτικά πλατό, αλλά μειώνοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα έτσι ώστε να επανέλθει η δημοσιονομική ισορροπία. Επιπλέον, θα ήταν διαφορετική η μοίρα αυτού του τόπου αν ο κεντρικός τραπεζίτης κατά την περίοδο 2007-2009, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, έκανε αυτό που θαρρετά κάνει τώρα ο κ. Στουρνάρας, αν επεσήμαινε δημοσίως και πολλές φορές, τα τρομακτικά ελλείμματα που δημιουργούσε η τότε κυβέρνηση. Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων μπορεί να έβαζε φρένο στις αλόγιστες σπατάλες.
Ακόμη κι αν δεν το κατάφερνε, οι πολιτικές συμπεριφορές θα άλλαζαν και οι πολίτες θα ήταν υποψιασμένοι γι’ αυτά που έρχονταν, δεν θα είχαμε δηλαδή τη λαϊκιστική έκρηξη της πενταετίας 2010-2015, ούτε τις θεωρίες συνωμοσίας που κυριάρχησαν την ίδια περίοδο.
Επομένως, διαψεύδεται ο κ. Τσακαλώτος για τα περί βελτίωσης των οικονομικών γνώσεων του πρωθυπουργού, όπως διαψεύστηκε και σε μια άλλη πρόβλεψη που έκανε στην ίδια συνέντευξη Τύπου: «Οταν οι ιστορικοί του μέλλοντος θα εξετάσουν τις δύο τετραετίες του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 και 2019-2023…».
Οσο για τους κεντρικούς τραπεζίτες, δουλειά τους είναι να γίνονται μάντεις κακών μπας και τους διαψεύσουν οι κυβερνήσεις πράττοντας το ορθό.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.6.2019